logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link WR841 a podłączenie urządzeń do sieci bezprzewodowe

Jericho24 13 Lip 2016 23:19 729 7
REKLAMA
  • #1 15804099
    Jericho24
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Witam. Mam ten sam problem z tp-link wr-841n. Pare miesięcy temu router działał poprawnie w sieci, później przerobiłem go na odbiornik do tv. Dzisiaj zaszła potrzeba przywrócenia go do pracy w sieci. Niestety nie pamiętałem adresu ip, a domyślna brama była pusta, więc go zresetowałem. Łącze się z nim tylko po kablu, bo po wifi mimo że widoczne to nie można z nią się połączyć. Wyłączenie szyfrowania też nie pomaga. Wifi działa tylko na telefonie. Jak to naprawić?

Moderowany przez jimasek:

Wydzieliłem jako mowy wątek
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• REKLAMA
  • #2 15804528
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    Jericho24 napisał:
    więc go zrestowalem.

Zresetowałeś, czy zrestartowałeś - bo to nie to samo.
    Jericho24 napisał:
    Niestety nie pamiętałem adresu ip

Po resecie przyciskiem takie IP jakie określił producent.
    Jericho24 napisał:
    Łącze się z nim tylko po kablu

I nie można się LAN do niego/z nim połączyć?
    A karta sieciowa odpowiednio ustawiona na adresację routera po resecie?
  • REKLAMA
  • #3 15805952
    Jericho24
    Poziom 20  
    KOCUREK1970 napisał:
    Zresetowałeś, czy zrestartowałeś - bo to nie to samo.
    Przywróciłem ustawienia fabryczne.
    Później wgrałem stare ustawienia, na których było kiedyś OK. Niestety komp po WiFi się dalej nie łączy.
    Wyłączyłem szyfrowanie. Bez zmian. Ponownie przywróciłem ustawienia fabryczne. Bez zmian.
    KOCUREK1970 napisał:
    Po resecie przyciskiem takie IP jakie określił producent.
    To wiem. Po resecie wszedłem normalnie w ustawienia routera.
    KOCUREK1970 napisał:
    I nie można się LAN do niego/z nim połączyć?
    Po LAN się łącze, po WiFi nie. Telefon po WiFi łączy się normalnie z routerem.
    KOCUREK1970 napisał:
    A karta sieciowa odpowiednio ustawiona na adresację routera po resecie?
    A po co mam grzebać w adresacji karty, skoro wcześniej działało OK.

Zapomniałem napisać wcześniej o jednym szczególe. Parę miesięcy temu, jak dokonywałem zmian w routerze pod prace na TV (router jako adapter), to miałem system Win7, a teraz prób połączenia po WiFi robię na tym samym laptopie ale z Win 8.1.

Router TP-Link WR841N pracuje na gargoyle.
  • #4 15806255
    KOCUREK1970
    Jericho24 napisał:
    Po LAN się łącze, po WiFi nie. Telefon po WiFi łączy się normalnie z routerem.

To sprawdzić na innym komputerze, sprawdzić czy karta sieciowa jest włączona, zainstalowana.
  • REKLAMA
  • #5 15806547
    Jericho24
    Poziom 20  
    KOCUREK1970 napisał:
    To sprawdzić na innym komputerze, sprawdzić czy karta sieciowa jest włączona, zainstalowana.
    Lapek działa normalnie po WiFi z routerem od UPC (w karcie są ustawienia domyślne), po kablu też działa OK.
  • REKLAMA
  • #6 15806564
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Zapomnij/usuń sieć z listy tej którą pamięta system i połącz się ponownie z siecią TP-Linka.
  • #7 15807487
    KOCUREK1970
    Jericho24 napisał:
    Lapek działa normalnie po WiFi z routerem od UPC (w karcie są ustawienia domyślne), po kablu też działa OK.

To wyłączyć to ich dziadowskie Wifi i WeFree - skoro masz własny router.

Tak jak mówi Moderator - laptop zapewne łączy się tylko z siecią właśnie UPC (bo tą miał zapisaną i łączy się z ich siecią automatycznie jako pierwszą) - ale to też może? powodować bałagan w eterze i sieć z Twojego TP Linka (biorąc pod uwagę, że pracuje tylko ten TP Link z siecią wifi 2,4 GHz - to można się domyślić co tam się dzieje) po prostu nie może się przebić, albo jest wręcz zakłócana.
    Sprzęt UPC domyślnie jest na 2,4 GHz "ustawiany" na kanały nr 1, 6, 11.
  • #8 15808228
    Jericho24
    Poziom 20  
    Nic w sumie nie zrobiłem, i wieczorem lapek normalnie połączył się po WiFi z routerem. Następnie założyłem ponownie hasło na sieć i wszystko działa.
    Mimo nie wykorzystanych porad dziękuje za pomoc.
    KOCUREK1970 napisał:
    To wyłączyć to ich dziadowskie Wifi i WeFree - skoro masz własny router.

Kolega źle mnie zrozumiał.
    Router UPC znajduje się w innym lokum, a tp-linka w innym.
    Po prostu pojechałem na urlop zabierając z domu zapasowego tp-linka, którego w domu używałem jako adapter do TV, więc w sieci po WiFi był nie widoczny dla komputera. Wszystko prawidłowo. Tp-linka chciałem spowrotem przekonfigurować do rozsyłania internetu po WiFi i wyszły problemy jw., mimo że wcześniej było OK.

Co do UPC WiFi free, to też wystąpił z tym problem na tym samym kompie, bo nie mogłem połączyć się z tą siecią u ojca w domu, zaś na telefonie zadziałało od razu po wpisaniu loginu i hasła. Ale to problem na oddzielny temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerem TP-Link WR841N, który po przywróceniu ustawień fabrycznych nie łączy się z komputerem przez WiFi, mimo że telefon łączy się bez problemu. Po kilku próbach, w tym resetowaniu routera i wyłączaniu szyfrowania, użytkownik zauważył, że laptop działa normalnie z innym routerem. Ostatecznie, po pewnym czasie, laptop połączył się z routerem TP-Link po WiFi, a użytkownik ponownie ustawił hasło do sieci, co rozwiązało problem. W dyskusji zasugerowano również sprawdzenie ustawień karty sieciowej oraz usunięcie zapamiętanej sieci WiFi.
REKLAMA