logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym

krwawy12 19 Lip 2016 23:25 4113 20
REKLAMA
  • #1 15818735
    krwawy12
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, po zmianie płyty głównej i procesora komputer nie chciał się uruchomić i się resetował więc postanowiłem zgrać instalator windowsa na pendrive i zainstalować. Problem pojawił się przy wyborze dysku, a mianowicie wyskakuje

"Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR, w systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT"

Czytałem o zmianie z MBR do GPT, ale chyba równałoby to się ze stratą plików, które są dla mnie niezmiernie ważne. Dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
    Tryb UEFI + Legacy nic nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #2 15818910
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    krwawy12 napisał:
    A inne ustawienia jak Windows 8 Feature, Secure Boot Control itd?
    Jeśli nie wychodzi uruchomienie w trybie Legacy to wywal folder \EFI z pendrive'a i jeszcze raz...
    krwawy12 napisał:
    Czytałem o zmianie z MBR do GPT, ale chyba równałoby to się ze stratą plików
    Nie. Nie wiadomo jaki Windows i nie widać rozkładu partycji na dysku - może lepiej byłoby zainstalować w trybie UEFI.
  • #3 15819057
    krwawy12
    Poziom 9  
    WojtasJD napisał:
    krwawy12 napisał:
    A inne ustawienia jak Windows 8 Feature, Secure Boot Control itd?
    Jeśli nie wychodzi uruchomienie w trybie Legacy to wywal folder \EFI z pendrive'a i jeszcze raz...
    krwawy12 napisał:
    Czytałem o zmianie z MBR do GPT, ale chyba równałoby to się ze stratą plików
    Nie. Nie wiadomo jaki Windows i nie widać rozkładu partycji na dysku - może lepiej byłoby zainstalować w trybie UEFI.

Windows 8 Future mam wyłączony, opcji Secure Boot Control nawet nie mam. Bez folderu efi i na UEFI + Legacy pojawia się Windows Error Recovery i mam do wyboru fix windows, które nic nie daje i opcje Lunch Windows Normally, po czym się crashuje i włącza od nowa. Natomiast na samym UEFI włącza się Efi Shell...
  • #4 15819484
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    krwawy12 napisał:
    "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk zawiera tabelę partycji MBR, w systemach z interfejsem EFI, system Windows można instalować tylko na dyskach GPT"

Bzdury jakieś, wrzuć zdjęcia z ustawień BIOS, ma być tak (przykład):
    msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym
    B85-G43, Windows 10 x64, MBR

Z uruchamianiem dowolnego systemu z instalatora na pendrive nigdy problemu nie miałem. Problemu wypatrywałbym w niewłaściwie przygotowanym nośniku. Był testowany gdzie indziej? System pochodzi z legalnego źródła? Partycja na której ma być instalowany system jest ustawiona jako podstawowa i jest sformatowana?
    Wrzuć zdjęcie po uruchomieniu z wiersza poleceń:
    diskpart
    list volume
    list disk
    select disk # (gdzie # to numer dysku [fizycznego] na którym chcesz zainstalować system)
    list partition
  • REKLAMA
  • #5 15819538
    krwawy12
    Poziom 9  
    Było testowane ale na płytce, na pendrive nie testowałem. System jest w pełni legalnego źródła. Nie wiem czy partycja jest ustawiona na podstawową i jak ją zmienić, nie formatowałem jej bo się bałem straty plików.
    Załączniki:
    • msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym bios 3.jpg (52.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym bios 2.jpg (74.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • msi B85-G43 - Nowa płyta główna i Nie można zainstalować systemu Windows na tym bios.jpg (82.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15819785
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Nie wiem z którego Menu jest pierwsze zdjęcie ale nie powinno tam być wpisu o UEFI, w drugim masz złe ustawienia.
    1. Ustaw Full screen logo display na Disabled.
    2. W FIXED BOOT ORDER Priorities wszystkie opcje z wpisem "UEFI" daj na Disabled, jako pierwszą pozycję ustaw CD/DVD a jako drugą dysk (obydwa bez dopisku UEFI). Zapisz zmiany i zrestartuj komputer. Sprawdź czy instalator pozwoli na wybranie dysku do instalacji. Na czas instalacji systemu wyjmij pendrive, jeśli to nie z niego odbywa się instalacja.
  • REKLAMA
  • #7 15819839
    krwawy12
    Poziom 9  
    Ustawiłem tak

I wyświetla mi się to

• #8 15819845
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Instalacja startuje?
  • #9 15819854
    krwawy12
    Poziom 9  
    Gdy kilknę SATA2 to jest Windows Error Recovery.
  • #10 15819863
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Klikając 'SATA2' wybierasz rozruch z dysku, a powinieneś wybrać rozruch z CD/DVD, tzn. że powinieneś mieć jeszcze jedną opcję do wyboru - napęd optyczny z płytką z systemem.
    Jako CD/DVD powinien być ustawiony napęd optyczny z konkretną nazwą - tak jak na zdjęciu w poście #4 (nie gołe 'CD/DVD).
    Sprawdź jeszcze ustawienia Windows 8 Feature:
  • #11 15819871
    krwawy12
    Poziom 9  
    Takie mam opcje do wyboru
    Ustawienia Windows 8 mam disabled
  • #12 15819883
    master-007
    Moderator na urlopie...
    To coś jest nie teges, może dlatego menedżer rozruchu nie widzi CD/DVD z którego może wykonać rozruch. U mnie w tym miejscu jest widoczna pełna nazwa napędu. Masz napęd pod SATA czy pod USB?
    Jeśli nie widać napędu to utwórz nośnik z systemem na pendrive i ustaw go jako pierwszego w BOOT ORDER. Pendrive podpinaj z tyłu obudowy do USB 2.0 (czarne).
    Jeśli wystąpi problem z pendrive to:
    WojtasJD napisał:
    wywal folder \EFI z pendrive'a i jeszcze raz
  • #13 15819908
    krwawy12
    Poziom 9  
    Nie mam możliwości włożenia płyty bo nie mam napędu, robię to wszystko za pomocą pendrive. Pendrive znajduje mi tylko na UEFI USB Key:UEFI: USB USB Hard Drive.

Dodano po 14 [minuty]:

Jest możliwość, że przez wiek tej płyty z której mam pliki na pendrive, została uszkodzona?
    Bez pliku EFI włącza się Windows Error Recovery.
    Czy jak bym się zdecydował na conver to stracę pliki tylko z C czy z wszystkich dysków? I czy jest możliwość odzyskania ich?

Dodano po 19 [minuty]:

master-007 napisał:
    To coś jest nie teges, może dlatego menedżer rozruchu nie widzi CD/DVD z którego może wykonać rozruch. U mnie w tym miejscu jest widoczna pełna nazwa napędu. Masz napęd pod SATA czy pod USB?
    Jeśli nie widać napędu to utwórz nośnik z systemem na pendrive i ustaw go jako pierwszego w BOOT ORDER. Pendrive podpinaj z tyłu obudowy do USB 2.0 (czarne).
    Jeśli wystąpi problem z pendrive to:
    WojtasJD napisał:
    wywal folder \EFI z pendrive'a i jeszcze raz

W tej chwili to w ogóle nie łapie pendrive.

Dodano po 44 [minuty]:

[quote="krwawy12"]Nie mam możliwości włożenia płyty bo nie mam napędu, robię to wszystko za pomocą pendrive. Pendrive znajduje mi tylko na UEFI USB Key:UEFI: USB USB Hard Drive.

Dodano po 19 [minuty]:

W dalszym ciągu pendrive łapie tylko na UEFI USB Key:UEFI: USB USB Hard Drive
  • Pomocny post
    #14 15820149
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Użyj innego pendrive. Na pewno podpinasz go od tyłu do USB 2.0? W BIOS powinna być widoczna jego nazwa w menu ustawiania kolejności rozruchu (FIXED BOOT ORDER Priorities). Jakim narzędziem został utworzony bootowalny pendrive? Jaki system próbujesz zainstalować?
    Sprawdź w BIOS jeszcze zakładkę Andvanced/USB Configuration. Powinieneś mieć opcje USB Controller oraz Legacy USB support ustawione na 'Enabled'
    krwawy12 napisał:
    Czy jak bym się zdecydował na conver to stracę pliki tylko z C czy z wszystkich dysków? I czy jest możliwość odzyskania ich?

Konwersja wymaga usunięcia wszystkich partycji. Ewentualnie jeśli zdecydujesz się na konwersję, najłatwiejsze będzie podpięcie dysku do innego komputera i tam zgranie danych, które uważasz za istotne.
  • #15 15820532
    krwawy12
    Poziom 9  
    Zdecydowałem się na konwersję, problem w tym, że nie miałem gdzie zgrać danych więc przychodzę z pytaniem, czy jest jakiś program, który mi przywróci niektóre pliki?
  • Pomocny post
    #16 15820551
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Jest kilka programów, które służą do konwersji bez utraty danych ale szczerze mówiąc jeszcze nie miałem okazji żadnego pod tym względem testować. Kolega mati211p, może będzie Ci mógł pomóc wykonać konwersję z użyciem DMDE, wysłałem do niego wiadomość PW. Pamiętaj, że bez kopii zapasowej istotnych danych, robisz wszystko na własną odpowiedzialność.

Jeszcze małe sprostowanie do posta wyżej, powinno tam być "Konwersja z użyciem domyślnego narzędzia diskpart wymaga usunięcia wszystkich partycji.
  • Pomocny post
    #17 15820557
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Za pomocą DMDE można wstawić partycje z danymi w stylu GPT (tzn zmienić styl partycji bez utraty danych) i sprawdzić, co na taką modyfikację powie instalator systemu.
  • REKLAMA
  • #19 15821774
    krwawy12
    Poziom 9  
    Pendrive przygotowywałem ręcznie w cmd.
    Jest możliwość, że wszystko jest ciszej?
  • Pomocny post
    #20 15822161
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    Zasada jest taka, że jeśli instalka Windows startuje w trybie UEFI to wymaga instalacji w trybie UEFI - a więc wymaga układu partycji GPT. Jeśli instalka Windows startuje w trybie BIOS, to wymaga układu partycji MBR. Normalne instalki Windows od 7 x64 są podwójne, tzn że mogą wystartować tak lub tak, zależy od ustawień rozruchu. Widocznie pendrive zrobiłeś tak, że potrafi wystartować tylko w trybie UEFI, a wyłączając start UEFI nie startuje wcale - dlatego jest niewidoczny w opcjach wyboru nośnika startowego.
  • #21 15822578
    krwawy12
    Poziom 9  
    Już po problemie dzięki !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z instalacją systemu Windows na płycie głównej MSI B85-G43 po wymianie płyty i procesora. Podczas próby instalacji systemu z pendrive'a pojawił się komunikat o niezgodności tabeli partycji MBR z interfejsem EFI, co uniemożliwia instalację na dysku. Użytkownik obawiał się utraty ważnych danych przy konwersji z MBR do GPT. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, w tym wyłączenie opcji UEFI oraz ustawienie napędu CD/DVD jako pierwszego w kolejności rozruchu. Użytkownik zdecydował się na konwersję partycji, a także rozważał użycie programów do odzyskiwania danych. Ostatecznie problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA