logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić tuner UKF na odbiór częstotliwości CB i służb?

tomek1212 27 Mar 2006 17:03 6146 4
REKLAMA
  • #1 2463536
    tomek1212
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam
    Słyszałem że ktoś miał urządzenie na którym można podsłuchiwać różne ciekawe "organizacje" mianowicie policję straż pożarną lotników itp. Wiem ze nadają oni na częstotliwości około kilkunastu Mhz. Widziałem na allegro taki podsłuchiwacz za 300zł. Niestety mnie nie stać na takie urządzonko więc myślałem (myślałem to troche za duże słowo ponieważ za bardzo sie na tym nie znam) czy nie dało by się przerobić zwykły tuner UKF lub jakieś inne urządzenie łatwo dostępne i tanie na takie fale. Z tego co mi wiadomo to fale CB nadają chyba w AM ale nie jestem pewien.
    Jak ktoś coś wie lub chociaż wydaje mu się że wie to prosze o pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2463584
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Policja, straż itp pracują na znacznie wyższych częstotliwościach niż CB. CB to okolice 27MHz.
    Poza tym temat przystosowania zwykłego tunera radiowego do odbioru emisji profesjonalnych z zakresu VHF był już poruszany (nawet nie tak dawno) na Forum, więc nie wymagaj żeby specjalnie dla Ciebie jeszcze raz to samo wszyscy pisali.
  • REKLAMA
  • #3 2463724
    tomek1212
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Niestety ale nie znalazłem nic takiego na forum. Może nie wiem jak szukać??
  • REKLAMA
  • #4 2465698
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A co byś tam kolego chcial słuchać? Tam się nic nie dzieje, tylko normalne służbowe rozmowy. Czy było by Ci miło jakby sąsiadka zaczeła podsłuchiwać twoje rozmowy telefoniczne?
    Jakaś fama jest czy jak że tam sie musi coś dziać że każdy chce tego słuchać? To jest tylko normalna praca ludzi. Poza tym trzeba mieć troche doświadczenia w megahercach a nie się napalić i podsłuchiwać.
    Masz stronę http://giller.republika.pl gdzie jest wszystko opisane co gdzie pracuje. Jeśli interesuje Cie policja to napewno zwyklego walkmana z radiem ani tym bardziej radia CB nie przerobisz na ten cel. Jeśli chcesz sobie posłuchać służb profesjonalnych to musisz wydać parę złotych, ale i tak sie to znudzi. Więc lepiej sobie zrobić licencje krótkofalarską i samemu z tych pasm korzystać.
    Pozdrawiam
  • #5 2468171
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1053
    Zdecydowanie zgadzam się z "mpn103". Zbudowanie (przestrojenie) odbiornika na określone megaherce to nie wszystko! Należy jeszcze dobrać właściwą modulację (wąskie FM lub AM dla pasma lotniczego) i uzyskać wysoką czułość odbiornika. Nie wsponę tutaj o dobrej antenie umieszczonej możliwie wysoko. Jeśli tego nie uzyskasz to z podsłuchiwania będą "nici"! Coż z tego, że będziesz (może?) słyszał jednego korespondenta (stację bazową) jeśli nie usłyszysz drugiego rozmówcy (zwykle z radiostacji przenośnej). Poczytaj tutaj i poszukaj bo było na ten temat jeszcze dużo więcej!https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic73164.html
REKLAMA