logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmniejszyć obroty wentylatora chłodnicy o 50% podczas pracy klimatyzacji?

kuba021 14 Cze 2025 23:58 960 19
REKLAMA
  • #1 21579655
    kuba021
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam. Potrzebuje zmniejszyć obroty wentylatora chłodnicy podczas pracy na klimatyzacji o jakieś około 50%.
    wentylator 12v 450w
    Problem polega na tym iż szyna rozdzielcza grubego plusa jest daleko od aku znajduje się przy przodzie samochodu, i tu jest pytanie czy można jakoś ograniczyć obroty na biegunie - masa??
    Wentylator sterowany jest - masa
    Próbowałem zastosować regulator pwm ale na samym minusie po chwili pracy bardzo się grzał i wariował włączał wyłączał zabierał ładowanie

Jak zmniejszyć obroty wentylatora chłodnicy o 50% podczas pracy klimatyzacji?
  • REKLAMA
  • #2 21579698
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    kuba021 napisał:
    Potrzebuje zmniejszyć obroty wentylatora chłodnicy podczas pracy na klimatyzacji o jakieś około 50%.
    Witam A i tak na początku zapytam w jakim celu i czemu , czyżby ci chodziło o hałas wiesz prawa fizyki są niestety nie do pokonania nie chodzi mi o włącz wyłącz .

Dopiszę chodzi mi o temperatury skraplania / parowania .

A i ot pytanie a być może chodzi o podniesienie wydajności tego układu ?.
  • REKLAMA
  • #3 21579706
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Załóż rezystor wentylatora i przekaźnik.
  • #4 21579713
    kuba021
    Poziom 14  
    Witam dziękuję za zainteresowanie otóż od klimatyzacji są dwa wentylatorWitamy przedni lewy i tylny prawy,tylny prawy został zmieniony na większy i mocniejszy bo będąc na tak zwanych pojezdzawkach,nie dawał rady i grzała się instalacją
    Był 280mm 300w i na klimatyzacji chodził około połowa mocy,wleciał 350mm 450w z instalacją i robi huragan tylko na klimatyzacji nie potrzeba takiego poboru prądu przez cały czas

Dodano po 1 [minuty]:

Witam. Przekaźnik już jest tylko jaki rezystor??
    I czy może być na - masa??
  • #5 21579725
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Rezystor wentylatora chłodnicy. Montujesz w osłonę wentylatora . Można wpinać w masę.
  • #6 21579790
    kuba021
    Poziom 14  
    Witam. Nie mam możliwości zamontowania go przy wentylatorze. Tylko jaki zastosować żeby ograniczyć moc z 450w do jakiś 250w mnie więcej ?? Są jakieś uniwersalne czy coś bo nie bardzo się orientuje??
  • REKLAMA
  • #7 21579791
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Tak Anrzeju jeżeli dobrze zrozumiałem to 450 W Hm, jak go wychłodzić ten rezystor , i o to chodzi
    kuba021 napisał:
    na większy i mocniejszy bo będąc na tak zwanych pojezdzawkach,nie dawał rady i grzała się instalacją

No to teraz jakoś nie łapię no bo chcesz zmienić wydajność wiatraczka zmniejszenie obrotów no to niestety grzanie jeszcze większe będzie a tak na początek chłodnice są czyste .
  • #9 21579814
    kuba021
    Poziom 14  
    Witam. Chłodnice czyste sprawne trochę wigoru dołożone ma silnik i rosła temperatura po zatrzymaniu się więc wleciał większy i wydajniejszy wentylator który rozwiązał problem. Ale na klimatyzacji też chodzi na maxa a nie ma takiej potrzeby dlatego jeden przekaźnik włącza na max jak czujnik zadziała, a drugi jak klima staruje i tu che mniejsze obroty
  • #10 21579845
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Jak masz 2 wentylatory z podobnej mocy silnikami, to mozna zastosować rozwiązanie stosowane kiedyś w grupie PSA a mianowicie przekaźnik spinający je szeregowo przy włączonej klimatyzacji
  • #11 21579868
    kuba021
    Poziom 14  
    Witam. I tu jest też problem bo jeden ma 300w a drugi 450w
    Kurde zaczynam się zastanawiać na tym regulatorem pwm Jasło bym zrobił nowego plusa z Aku i dał przekaźnik. Tylko czy taki pwm wytrzyma i nie będzie się bardzo grzał?
    Możesz polećcie mi jakiś taki pwm??
  • #12 21579936
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2994
    kuba021 napisał:
    I tu jest też problem bo jeden ma 300w a drugi 450w

To nie jest problem, bo silniki pobierają moc w zależności od obiciązenia. Będą się wzajemnie regulowały.
  • #13 21579991
    kuba021
    Poziom 14  
    Dziękuję za zainteresowanie
    A jak działa taki przekaźnik??
    Macie może koledzy numer takiego przekaźnika??
  • #14 21580241
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    Ja już tego nie ogarniam.
    kuba021 napisał:
    Kurde zaczynam się zastanawiać na tym regulatorem pwm

By już za chwilę
    kuba021 napisał:
    A jak działa taki przekaźnik??

To tak jakby napisał ktoś że tworzy atomówkę ale ma tylko drobniutkie pytanko - jak działa gun czarnoprochowy.
    No chyba że PWM oznacza Przekaźnik Wielkiej Mocy.
    sanfran napisał:
    To nie jest problem, bo silniki pobierają moc w zależności od obiciązenia. Będą się wzajemnie regulowały.

Tego też nie kumam, jak one niby się "wzajemnie rugulują". Temat zaczyna schodzić na ....seksuolodzy określają takie coś jako dewiacje seksualne.
    @carrot dobrze napisał że stosuje się takie rozwiązania przy podobnych mocach, a czy 300 W jest podobna do 450 W. Praktycznie nie ma różnicy ...gdy patrzymy od strony mocy elektrowni przykładowo 20 MW.
    @kuba021 moja rada - zostaw ten samochód w spokoju bo go jeszcze spolisz i będzie na forum. Tu prąd dochodzi do wartości około 50 A dla jednego wentylatora, misi być odpowiedni kabel, bezpiecznik, odpowiednie połączenia i dobrze wykonana robota (peszel, odpowiednie usztywnienie binderkablami itd). Nawet gdybyś ciągnął przyczepę, jacht to konstruktor przewidział takie sytuacje i system chłodzenia zapewnia silnikowi optymalną pracę. Warunek to sprawny układ chłodzenia.
  • #15 21580265
    kuba021
    Poziom 14  
    Kable które zostały użyte to 10mm2 włożone w osłony termiczne i bezpiecznik 60A wszystko jeździ i dział już dłuższy czas.
    Układ chłodzenia jest sprawny bo chce zmniejszyć obroty a nie zwiększyć,i chodzi o układ klimatyzacji w którym nie ma potrzeby żeby pracował wentylator na max 450w i cały czas jest moje pytanie jak to zrobić??
    Nie pytam czy się spali czy nie czy układ działa czy nie działa tylko jak zmniejszyć obroty ??
  • #16 21580276
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    Masz dwa wzory P=UxI oraz R=U/I, z tych wzorów spokojnie wyliczysz odpowiednią moc i rezystora i wentylatora.
    Albo prościej - aby wentylator miał około połowy mocy czyli druga połowa mocy wydzieli się na dołożonym rezystorze. A teraz poszukaj sobie czy są w sprzedaży rezystory o mocy 250 W przy 12 V lub sam stwórz taką baterię rezystorów.
    Można też inaczej - wentylatory połączone w szereg plus dobrany rezystor. Taka "szeregówka" zasilana by była przy włączeniu klimy i automatycznie rozłączana gdy komputer lub czujnik załączy wentylatory na chłodnicy.
  • #17 21580705
    carrot
    Moderator Samochody
    Gdybyś chciał podczas chłodzenia silnika włączać również wentylator 300W, to schemat trzeba by uzupełnić o 3 przekaźnik
  • #18 21582593
    kuba021
    Poziom 14  
    Właśnie mniej więcej mi o coś takiego chodziło tylko ja mam wszystko na masa (-)
    Trzeba przerabiać instalacje na plus(+)
    Czy będzie to działać na -??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 21582654
    carrot
    Moderator Samochody
    Masz wersję sterowaną masą, opcjonalnie, liniami przerywanymi narysowałem podłączenie 3 przekaźnika, jego zamontowanie włączy oba wentylatory na max podczas chłodzenia silnika
  • #20 21601741
    kuba021
    Poziom 14  
    Witam
    Przy podłączeniu tak jak kolega wyżej narysował na schemacie tylko podłączone było na (-) masa szła przez przekaźniki i był problem wentylatory zwiększały i zmniejszały obroty cały czas.
    Zastosowałem ostatecznie włącznik z przekaźnikiem i czujnikiem zamontowanym na chłodnicy, ustawiłem temperaturę na włączniku tak włącza i wyłącza się zależnie od temperatury
    Dziękuję za pomoc zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy zmniejszenia obrotów wentylatora chłodnicy 12V 450W o około 50% podczas pracy klimatyzacji w samochodzie. Wentylator jest sterowany przez masę (-), a zasilanie plusowe jest oddalone od akumulatora, co komplikuje modyfikacje. Próby zastosowania regulatora PWM na masie powodowały przegrzewanie się i niestabilną pracę wentylatora. Proponowano zastosowanie rezystora mocy wpiętego w masę, jednak wymaga to odpowiedniego doboru rezystora o mocy około 250W i zapewnienia jego chłodzenia. Alternatywnie sugerowano użycie przekaźników do przełączania wentylatorów na różne tryby pracy – pełna moc przy wysokiej temperaturze i obniżone obroty przy pracy klimatyzacji. W przypadku dwóch wentylatorów o różnych mocach (300W i 450W) można zastosować przekaźnik łączący je szeregowo, co pozwala na zmniejszenie prędkości obrotowej. Schematy z przekaźnikami sterowanymi masą zostały udostępnione, jednak w praktyce sterowanie masą przez przekaźniki powodowało niestabilności. Ostatecznie zastosowano włącznik z przekaźnikiem i czujnikiem temperatury na chłodnicy, który włącza i wyłącza wentylator zależnie od temperatury, co rozwiązało problem. W dyskusji podkreślono konieczność stosowania odpowiednich przewodów (10 mm²), bezpieczników (60A) i solidnych połączeń dla bezpieczeństwa instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA