logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak napięcia w gniazdkach w pokoju, w kuchni i łazience działa poprawnie

Pafaa 26 Lip 2016 00:34 3375 3
REKLAMA
  • #1 15830026
    Pafaa
    Poziom 1  
    Witam. Mam pytanie dotyczące działania prądu w jednym z pokojów. Mianowicie nie mam prądu w w gniazdka w pokoju, natomiast w kuchni i łazience wszystko działa bez zarzutu. Wszystko działało bez problemu aż pewnego dnia po prostu po podłączeniu ładowarki, ładowarka po prostu nie lądowała. Nic nie zostało spalone ani nic nie strelilo. Korków nie wywaliło. Dodam tylko jeszcze ze jeden z kontaktów w pokoju wygląda jak na zdjęciu niżej lecz nic nie było do niego podłączane. Co może być powodem braku prądu. Dziękuję bardzo serdecznie za ewentualna pomoc. Również mam nadzieje ze temat został dodany w dobrym dziale. Pozdrawiam. Zdjęcie w załączniku. [/img]
    Załączniki:
    • Brak napięcia w gniazdkach w pokoju, w kuchni i łazience działa poprawnie 20160726_002417.jpg (2.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15830042
    kim126
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Po twoim poscie śmiem stwierdzić, że nie masz zielonego pojecia o tym o co pytasz. Najlepszym, najbezpieczniejszym wyjściem byłoby poproszenie o pomoc kogoś kto na tym się zna i jest w stanie pomóc. Pamiętaj, że napięcie panujące w gniazdku 230V AC jest smiertelnie niebezpieczne dla zdrowia i życia.

Na początek powiedz czy to pomieszczenie jest podłączone pod osobny bezpiecznik, czy może jest połączone z innymi pomieszczeniem/i?
  • REKLAMA
  • #3 15830050
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Powodem może być wszystko. Począwszy od wyłączenia zabezpieczenia konkretnego obwodu, poprzez brak styku w miejscu połączenia. Z tego co widzę łączenia odbywają się na zaciskach gniazd. Jest to jedno z najgorszych sposobów połączeniowych, wcześniej czy później zawsze daje o sobie znać.
    Przewody powinny łączyć się za osprzętem na złączkach, dopiero potem wyprowadza się pojedyncze żyły na same gniazdo. Trzeba rozkręcić każde gniazdo i szukać, a najlepiej wezwać osobę wykwalifikowaną.
    Mu siedząc przed komputerem nie mamy szklanych kul, nie znamy szczegółów i nic o Twojej instalacji nie wiemy. Może jest cała nowa, może tylko częściowo wymieniona i gdzieś łączy się aluminium z miedzią. Nie wiemy też kto i jak to robił.
  • #4 15830178
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Pafaa napisał:
    Witam. Mam pytanie dotyczące działania prądu w jednym z pokojów. Mianowicie nie mam prądu w w gniazdka w pokoju, natomiast w kuchni i łazience wszystko działa bez zarzutu. Wszystko działało bez problemu aż pewnego dnia po prostu po podłączeniu ładowarki, ładowarka po prostu nie lądowała. Nic nie zostało spalone ani nic nie strelilo. Korków nie wywaliło. Dodam tylko jeszcze ze jeden z kontaktów w pokoju wygląda jak na zdjęciu niżej lecz nic nie było do niego podłączane. Co może być powodem braku prądu.

Kolego, tylko szarlatan albo cudotwórca potrafi na hasło "boli mnie brzuch" określić sposób leczenia. Odpowiedzialny i szanujący się lekarz najpierw bada pacjenta, zleca przeprowadzenie dodatkowych analiz, a dopiero później bierze się za leczenie.
    Podobnie jest u Ciebie. Jeśli szukasz opinii szarlatanów, to poczekaj, pewnie coś napiszą. Jeśli jednak chcesz rzetelnego rozwiązania problemu, to znajdź blisko siebie odpowiedzialnego elektryka i zleć mu badania, niech na miejscu określi przyczynę usterek i ją usunie. Sam, sądząc po treści postu, nie jesteś w stanie tego zrobić. Na pewno nie jesteś.
REKLAMA