logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios się nie uruchamia podczas włączania komputera.

gurol4810 23 Lip 2016 08:13 1194 18
REKLAMA
  • #1 15824776
    gurol4810
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Podczas włączania komputera bios się nie uruchamia. Następuje uruchomienie wiatraka na procesorze i chwilowe włączenie dysku po czym powinno być zasygnalizowane dźwiękiem uruchomienie biosu ale nic nie następuje.
    Świecą się diody na obudowanie od zasilania i od dysku oraz dioda na płycie głównej.
    Dodam że na karcie 9800GT z dodatkowym zasilaniem wiatrak się nie kręci, a na 7600GT bez dodatkowego zasilania już się kręci.

Dane komputera
    płyta: Asus P5B
    procesor: Core2Due E6300
    pamieć: Geil Ultra 800MHZ 4X1GB
    grafika: Gigabite 9800GT
    zasilacz: Chieftec 450W

Pół roku temu wymieniałem trzy kondensatory na płycie głównej ponieważ bios nie zawsze chciał ruszyć. Po tym komputer chodził jak w dzień zakupu.
    Dodatkowo od dwóch miesięcy czasami wywalało błąd eksplorera w windowsie i po przeinstalowaniu komputera problem nie znikł.

Nie jestem pewien ale chyba jest problem z płytą główną.
  • REKLAMA
  • #2 15824782
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    gurol4810 napisał:

Nie jestem pewien ale chyba jest problem z płytą główną.

Potrafisz pomierzyć, zdiagnozować?
    Grafikę, RAM podstawiałeś?
  • #3 15824786
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 309
    Ta płyta ma zwykłe elektrolity, skoro kilka lat temu kilka spuchło to dzisiaj pewnie wszystkie są do wymiany a w cale nie muszą spuchnąć z tego powodu.

Wyjmij tą grafikę bo coś z nimi motasz, bez grafiki też powinna pipkać (zgłosić brak grafiki), będzie jeden element z głowy.
  • REKLAMA
  • #4 15824825
    gurol4810
    Poziom 9  
    A.Gieronimo napisał:

Wyjmij tą grafikę bo coś z nimi motasz, bez grafiki też powinna pipkać (zgłosić brak grafiki), będzie jeden element z głowy.

Wyjmowałem grafikę i nie było sygnału (brak grafiki) ponieważ w/g mnie bios nie startuje - nie ma sygnału inicjalizacji biosu.
    Podobnie zrobiłem z pamięcią i też było to samo.

Dodano po 2 [minuty]:

boro1234567 napisał:

Grafikę, RAM podstawiałeś?

Nie, nie podstawiałem ponieważ po wyciągnięciu ich bios w ogóle nie sygnalizuje ich braku. Po prostu jakby bios w ogóle nie startował.
  • #5 15824882
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Sprawdź napięcia. (Vcore, Vdimm, Zasilacz)
    Wyjmij i wsadź procesor.
    Zostaw płytę "włączoną" z 10 minut (z procesorem i pamięciami), podotykaj czy któreś kondensatory nie są rozgrzane.
  • #6 15824918
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Kartę diagnostyczną masz?
    Reset CMOS robiłeś?
  • #7 15825815
    gurol4810
    Poziom 9  
    A.Gieronimo napisał:
    Sprawdź napięcia. (Vcore, Vdimm, Zasilacz)
    Wyjmij i wsadź procesor.
    Zostaw płytę "włączoną" z 10 minut (z procesorem i pamięciami), podotykaj czy któreś kondensatory nie są rozgrzane.

Napięcia sprawdziłem miernikiem i są w porządku 11.96 i 5.06.
    Odpaliłem kompa na godzinkę i poszedłem na rower i zauważyłem po powrocie, że pamięć jest ciepła, oba mostki są cieple,dysk twardy ciepły, grafika jest gorącą choć wiatrak się nie kręci. Natomiast procesor jest zimny.
    Włożyłem procesor celeron od kuzyna i problem dalej taki sam. Zmierzyłem napięcia na kablu zasilającym sekcję procesora i jest ok.
    Kartę grafiki wziąłem do kuzyna i sprawdziłem u niego i jest dobra. Sygnał jest na monitorze i wiatrak się kręci.
  • #8 15825832
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Miałeś sprawdzić napięcia za przetwornicą Vcore (np. na kondensatorach) ale sprawa wydaje się być beznadziejna. (tzn. trzeba zacząć od wymiany wszystkich elektrolitów, dopiero myśleć dalej)
  • #9 15825845
    gurol4810
    Poziom 9  
    Czyli co płyta byłaby do wymiany?

Dodano po 1 [minuty]:

boro1234567 napisał:
    Kartę diagnostyczną masz?
    Reset CMOS robiłeś?

Reset robiłem a karty nie posiadam.
  • #10 15825983
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Może wystarczy wymiana kondensatorów, kilkadziesiąt zł i będzie działać kolejne 5-7 lat.
  • REKLAMA
  • #11 15826641
    gurol4810
    Poziom 9  
    Nie wiem czy chodzili ci o te napięcia ale zmierzyłem napięcia na 7. kondensatorach w obudowie metalowej które znajdują się pod samym wiatrakiem obok procesora i jest zero. Natomiast obok są zwykle trzy elektrolityczne i na nich było 12.
  • REKLAMA
  • #12 15826660
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    No właśnie na tych obok procesora powinno być napięcie zasilania procesora (1,xx V), procesor w cale nie dostaje napięcia zasilania co się pokrywa z tym że jest zimny. Może być że mostek nie startuje (kondensatory) przez to nie wykrywa procesora i nie podaje w cale napięcia.

Tak jak mówiłem, wszystkie elektrolity do wymiany na początek.
  • #13 15907715
    gurol4810
    Poziom 9  
    Więc kupiłem płytę Asus PSK SE i po podłączeniu wszystkich podzespołów komputer uruchamia się na chwilę i słyszę dźwięki z biosu - jeden długi i trzy krótkie - po czym wiatrak na procesorze się wyłącza a na karcie i zasilaczu się kręci.
    Na necie powiązane jest to z grafiką albo z pamięcią na grafice, co ciekawe to miesiąc temu jak mi komp siadł to grafa była sprawdzana i komp u kuzyna startował, i z tego co pamiętam system się wczytywał.
    Ktoś coś dopomoże?
  • #14 15907769
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Wyjmij grafikę i sprawdź czy błąd będzie ten sam.
    Przedmuchaj slot grafiki.
  • #15 15907868
    gurol4810
    Poziom 9  
    Nie wiem co nie było tip-top ale poszedłem do kuzyna i sprawdziłem jeszcze raz i okazało się, że jest ok. Wracam wkładam bez śrubki mocującej do obudowy grafę i ruszyła. Nareszcie.

Dzięki za pomoc.

Temat do zamknięcia.
  • #16 15908433
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Z wiekiem sprzętu (wkładaniem i wyjmowaniem) ściera się warstwa złota ze styków, zostaje to co jest pod złotem i szybko się utlenia, ja wiem, skrajny przypadek, ale w kilku letnim sprzęcie tak to jest.
    Już kiedyś myślałem że mam po grafice, wystarczyła lekka polerka styków i liźnięcie czymkolwiek co by natłuściło, (najlepiej kontaktem). Następuje uzdrowienie. Zużyte i nie zakonserwowane styki za chwilę znowu dają popalić. Jako użytkownik zabytku GF 210 swoje wiem a ma styki wytarte jak rów mariański (ze 2 razy w roku wyjmowany) czasami częściej.
  • #17 15909331
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    GF210 to nie zabytek... Nowe takie nadal można kupić. Natłuszczanie da efekt dokładnie odwrotny do zamierzonego jako że tłuszcz jest izolatorem elektrycznym. Tu trzeba konserwować czymś do tego przeznaczonym (kontaktem jak to określiłeś) - żeby ktoś się tam z oliwą nie pchał ;) Powszechnie wiadomo że pady/styki się odtłuszcza nie natłuszcza.
  • #18 15910164
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Tak tak, jednakowoż wszelkie mazidła do styków są oparte o sylikony (teflony?) które też zostawiają po sobie ochronną warstwę która notabene nie przewodzi prądu. Styki doskonale sobie radzą z przebiciem się przez warstwę ochronną, skłaniał bym się bardziej ku stwierdzeniu żeby to coś czym się smaruje było neutralne (np. wazelina bezkwasowa) a nie ludzki pot ;-)
    Szkopuł tkwi w ilości, smarować=/=smarować, lepsza nazwa by była... wypolerować coś wazeliną bezkwasową. (chusteczką) Te parę mikronów wazeliny zawsze w pory wlezie. Pady okapujące fluidem to raczej nie jest pożądany widok w komputerze gdzie za chwilę będą czarne od kurzu.

Warstwa poślizgowa ma jeszcze jedną zaletę, pady mniej się ścierają.
    Chyba trochę się zagalopowałeś z tym odtłuszczaniem, jeśli styk ma na tyle słaby kontakt że nie przebije się przez warstwę ochronną to i tak nie miałby szans działać poprawnie. Druga sprawa, że warstwa ochronna zostawiana przez powszechne preparaty ma bardzo małą gęstość (właśnie po to żeby zabezpieczyć i nie przeszkadzać w pracy styku), zostaje wypchnięta z miejsca kontaktu. W przypadku komputera, styki mają małą powierzchnię, i warstwa zostaje wręcz zdrapana (szkoda że razem z padem ;) ).
  • #19 15911015
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Jasne - wszystko można ale tylko jeśli wie się co się robi, rozumie idee działania. Stąd moje sprostowanie było - styk karty graficznej czy pamięci RAM (o intelowskich padach na CPU nie mówiąc) to nie łańcuch rowerowy (myje się je alkoholem technicznym - a konserwuje jeśli to koniczne). Dlatego nieszkodliwą radą jest polecić preparat do tego stworzony - łatwy w aplikacji ze stosowną instrukcją. Bo wcześniej czy później ktoś się znajdzie co zastosuje mądrość z internetu we własnej interpretacji i wymaluje całe styki olejem maszynowym albo gorszym jakimś gorszym smarem.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas uruchamiania komputera użytkownik napotkał problem z brakiem sygnału BIOS, mimo że wentylator procesora się uruchamia, a diody na obudowie świecą. Użytkownik posiada płytę główną Asus P5B, procesor Core2Due E6300, pamięć Geil Ultra 800MHz, kartę graficzną Gigabyte 9800GT oraz zasilacz Chieftec 450W. Po wcześniejszej wymianie kondensatorów na płycie głównej, komputer działał poprawnie przez pewien czas. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie napięć, wyjęcie karty graficznej oraz pamięci RAM, a także wymianę kondensatorów, co mogło być przyczyną problemu. Użytkownik wymienił płytę na Asus PSK SE, co pozwoliło na uruchomienie BIOS-u, jednak pojawiły się nowe błędy związane z grafiką. Ostatecznie, po sprawdzeniu i poprawnym zamocowaniu karty graficznej, komputer zaczął działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA