logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagete Expansion USB 3.0 2,5' - Nadpisane pliki, czy możliwe do odzyskania

Lewandd 27 Lip 2016 14:23 654 1
REKLAMA
  • #1 15832791
    Lewandd
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam,
    jestem w rozpaczy z tego powodu, że dwa duże foldery - "Dokumenty" i "Uczelnia" zostały utracone z dysku zewnętrznego Seagate Expansion Portable Drive USB 3.0 2TB
    1. folder "Dokumenty" został utracony w następujący sposób:
    przeniosłem do niego (Była to ścieżka D:\Dokumenty) lokalizację Windowsowskiej biblioteki "Dokumenty" i scaliłem. Myślałem, że wszystko przebiegło pomyślnie a po kilku dniach ogarnąłem, że nie mam tam danych
    2. folder "Uczelnia" nie wiem w jaki sposób został utracony, najprawdopodobniej omyłkowo usunięty.

Do utraty doszło około 3 dni temu
    Od tamtego czasu do dysku dodałem około 1 GB danych pobranych z Internetu i około 5 GB usunąłem (przez wybranie w menu kontekstowym opcji usuń), mimo to dane wg. Recuva Professional zostały nadpisane.
    Czy jest szansa na odzyskania tych danych?
    To 3 lata mojej nauki i 5 lat zbierania dokumentów i pamiętnika. Jest to piekielnie ważne dla mnie.

Jak to jest, że mimo nadpisania wciąż mam informację o fakcie, że taki plik na dysku istniał?
    Częściowe odzyskanie nic nie daje. Programy nie są w stanie otworzyć potem takich plików.
    Może po prostu laik taki jak ja nie może ich odzyskać a w profesjonalnym punkcie zajmującym się odzyskiem z hdd operacja odzysku zakończyłaby się powodzeniem?

Dysk jest podłączony przez port USB 3.0 nie widzę możliwości otwarcia obudowy dysku.
  • REKLAMA
  • #2 15833016
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Nadpisanych danych nikt i nic nie odzyska, sprawdź w DMDE co masz po wejściu na swoją partycję i wybraniu wszystkie znalezione+rekonstrukcja. Jeśli znajdziesz dane próbuj je odzyskać i odczytać, jeśli nieczytelne załącz przykładowy plik. Oczywiście nie wszystkie dane mogą być nieczytelne. Załącz też SMART tego dysku.
REKLAMA