logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować napięcie 24V przy prądzie 25-30A dla klimatyzacji w kombajnie?

pr0marek 26 Lip 2016 00:50 798 8
REKLAMA
  • #1 15830040
    pr0marek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem a raczej brak pomysłu na rozwiązanie problemu. Otóż posiadam klimatyzację z tira w kombajnie, klima podpięta jest do dwóch szeregowo podpiętych akumulatorów 12V. Klima działa lecz często dzieje sie tak, ze napięcie wzrasta do 28V (chyba przez alternator) i klima sie wyłącza bo może ona działać na max 26V. Dochodzi do tego wysoki prąd bo około 25-30A.

No i teraz prośba o pytanie do was, jak rozwiązać ten problem? Szukałem jakichś schematów stabilizatorów ale wszystko jest na niski prąd.
  • REKLAMA
  • #2 15830063
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    Proponuję rozwiązanie quick and dirty czyli prowizorkę w stylu najlepszych polskich tradycji. Włącz w szereg z zasilaniem dwie (lub trzy) diody mocy, na każdej będzie spadek ok. 1V, w sumie napięcie nie przekroczy tego, przy którym klima pracuje. Jeżeli tylko przy niskim napięciu nie będzie za mało, to masz problem z głowy. Diody mocy przykręć do radiatora a radiator najlepiej gdzieś do obudowy.

Możesz też skorzystać z zespołu 4 diod w układzie mostka Graetza i użyć go jako równolegle połączonych dwóch zestawów po dwie diody. Taki mostek wygodnie można mocować do radiatora, jest łatwo osiągalny i niedrogi. Wada - marnujesz kilkadziesiąt watów mocy.
  • REKLAMA
  • #3 15830066
    pr0marek
    Poziom 9  
    Twój pomysł ma sens i chyba go wypróbuję, a jaka jest dokładna nazwa tych diód mocy? Bo to chyba potoczna nazwa i nie wiem jakie masz na myśli.
  • #4 15830091
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2976
    KBPC5010 (MB5010) 50A 1000V Jak ustabilizować napięcie 24V przy prądzie 25-30A dla klimatyzacji w kombajnie?
  • REKLAMA
  • #5 15830238
    pr0marek
    Poziom 9  
    O dziękuję za element. Ale mam jeszcze jedno pytanie, czy na każdym takim mostku będzie spadek napięcia około 1 - 1.3V? Czy jest to od czegoś zależne?
  • #6 15830612
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    pr0marek napisał:
    dokładna nazwa tych diód mocy?
    Proponowałem mostek, dlatego do niego podałem link, wystarczyło z niego skorzystać.

Kolega aksakal podał inny, mocniejszy a pewnie niewiele droższy.
    pr0marek napisał:
    czy na każdym takim mostku będzie spadek napięcia około 1 - 1.3V? Czy jest to od czegoś zależne?
    Na pojedynczym złączu krzemowym w stanie przewodzenia masz ok. 0,7V ale w przypadku elementów dużej mocy (jak te tutaj), przy dużym prądzie (jaki ma płynąć) napięcie jest wyższe, właśnie typowo nieco ponad 1V. Mostek użyty tak, jak pisałem jest odpowiednikiem dwóch diod połączonych szeregowo, więc spadek na nim przekroczy 2V. Dokładniej nie jestem w stanie podać tej wartości, trzeba sprawdzić w praktyce.

Przed nawet krótkim eksperymentem przy takim obciążeniu koniecznie trzeba zapewnić odprowadzenie ciepła - przykręcić mostek do jakiegoś radiatora, konstrukcji czy obudowy!
  • REKLAMA
  • #7 15830875
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2976
    W notach katalogowych na ten mostek wskazano - maksymalny spadek napięcia na 1 diodzie przy prądzie 25A DC = 1,1V. Przy maksymalnym prądzie spadek napięcia na krzemowej diodzie nie przekracza 1,5V .
  • #8 15831960
    pr0marek
    Poziom 9  
    Jestem ślepy, nie zauważyłem linku z mostkiem z twojego postu. Wypróbuję metodę z mostkiem, dziękuję za pomoc!
  • #9 15833892
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    pr0marek napisał:
    Otóż posiadam klimatyzację z tira w kombajnie, klima podpięta jest do dwóch szeregowo podpiętych akumulatorów 12V. Klima działa lecz często dzieje sie tak, ze napięcie wzrasta do 28V (chyba przez alternator) i klima sie wyłącza bo może ona działać na max 26V.

Jeśli klima jest fabrycznie montowana do tira to nie może pracować tylko do 26V bo alternator
    pracujący prawidłowo w instalacji 24V ładuje akumulatory do 2x14,4V=28,8V inaczej akumulatory byłyby chronicznie niedoładowane,czyli klima powinna pracować do minimum 30V.Jeśli jest inaczej to przyczyna leży po stronie wadliwego klimatyzatora który trzeba naprawić a nie kombinować z obniżaniem napięcia zasilającego klimatyzator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z klimatyzacją z tira w kombajnie, która jest zasilana z dwóch szeregowo podpiętych akumulatorów 12V. Napięcie wzrasta do 28V, co powoduje wyłączenie klimatyzacji, która działa maksymalnie do 26V. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie diod mocy w celu obniżenia napięcia oraz mostka prostowniczego KBPC5010, który może zapewnić spadek napięcia rzędu 1-1,5V przy dużym prądzie. Użytkownicy podkreślają konieczność odprowadzenia ciepła z mostka oraz zwracają uwagę, że klimatyzacja powinna być przystosowana do pracy przy wyższym napięciu, co może sugerować problem z samym urządzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA