Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer 5755g - System Windows 7 przy instalacji nie widzi żadnego dysku

pablo1111 15 Lip 2016 15:56 414 6
  • #1 15 Lip 2016 15:56
    pablo1111
    Poziom 10  

    Witam . Posiadam laptopa Acer Aspire 5755G , miałem zainstalowanego na nim windowsa 10 lecz co chwila zrywało mi połączenie wifi i postanowiłem wrócić z powrotem do 7 . Przy instalacji na etapie wyboru partycji , nie ukazują się żadne dyski . Dodam ze sformatowałem dysk C oraz niewiem co mnie podkusiło , sformatowałem dysk recovery. Przy dalszej próbie instalacji system prosi o załadowanie sterowników , ściągnąłem stery ze strony acera do AHCI sata i wypakowałem je na pendrive i przy próbie instalacji pokazuje jeden sterownik , niby się ładuje ale po chwili wyrzuca komunikat o niepodpisanych sterownikach i żeby instalować podpisane stery . Bawię się już tak trzeci dzień i nic... Liczę na każda pomoc i pomysł :-) w biosie mam do wyboru tylko tryb ide lub AHCI i nic poza tym, w ogóle jakiś dziwny ten mój bios mi się wydaje jest . Proszę o poradę skąd pobrać odpowiednie stery bo te z acera nie działają . Niewiem jaka mam płytę główna bo nie mam jak tego sprawdzić , chyba ze ktoś zna sposób ...

    0 6
  • #2 15 Lip 2016 15:59
    helmud7543
    Poziom 42  

    Tryb IDE i ma widzieć. Ewentualnie wyzeruj za pomocą MHDD i spróbuj jeszcze raz.

    0
  • #3 15 Lip 2016 16:23
    pablo1111
    Poziom 10  

    Próbowałem z trybem na IDE i też nie chce pójść, pożyczyłem płytkę z windowsem 8.1 od kolegi i też nie widzi dysków. A z tą drugą opcją - jak mam to zrobić? Dzięki za pomoc

    Dodano po 11 [minuty]:

    Jest może jakieś rozwiązanie które pomoże a które nie usuwalo by wszystkich danych z dysku? Mam tam wiele ważnych plików...

    0
  • #4 15 Lip 2016 18:21
    helmud7543
    Poziom 42  

    Czyli jednak odzyskiwanie. Napisz co i czym do tej pory zrobiłeś - może uda się wszystko przywrócić.

    0
  • #5 15 Lip 2016 19:30
    pablo1111
    Poziom 10  

    Ściągnąłem ze strony acera i intela sterowniki AHCI , wypakowałem je na pendrive i przy próbie instalacji gdy wyświetliło się okno o tym ze system nie mógł znaleźć dysku ,próbowałem załadować sterowniki z pena . Odpowiednio do win 7 x64 stery do x64 , próbowałem do 32 bit i odpowiednio 32 bit sterowniki . Odnajdywało po jednym sterowniku i coś tam się zaczęło robić lecz gdy już myślałem ze jest ok , wyświetlił się monit o tym żeby instalować tylko podpisane sterowniki . Szukałem na jednym z serwisów płyty do mojego lapka , żeby był jakiś punkt zaczepienia i wyskoczyła płyta PackardBell-żadna inna .moze stamtąd sciągnąć sterowniki ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    W biosie normalnie ten dysk jest widoczny , bo jak ustawie na rozruch z dysku to dochodzi do momentu pojawienia się tego okna i napisu - trwa uruchamianie systemu Windows i w pewnym momencie się zawiesza , przez dosłownie ułamek sekundy pojawia się bluescreen i następuje reset i włącza się od niwa system i tak w kółko . Będę dopiero jutro miał dostęp do drugiego kompa to zobaczę z tym linuxem

    0
  • #6 15 Lip 2016 21:26
    helmud7543
    Poziom 42  

    Ale pisałeś że go sformatowałeś?

    0