logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston ALS109XEU - nie działa programator, chyba.

P-I-T-E-R 18 Lip 2016 18:22 1296 8
REKLAMA
  • #1 15815689
    P-I-T-E-R
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.
    Mam tę pralkę od nowości, nic się nie zepsuło, aż do tej pory. Ok miesiąca temu wymieniłem pasek oraz fartuch. Chciałem uprać stertę rzeczy więc nastawiłem pranie na 1 i pralka pobrała wodę i zaczęła prać. Problem jest w tym, że nie chce przeskoczyć z 1 na 2, zrobi tę 1 wypuści wodę i stoi w miejscu. Muszę ustawić na kropkę i jest reset. Ustawię na 5 to zrobi tę 5-kę wypuści wodę, wywiruje i koniec. Jak ustawię na płukanie 7 to dwa razy wypłuczę i koniec. Jak nastawię na płukanie z płynem to wypłuczę wywiruje i stoi i czuwa, po 10 min od nowa wiruję.

Wymontowałem silniczek z programatora i przeczyściłem sprężynki, ale nie pomogło. Jak ustawiłem na 6 to zrobiła ten program i stała w miejscu, gdy zrobiłem reset to dioda zamigała 2 razy na /s i potem normalnie migała.
    No nie wiem co jej odbija, co się jeszcze mogło zepsuć? Może ktoś pomoże bo mnie trafia.
  • REKLAMA
  • #2 15818292
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15824226
    P-I-T-E-R
    Poziom 10  
    Witam.
    Czujnik temp ma 20K, a grzałka 30Ω i nie ma przebicia.
    Hydrostat: 1 i 2 przejście, jak dmuchnę to 2,3,4 jest przejście i cyka, a rurka drożna.

Panowie jak zdemontować programator, bo podobno można pociągnąć za gałkę, ale nic nie chcę zepsuć, jest tam sprężynka i gałka się chowa.
  • REKLAMA
  • #4 21046775
    P-I-T-E-R
    Poziom 10  
    Wracając do tematu pralki mam kilka pytań.
    1. Czy płyta główna o nr. (cod.215005350.06) z pralki ALS 88X, będzie pasowała do mojej pralki ALS 109X? Nadmienię, że nr. cod jest identyczny u mnie, jak i rozmieszczenie na PCB.
    2. U mnie jak ustawię program pierwszy (90°C) to pralka przejdzie program, i pokrętło programu powinno przeskoczyć na płukanie, ale tego nie robi. Robię reset i muszę ręcznie ustawić płukanie itd.... Zastanawiam się, czy pamięć się nie skasowała, jeśli tak to ile kosztuję usługa wgrania na nowo wsadu do pamięci (na PW).
    Pozdr.
  • #5 21046802
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1596
    P-I-T-E-R napisał:
    1. Czy płyta główna o nr cod.215005350.06 z pralki als 88x , będzie pasowała do mojej pralki als 109x ?

Nie - jest różnica w obrotach wirowania.

P-I-T-E-R napisał:
    Zastanawiam się, czy pamięć się nie skasowała, jeśli tak to ile kosztuję usługa wgrania na nowo wsadu do pamięci (na pw)

Mikrusek ma pamięć ROM - > nie ma możliwości ponownego zapisu.

Jeżeli kolega by chciał, to mam jeszcze gdzieś nowiutki sterownik do tej rodziny. Miał iść do muzeum Aristona we Włoszech -> na wystawę jako ostatni nowy EVO I w Europie.
  • #6 21046845
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Przecież ten moduł ma pamięć eeprom. To czemu niby nie da się wgrać nowego wsadu?
  • #7 21046851
    AsReeX
    Poziom 40  
    cezet napisał:
    Przecież ten moduł ma pamięć eeprom.

Pamięć eeprom EVO I i EVO II przechowuje wyłącznie tzw. plik ustawień (wariant urządzenia z generatora WM Editor lub nowsze konstrukcje GESE), a nie właściwe oprogramowanie. Zawartości eeproma pilnuje suma kontrola, jeżeli się nie zgadza, to sterownik zwraca błąd F-09 i nic nie działa. Co najwyżej można wykasować statystyki np. liczbę wykonanych cykli, co i tak nie ma wpływu na pracę urządzenia.

P-I-T-E-R napisał:
    2. U mnie jak ustawię program 1(90st) to pralka przejdzie program, i pokrętło programu powinno przeskoczyć na płukanie , ale tego nie robi. Robię reset i muszę ręcznie ustawić płukanie itd.

A wodę grzeje wgl xD?
  • REKLAMA
  • #8 21047640
    P-I-T-E-R
    Poziom 10  
    Witam.
    Pralka działa:
    a) sprawdzałem pokrętło wybierak i działa po podpięciu na krótko 220V
    b) grzeje wodę i wiruje, odwirowuje, pobiera wodę
    Tylko muszę ręcznie kręcić wybierakiem na dany program.
  • #9 21047771
    AsReeX
    Poziom 40  
    Zatem wszystko co można sprawdzić, zostało sprawdzone :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Ariston ALS109XEU, która nie przechodzi z programu 1 na 2, zatrzymując się po zakończeniu cyklu prania. Po wymianie paska i fartucha, pralka działa, ale wymaga ręcznego ustawienia programów. Sprawdzono grzałkę, czujnik temperatury oraz hydrostat, które działają poprawnie. Użytkownik rozważa demontaż programatora, aby sprawdzić jego działanie. W dyskusji poruszono również kwestię kompatybilności płyty głównej z innym modelem pralki oraz możliwości wgrania nowego wsadu do pamięci EEPROM, co jest ograniczone do ustawień, a nie oprogramowania. Użytkownik potwierdza, że pralka grzeje wodę i wiruje, ale nie przechodzi automatycznie między programami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA