logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Acer Aspire - Nie zainstaluje systemu windows 7 na żadnej z partycji powo

Arni2008 05 Cze 2016 18:51 1395 6
REKLAMA
  • #1 15722645
    Arni2008
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Serdecznie

Dziś po "kilku latach" chciałem przeinstalować windowsa na laptopie Acer Aspire i postawić go znów na nogi, gdyż ledwo się włącza jak i wyłącza (trwa to kilkanaście lub kilkadziesiąt niekiedy minut). Przyczyną sa głównie wirusy itp.. ale do rzeczy...

Wkładam płytkę z windowsem 7 - wypalam na laptopie po czym wybieram wersje professional 32-bit (aktualnie ta sama jest zainstalowana na laptopie) i w miejscu gdzie wybieram na jakiej partycji mam zainstalować świeżą kopie windowsa pojawia się problem.

Pod wszystkimi partycjami na dole wyswietla się komunikat :

"nie można zainstalować systemu windows na dysku 0 i partycji 4 (pokaż szczegóły)

Dla jasności partycja 4 - to system na którym zainstalowny jest aktualnie windows i zaznaczam na nim chciałbym zainstalować nowy.

Partycja 4 ma ok. 53Gb - wolnego miejsca a w szczegółach komunikatu pisze :
    wybrana partycja wymaga co najmniej 5579 MB wolnego miejsca.

pozostałe 2 partycje posiadaja po ok 50 GB (każda) i tez nie da się na nich zainstalować windowsa (ten sam komunikat). Jednakże partycje te chce zachować ponieważ znajdują się na nich ważne dla mnie dane których nie mogę usunąć.

4 partycja to 100 MB - zastrzeżone przez system.

Nie mam pojęcia co się podziało i jak sobie z tym poradzić. Szukałem podobnych tematów ale nie znalazłem żeby problemem był brak wolnego miejsca... które de fakto jest ..

Bardzo bym prosił o pomoc jak zainstalować świeżą kopie windowsa na partycji ze starym.

Dołączam również zdjęcia zrobione telefonem.
    Z góry dziękuje za pomoc.

Laptop Acer Aspire - Nie zainstaluje systemu windows 7 na żadnej z partycji powo Laptop Acer Aspire - Nie zainstaluje systemu windows 7 na żadnej z partycji powo
  • REKLAMA
  • #2 15722709
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Świeża instalacja systemu Windows wymaga trochę miejsca, a komunikat, który Ci sie wyświetla informuje Cie o tym, że potrzebne jest około 5,8 GB wolnego miejsca. Na żadnej z partycji nie masz tyle i stąd ten komunikat, dlatego przed zainstalowaniem systemu musisz sformatować (wyrzucić z niej wszystko) partycję, na której obecnie masz zainstalowany Windows 7. Wiąże się to z tym, że będziesz musiał na nowo zainstalować wszystkie sterowniki do urządzeń oraz programy, z których korzystasz. Sposób w jaki chcesz to zrobić jest nieprawidłowy, ponieważ próbujesz w ten sposób postawić 2 takie same systemy na jednej partycji, a to się mija z celem, bo i tak będziesz musiał instalować wszystko na nowo. Poza tym zrobisz w ten sposób jeszcze większy śmietnik niż posiadasz teraz. Jeśli na partycji systemowej masz jakieś ważne dokumenty, dane itp. to poprzerzucaj je na inną część dysku (partycję) i dopiero potem instaluj świeżą kopię systemu. Partycję zastrzeżoną przez system też będziesz musiał sformatować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15722731
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Zgadzam się - w przypadku gdy masz zainstalowany system i nie chcesz formatować partycji to w grę wchodzi tylko przywracanie systemu, ale to nie rozwiąże Twojego problemu. Tak jak @-Sullivan- napisał - najlepiej, jeśli chcesz mieć czysto, zgrać profil użytkownika na inną partycję (albo dysk zewnętrzny) a następnie przeprowadzić czystą instalację formatując partycję systemową.
  • #4 15722755
    Arni2008
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za wypowiedzi :)
    Chyba jednak zapomniałem jak się windowsa przeinstalowywuje az wstyd się przyznać.
    Partycje "C" na której jest aktualnie windows, mogę śmiało formatować bo wszystkie swoje pliki poprzenosiłem na pozostałe 2 partycje. Jednak od początku byłem przekonany że instalując windowsa wybiera się pierwsze partycje na której ma się tego dokonać potem nacisnąć przycisk - dalej i format nastąpi automatycznie....

Czyli podsumowując jak dobrze myśle mam po prostu wybrać tam partycje "C" na której jest już windows nacisnąć formatuj i dopiero potem będę mógł na niej ponownie zainstalować windowsa i nie będzie żadnych problemów a pozostale dwie partycje zostaną wówczas nienaruszone?.
    Czekam jeszcze na potwierdzenie od Was i działam :).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15722765
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Dokładnie tak masz zrobić. Bardzo dobrze, że masz zrobione nazwy w partycjach. Masz 100% pewności, że formatujesz tą właściwą czyli z nazwą System. Najpierw sformatuj tą zastrzeżoną przez system, bo tam znajdują się pliki odpowiedzialne za rozruch systemu. Potem formatuj tą, na której chcesz instalować system i instaluj dalej. Pamiętaj tylko, że po zakończeniu instalacji systemu MUSISZ w pierwszej kolejności instalować sterowniki do urządzeń począwszy od płyty głównej. Jeśli nie masz sterowników to najpierw się w nie zaopatrz, bo może się okazać, że nie wszystkie urządzenia będą działały prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #6 15722789
    Arni2008
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie jeszcze raz!
    Już wszystko wiem i biorę się do roboty. Jeśli chodzi o sterowniki to na tym laptopie przy win 7 nie musiałem ich nigdy instalować chyba ze do drukarki :). Takie instalacje przeprowadzałem wszystkich podzespołów ale w win XP.
    Myśle że temat można uznać za zamknięty wszystkim z góry dziekuje i Pozdrawiam :)
  • #7 15722793
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Windows 7 ma dużo sterowników w sobie, ale sprzęt będzie działał znacznie sprawniej jeśli zainstalujesz sterowniki do urządzeń od producenta. Te od Microsoftu są kiepskie i przez nie komputery nie pracują już tak wydajnie. Polecam Ci je zainstalować. Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire napotkał problem podczas próby reinstalacji systemu Windows 7, gdyż nie mógł zainstalować systemu na żadnej z partycji z powodu braku wystarczającej ilości wolnego miejsca. Odpowiedzi sugerowały, że konieczne jest sformatowanie partycji systemowej, aby zwolnić miejsce na nową instalację. Użytkownik został poinformowany, że powinien przenieść ważne pliki na inne partycje, a następnie sformatować partycję C, na której obecnie zainstalowany jest Windows. Po sformatowaniu, użytkownik mógłby zainstalować system bez problemów. Dodatkowo, zalecano instalację sterowników od producenta dla lepszej wydajności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA