logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można przestroić radio UKF na odbiór 19 kanału CB (27.180 MHz)?

ignacy15 06 Lip 2016 18:14 1824 7
REKLAMA
  • #1 15790797
    ignacy15
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam!
    Zwracam się z prośbą o poradę, czy da się przestroić zwykłe radio kuchenne UKF tak, aby odbierało 19 kanał drogowy CB (27.180). Pytam, ponieważ chciałbym przerobić takie radio, tylko nie wiem, czy to jest możliwe.
    Proszę o odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam!

Dodano po 36 [sekundy]:

Dodam, że mam do dyspozycji miernik częstotliwości.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15790832
    ignacy15
    Poziom 14  
    No właśnie nie wiem czy prościej, ponieważ trzeba wytrawiać płytkę, kupować elementy, składać. Radio UKF jest już gotowe, tylko trzeba go przestroić, a efekt pewnie będzie taki sam...
  • #4 15790848
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 634
    ignacy15 napisał:
    No właśnie nie wiem czy prościej, ponieważ trzeba wytrawiać płytkę, kupować elementy, składać. Radio UKF jest już gotowe, tylko trzeba go przestroić, a efekt pewnie będzie taki sam...

Poczytaj o różnicy między modulacją AM i FM
  • REKLAMA
  • #5 15790855
    ignacy15
    Poziom 14  
    Są radia z przełącznikami między modulacją AM a FM
  • REKLAMA
  • #6 15790863
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 634
    ignacy15 napisał:
    Są radia z przełącznikami między modulacją AM a FM

Są.
    Ale piszesz że kuchenne UKF chcesz przestrajać.Pewnie jeszcze z syntezą...
  • #7 15790874
    ignacy15
    Poziom 14  
    Moje radio kuchenne ma przełącznik między AM i FM. Chciałem je przestroić z częstotliwości UKF na kanał 27.180.

Dodano po 41 [sekundy]:

Podobno można to zrobić manipulując cewka
  • #8 15792504
    2N3866
    Poziom 29  
    Ocena: 108
    Szerokość kanału radiotelefonicznego to pojedyncze kHz, bo tutaj jest bardzo mała dewiacja częstotliwości przy FM, a dla AM stosuje się ograniczone pasmo akustyczne do nieco ponad 3 kHz. Ponieważ potencjalnie w sąsiednich kanałach może trwać transmisja, radio CB ma w p.cz. filtr kwarcowy, żeby zmieścił się w nim tylko jeden kanał, a sąsiednie już nie. Pasmo p.cz. w odbiorniku radiofonicznym jest dużo szersze, więc istnieje ryzyko, że na przestrojonym radiu kuchennym będziesz słyszeć kilka rozmów z różnych kanałów równocześnie. Radio z EdW niestety tego problemu nie rozwiązuje, tam selektywność taka jak w radiu kuchennym.

Poza tym jest jeszcze inny problem - radio kuchenne to nie jest radio, gdzie masz dowolny zakres pożeniony z dowolną modulacją. AM to zwykle fale średnie lub długie (czyli poniżej 2 MHz). FM to UKF (czyli powyżej 87 MHz). Proste kręcenie cewkami nie wystarczy, żeby się dostać w okolice 27 MHz, konieczna będzie poważna wymiana elementów. Z dwojga złego lepiej już iść w radio z EdW albo zrobić układ na bazie tego: http://sklep.vega-tronik.eu/images/AVT/AVT2807.pdf - może jeszcze gdzieś dostaniesz płytki, ewentualnie zmontujesz na uniwersalnej - tutaj masz nawet w miarę przyzwoity filtr kwarcowy, radiowy układ scalony w obudowie jednorzędowej, indukcyjności w postaci dławików, typowe kwarce.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy można przestroić radio kuchenne UKF, aby odbierało 19 kanał CB (27.180 MHz). Odpowiedzi wskazują, że przestrojenie może być trudne, ponieważ radio kuchenne jest zaprojektowane do odbioru w zakresie UKF, a nie na częstotliwości CB. Wskazano na różnice między modulacją AM i FM oraz na problemy z selektywnością, które mogą prowadzić do odbioru wielu rozmów jednocześnie. Proste manipulacje, takie jak kręcenie cewkami, mogą nie wystarczyć, a konieczna może być wymiana elementów. Użytkownik posiada miernik częstotliwości, co może pomóc w procesie przestrojenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA