logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Corolla e12 1.4 2002 LPG - trudności z odpalaniem zimnego silnika

mmalac02 21 Lip 2016 09:41 2247 2
REKLAMA
  • #1 15821057
    mmalac02
    Poziom 2  
    Cześć, mam problem z moją Tośką.
    1.4 vvti z LPG 2002

Problem polega na odpalaniu zimnego silnika.
    Odpala za drugim/trzecim razem.
    Po odpaleniu wszystko jest idealnie zarówno na Pb jak i LPG
    Sprawdzone:
    - zwory - są wyregulowane
    - instalacja gazowa - dopiero co po przeglądzie u dobrego gazownika
    - rozrusznik, alternator ok

czy prawidłowo podejrzewam, że to wina kolektora ssącego, które niestety w tych toyotach były wadliwe ? słychać turkotanie podczas jazdy ( najbardziej przy 2000 obr. ) ?
  • REKLAMA
  • #2 15821781
    kry1972
    Poziom 18  
    Ocena: 85
    Witaj, klekot w kolektorze ssącym w tym przypadku, nie ma z twoim problemem nic wspólnego. Posiadam t22 1.6 vvti i również miałem rozwarstwiony kolektor, który po prostu skręciłem wkrętami i od tej pory jest cisza. Ojciec miał podobny problem w Golfie 4, zakręć zawór w butli z gazem i przejedź się parę kilometrów ( tylko na benzynie ). Na następny dzień odpal silnik, jeżeli odpali bez problemu, to winowajcą będzie instalacja gazowa, jeżeli nie, to być może jest nieszczelność na kolektorze ( terkotanie świadczy jedynie o jego rozwarstwieniu a nie o nieszczelności ), lub inna przyczyna. Pozdrawiam.
  • #3 15823176
    mmalac02
    Poziom 2  
    odcięcie gazu nic nie zmienia - problem występuje nawet gdy odetnę się od gazu całkiem. Na drugi dzień znów rano zapala za drugim razem - pomaga jej dodanie gazu

czyli wychodziłoby że jest nieszczelność kolektora.

ciekawostka - jak na przykład jadę dopiero na 14-tą do pracy i auto stoi na upale to odpala za pierwszym kręceniem :D
REKLAMA