logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System windows 7 zawiesza się w czasie uruchamiana

browciu1 16 Lip 2016 14:22 1251 11
REKLAMA
  • #1 15811253
    browciu1
    Poziom 2  
    Moje uszanowanie.
    Nie wiem jak najlepiej opisać problem więc przedstawię całą historię od początku, po kolei.

Dzień 1:
    Komputer odpalił rano bez problemu i chodził do południa bez zarzutów. W czasie przeglądania obrazków w internacie komputer zaczął się spowalniać, a potem zacinać się. Zresetowałem go i zaczęły się prawdziwe kłopoty. Windows zaciął się dokumentnie na ekranie z ,,Trwa uruchamianie systemu windows". Jak poczeka się wystarczająco długo to wyrzuca blue screen Process1_initialization_failed z kodem 0x0000006B.

Trym awaryjny też nie dział. Uruchamiałem narzędzia naprawcze systemu podczas uruchamiania z płytą windowsa i bez oraz polecenia bootrec /rebuildbcd. Nic nie pomogło. Nie chciałem jeszcze formatować, bo na pulpicie miałem pliki które nie chciałem stracić.

Dzień 2:
    Naiwnie postanowiłem kupić nowy dysk SSD, postawić na nim nowego windows`a. Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczyło mi sprawdzanie spójności dysku HDD. Trochę to trwało i znalazło parę błędów, ale skończyło i ruszył normalnie z SSD. Wszystko działało, widać były wszystkie partycje z starego dysku i miałem pełen dostęp do plików na nim. Zainstalowaniem kilka sterowników, przeskanowałem stary dysk NOD32 (nie istotnego nie wykrył) pomęczyłem się z aktualizacją. Myślałem ,że już po problemie i jutro poprzenoszę dane, sprawdzę zdrowie dysku i podejmę decyzję czy go wymienić cz tylko formatować.

Dzień 3:
    Rano uruchamiam PC i windows zawiesza się na ,,Trwa uruchamianie systemu windows". Restart Sprawdzam z którego dysku startuje i wszystko dobrze pierwszy mam ustawiony SSD. Dla pewności wybieram ręcznie, z którego dysku ma uruchamiać. Nic, nadal się zawiesza. Zostawiam go na dłużej, żeby sprawdzić czy wyrzuci jakiś błąd. W końcu wyświetla się proces sprawdzania spójności. Jednak nie jak wcześniej całego starego dysku, ale jednej partycji( co ciekawe nie z systemem). Proces kończy się, nie wyrzuca żadnych błędów i nie rusza dalej. Po prostu wyświetla ile czego sprwadził i nic dalej nie rusza (czekałem tak 1-2 godziny i nic).

Jak odpinam kabel SATA od starego dysku wszystko rusza bez problemu. Grzebanie po internecie nie przyniosło rozwiązania. W desperacji próbuje podpiąć dysk ,,na gorąco", ale nic to nie daje bo chodź słychać prace to system go nie widzi.

Dzień 4:
    Próbuje odtworzyć sytuacje z dnia 2. Formatuje SSD i nic, ciągle to samo. Z rezygnacją postanawiam sformatować partycje C z HDD , aby ocalić dane z pozostałych. Uruchamiam instalator windows`a , wybieram język i klikam instaluj. Wyświetla się ekran z trwa przygotowanie do instalacji i tu najlepsze. Instalator się zacina, płytka chodzi w napędzie przez jakiś czas, ale ekran się nie zmienia (nawet po 2 godzinach).

Proszę o jakąkolwiek poradę jak rozwiązać problem albo odzyskać dane z starego dysku. Z góry dziękuje za pomoc

Konfiguracja sprzętu:
    -Windows 7 Professional 64-bit (oczywiście oryginał aktualizowany)
    -płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H-A
    -procesor Intel i5-4690
    -2x ram GOODRAM 4GB DDR3-1600
    -grafika MSI GeForce GTX 970
    -zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W
    -dysk WD Blue WD10EZEX
    -dysk GOODRAM CX200
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15811371
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    browciu1 napisał:

Jak odpinam kabel SATA od starego dysku wszystko rusza bez problemu.

Wygląda to na uszkodzony dysk, wrzuć jego SMART z np. Crystal disk info.
    browciu1 napisał:
    W desperacji próbuje podpiąć dysk ,,na gorąco",

To znaczy podczas pracy PC ?
    Jeśli tak to jest zabójcze dla dysku. :cry:

Dodano po 1 [minuty]:

@dedito polecasz naprawę dysku, nie znając jego stanu ?
  • #4 15811389
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    kokapetyl napisał:
    dedito polecasz naprawę dysku, nie znając jego stanu ?
    W którym miejscu polecam jakąkolwiek naprawę?
  • REKLAMA
  • #5 15811410
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    Podałeś link do "Procedura naprawczo testująca HDD" więc jak to odebrać ?
    Ja chyba też popełniłem błąd polecając Crystal disk info :cry: , po ponownym przeczytaniu postu autora, wychodzi że system się nie uruchamia z tym dyskiem i wówczas faktycznie pozostaje MHDD do odczytania SMARTu.
  • #6 15811418
    dedito
    Poziom 39  
    kokapetyl napisał:
    Podałeś link do "Procedura naprawczo testująca HDD" więc jak to odebrać ?
    Może najpierw przeczytaj co zawiera owa procedura.
    W punkcie pierwszym opisuje, że procedurę należy zacząć od sprawdzenia tablicy SMART i opublikowania jej na forum. Potem w zależności od wyników z tablicy SMART przechodzi się do punktu 2 opisującego kopię danych.
    W zależności od wspomnianych wyników tablicy SMART przechodzi się do dalszych punktów gdzie jest mowa o naprawie dysku.
    Dalej twierdzisz, że polecam jakąkolwiek naprawę dysku?
  • #7 15811448
    browciu1
    Poziom 2  
    Właśnie staram się nagrać płytkę z MHDD i zrobić ten test.
    Jak pisałem w miałam zamiar sprawdzić zdrowie dysku i właśnie myślałem o Crystal disk info. Używałem go 3 lata temu jak poprzedni zaczął szwankować, ale wtedy system startował.

Dodatkowe pytanie czy prowizorycznym rozwiązaniem mogło być zakup kieszeni na dysk pod usb. Chodzi mi tylko o skopiowanie danych chociaż z partycji logicznych.
  • #8 15811469
    dedito
    Poziom 39  
    Do kopii danych wystarczy uruchomić komputer z wybranej dystrybucji Linuxa w trybie live.
    Pomijam taką oczywistość, że trzeba mieć w ogóle taką możliwość (zdrowy dysk) i gdzie te dane skopiować (np. drugi dysk).
    Dysk na USB jest tu jednym z rozwiązań.
  • #9 15812870
    browciu1
    Poziom 2  
    Oto wyniki testu zrobionego MHDD. Dysk do wymiany, ale chyba uda się odzyskać dane....
    Załączniki:
    • System windows 7 zawiesza się w czasie uruchamiana WP_20160716_21_45_09_Pro.jpg (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • System windows 7 zawiesza się w czasie uruchamiana WP_20160716_21_43_02_Pro.jpg (2.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 15812926
    dedito
    Poziom 39  
    browciu1 napisał:
    chyba uda się odzyskać dane
    Powinno się udać.
    Uruchamiając wybraną dystrybucję Linuxa sprawdź czy są widoczne partycje.
    Jeśli tak to skopiuj dane, jeśli nie to zrób kopię posektorową i użyj np. testdisk do odzysku danych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows 7, który zawiesza się na ekranie uruchamiania i generuje niebieski ekran błędu "Process1_initialization_failed" z kodem 0x0000006B. Po próbie naprawy systemu i uruchomieniu w trybie awaryjnym, użytkownik zdecydował się na zakup nowego dysku SSD, jednak napotkał problemy z dyskiem HDD, który wykazał błędy podczas sprawdzania spójności. Użytkownicy forum sugerują użycie narzędzi do analizy stanu dysku, takich jak CrystalDiskInfo i MHDD, oraz zalecają wykonanie kopii danych przy użyciu dystrybucji Linuxa w trybie live. Wskazano również na możliwość odzyskania danych za pomocą programów takich jak TestDisk i DMDE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA