logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi ESAM 5500 Cappucino - brzęczy i nie podaje wody

wojar20 20 Sie 2019 16:03 3660 7
REKLAMA
  • #1 18125745
    wojar20
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie.
    Zauważyłem, że ekspresowi coraz dłużej schodzi na napełnianiu filiżanki wodą. W ciągu tygodnia z dnia na dzień było coraz gorzej, po tygodniu zalanie szklanki 100 ml płynu zajmowało ok 3-4 minut. Po tygodniu woda zaczęła z ekspresu już tylko kapać, po dwóch kolejnych dniach tylko buczy (trajkocze) i woda nie leci.
    Kiedyś jak jeszcze ledwo działał miałem wrażenie dźwięku takiego, jakby chciał wodę zassać ale nie mógł (dźwięk pompy głębinowej jak w studni się woda kończy).
    Jeszcze jedno, im woda wolniej leciała tym kawa była bardziej gorąca.

Gdzie mam szukać problemu?
    2 lata temu zapłaciłem 1500 zł za gruntowny remont. Choć z pewnością się to zepsuło, co akurat wymieniane nie było. Ekspresu już nie chcę oddawać do serwisu (ostatnio miałem z serwisem niemałe problemy).
    Czy warto go naprawiać i nie produkować elektrośmieci czy szukać nowego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18127031
    wojar20
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Dziękuję,
    Wszystko wyczyszczone, złożone. Problem nadal ten sam. Czasami uda się uzyskać kilka kropli wody, ale to wszystko. Woda nie leci z dysz kawowych jak również z dyszy do wody. Ogólnie trochę pohałasuje i pojawia się napis: GROUND TOO FINE, ADJUST MILL” and a następnie “INSERT WATER SPOUT”

Pozdrawiam
    Michał
  • #4 18180084
    speedpn
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Mam identyczny problem, znalazłeś rozwiązanie?

Dodam, że systematycznie jest odkamieniany, a co weekend dokładnie czyszczony. Niestety od kilku dni odmawia posłuszeństwa :(
  • REKLAMA
  • #5 18182661
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Elektrozawor do wymiany
  • #6 18182665
    speedpn
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Dzisiaj zawiozłem do znajomego, który serwisuje ekspresy. Dam znać jak go odbiorę co było uszkodzone.
  • #7 18546241
    traksmetal
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Objawy mam takie same. Pompa podaje wodę, ale nie dostaje się ona na tłok. Ktoś tu wspomniał o uszkodzonym elektrozaworze. Czy przy jego uszkodzeniu jest podawana woda na ten boczny kranik, tam gdzie podpina się pojemnik na mleko?
  • REKLAMA
  • #8 18550864
    traksmetal
    Poziom 10  
    Ocena: 25
    Rozebrałem cały ekspres i teraz już wiem że pompa na pewno podaje wodę. Z termobloku tym wężykiem u góry także idzie woda. Czy to właśnie tym wężykiem woda idzie już bezpośrednio na tłok i zaparza kawę? Bo wydaje mi sie że gdzieś tutaj leży problem. Na razie znalazłem bardzo zakamieniony kanał z tym silikonowym grzybkiem i sprężynka. Kanał jest zakończony dwoma otworami pomiędzy dwoma oringami. Jest on całkowicie zatkany, a wydaje mi się że powinien być drożny?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem DeLonghi ESAM 5500, który coraz wolniej podaje wodę, a ostatecznie przestał to robić całkowicie, wydając jedynie dźwięki. Po próbie odkamienienia i czyszczenia, problem nie ustąpił. Inni użytkownicy potwierdzają podobne objawy, sugerując, że przyczyną może być uszkodzony elektrozawór lub zablokowany kanał wodny. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują sprawdzenie elektrozaworu oraz drożności kanałów wodnych. Użytkownik zastanawia się, czy warto naprawiać ekspres, czy lepiej zainwestować w nowy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA