logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fatek i WinProLadder - jak zaprogramować przerzutnik bistabilny?

max-energy 24 Lip 2016 20:08 2652 7
  • #1 15827542
    max-energy
    Poziom 22  
    Ocena: 166
    Witam.
    Moją przygodę z PLC dopiero zaczynam. Stąd moje laickie pytanie. Jaka funkcja odpowiada za przerzutnik bistabilny. Potrzebuję wysterowywać wyjście cyklicznie...
  • Pomocny post
    #2 15827687
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Basic/TOOG (10)
  • #3 15827714
    max-energy
    Poziom 22  
    Już sobie z tym poradziłem. Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Kolejne pytanko.... Taka sytuacja:
    Załączam zasilanie PLCka, żadne wejście nie jest aktywne, wyjście np Y0 aktywuje się zaraz po włączeniu, aż do podania sygnału na X0. Następne i kolejne włączenie X0 nie powoduje zmiany stanu na Y0. Jakieś sugestie?
  • Pomocny post
    #4 15827794
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Pod F2 jest "HELP"; zwróć uwagę na "Special Relay Details"; Marker M1924 odpowiada jednym pulsem przy pierwszym skanie programu (po załączeniu zasilania) - warto go wykorzystać do zresetowania jakichś stanów nieustalonych.
    Inna opcja: nowo programowany PLC może mieć "śmieci" z poprzednich zapisów, a program nadpisujący ich nie czyści; od tego jest funkcja PLC/clear PLC... - i zaczynamy mieć w sterowniku tylko to co "upichciliśmy" na bieżąco.
  • #5 15827972
    max-energy
    Poziom 22  
    I kolejne zapytanie. Na wejściu np X0 pojawia się impuls trwający 500ms. Impuls ten ma za zadanie wysterować wyjście Y0 w odstępie 2s od zakończenia jego trwania. Wiem że zastosowanie zwykłego timera nie pomoże, więc?
  • #6 15828924
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    100% że odpowiednio użyty timer pomoże.
  • Pomocny post
    #7 15829234
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Z wyjścia X0 dajesz impuls opadający (koniec sygnału na X0) dalej...cewka set markera (np. M0);
    w kolejnej linii M0 zasila timer (2 sek), za którym cewka wyjścia Y0.
    proste...:)
  • #8 15829561
    max-energy
    Poziom 22  
    pafciowaw napisał:
    Z wyjścia X0 dajesz impuls opadający (koniec sygnału na X0) dalej...cewka set markera (np. M0);
    w kolejnej linii M0 zasila timer (2 sek), za którym cewka wyjścia Y0.
    proste...:)

Dokładnie w taki sam sposób rozwiązałem moje zadanko. Czuje się coraz lepszy :D widząc że dobrym tropem maszeruję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozpoczął swoją przygodę z programowaniem PLC i zadał pytanie dotyczące implementacji przerzutnika bistabilnego w Fatek i WinProLadder. Otrzymał wskazówki dotyczące użycia markera M1924 do resetowania stanów oraz funkcji czyszczenia PLC, aby uniknąć problemów z "śmieciami" z poprzednich zapisów. W kolejnych pytaniach użytkownik poszukiwał rozwiązania dla impulsu na wejściu X0, który miał wysterować wyjście Y0 z opóźnieniem 2 sekund. Odpowiedzi sugerowały użycie timera oraz cewki set markera do realizacji tego zadania, co użytkownik potwierdził jako skuteczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA