logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schaeff - Jak zlikwidować luzy na sworzniach ramienia koparko-ładowarki?

mnowak35 08 Lip 2016 08:12 3708 2
REKLAMA
  • #1 15794100
    mnowak35
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Chyba moja koparko-ładowarka podciąga się do tego działu.
    Dla niezorientowanych jest to maszyna łamana w połowie (jak nasze fadromy) posiada jednak bardzo przydatną cechę, można w przeciągu kilkunastu minut zdemontować (odkręcić) cały element "kopiący" wraz z podporami i w zależności od zamontowanego na przednim ramieniu osprzętu mamy ładowarkę lub widłaka.
    Z racji wieku maszyny ma luzy na osprzęcie koparki co jest dość irytujące i może być niebezpieczne przy pracy.
    O ile luzy na sworzniach ramienia i łyżki nie są aż tak irytujące o tyle obrót całego ramienia prawo/lewo już tak. Tutaj jest moje zasadnicze pytanie. Siłowniki wykonujące ruch ramieniem zakończone są łożyskami przegubowymi, które w obudowie z jednej strony a w ramieniu z drugiej zamocowane są sworzniami, problem w tym że większe luzy powstały między obudową z sworzniem niż sworzniem a łożyskiem. Jak jest metoda na rozwiercenie otworu w obudowie, bo pomyślałem że można by dorobić w to miejsce tuleje redukujące luz między sworzniem.
    Będę wdzięczny za wskazówki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15794298
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 996
    Samemu ?
    Poszukaj na kopaczka.pl lub w google "tulejowanie koparek", zadzwoń i zapytaj czy robią takie tulejowanie.
REKLAMA