logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirlpool ADP242S WH migająca dioda i gromadzenie się wody z osadem

kriss272 08 Lip 2016 23:59 3186 3
REKLAMA
  • #1 15795876
    kriss272
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Obecnie mam problem z moją zmywarką (Whirlpool ADP242 S WH z numerem 8542 242 10510). Polega on na tym, że sama zmywarka buntuje się jeśli chodzi o ustawienie jakiejkolwiek czynności (zmywanie zwykłe, płukanie, itp.). Jedyne co robi to mruga się dioda od uruchomienia czynności.

Dodatkowo gromadzi się w niej woda z osadem (żaden ze mnie znawca, ale jedyne co przychodzi mi do głowy to po prostu zapchanie się rury). Oczywiście usuwałem taką wodę z osadem kilkukrotnie dokładnie, ponadto każda część zmywarki którą dało się zdjąć została solidnie wyczyszczona, jednakże problem nadal występuje. Zdaję sobie sprawę, że jest to dość stary model (kupowana była około 15 lat temu), jednakże piszę tutaj o tym, aby Was spytać - czy jesteście w stanie cokolwiek mi o tym powiedzieć, poradzić co zrobić ?

Wolałem napisać tutaj ze względu na to, że panowie fachowcy zazwyczaj biorą grubą kasę za takie problemy, a niekoniecznie wykonują je dokładnie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15796591
    kriss272
    Poziom 8  
    To jeszcze raz ja. Przekazuję informacje z obecnej chwili.

Trochę zirytowany tym, że niewiele mogę zrobić z tą zmywarką jeszcze raz wyczyściłem wszystko co się tylko dało.

Co ciekawe zwróciłem uwagę na zbiornik, na którego zakrętce było napisane sól. W środku znajdowało się mnóstwo wody. Przyznam szczerze, nie mam pojęcia czy powinna się tam znajdować czy nie, natomiast za pomocą strzykawki usunąłem ją i przelałem do miski (gdyby okazała się zmywarce niezbędna)
    Po wykonaniu takich czynności uruchomiłem zmywarkę. Przekręcając pokrętłem wyłącznie płukanie się podświetlało, a przycisk uruchomienia ciągle się migał, jednakże zmywarka jakąś czynność wykonała - przez dwie lub trzy minuty słychać było, że coś się dzieje, jednakże nie było widać aby jakikolwiek mililitr wody się tam pojawił ponadto płukanie zawsze trwało dłużej toteż zdaję sobie sprawę, że z jakiegoś powodu musiała przerwać.

Powyższych czynności dokonałem, ponieważ nie miałem zielonego pojęcia czy ta woda powinna znajdować się w zbiorniku, także proszę o wyrozumiałość, i mam nadzieję że być może te dodatkowe informacje przybliżą Wam sytuację tej zmywarki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 15797828
    januszx3
    Poziom 31  
    Ocena: 420
    Wyczyść pompkę odprowadzającą wodę (wewnątrz, konieczny demontaż) i w kolejności, hydrostat (jeśli pompka okaże się czysta).
    Informacje o podobnym problemie, w temacie na forum: Link
    Załączam ilustrację usytuowania w/w elementów w zmywarce. Instrukcja serwisowa w/w zmywarki, jest powszechnie dostępna.
    Zmywarka Whirlpool ADP242S WH migająca dioda i gromadzenie się wody z osadem
  • #4 15800522
    kriss272
    Poziom 8  
    Cóż, żebym nie miał lekko sporo czasu walczyłem aby znaleźć odpowiedni śrubokręt ( śrubki z gwiazdą sześcioramienną ).
    Gdy już się to udało przy odkręcaniu trzeciej śrubki od pokrywy dolnej, klucz imbusowy i odpowiednim kształcie wygiął się a końcówka pozostała w śrubce :/ .
    Teraz więc mam pytanie z kompletnie innej beczki mianowicie - czy znacie może jakieś środki, których mógłbym użyć na tej śrubce, aby jakoś osłabić jej przykręcenie ? Oczywiście może to nawet ją uszkodzić i zniszczyć, byle by udało się ją wyjąć, a nową po prostu gdzieś kupię.
    Pozdrawiam i jednocześnie przepraszam za tyle problemów jakimi Was obarczam
REKLAMA