logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujniki Halla SS411P vs SM451RT - różnice w zakresie pomiarowym i jednostkach

korneliusz1 04 Sie 2016 12:07 2916 15
  • #1 15848253
    korneliusz1
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam serdecznie,

mam zamiar zakupić kilka części na tme i stwierdziłem że kupię sobie czujnik halla.

Wybrałem dwa najtańsze modele w dwóch kategoriach:

SS411P w kategorii Czujniki Halla http://www.tme.eu/pl/details/ss411p/czujniki-halla/honeywell/

SM451RT w kategorii Czujniki pola magnet. rezystancyjne (jeżeli dobrze rozumiem to nie jest nawet czujnik halla) http://www.tme.eu/pl/details/sm451r/czujniki-pola-magnet-rezystancyjne/honeywell/sm451rt/

Jeśli dobrze rozumiem oba są cyfrowe i dają tylko sygnał 1 lub 0.

Moje pytanie dotyczy "zakresu pomiarowego":

Zakres pomiarowy dla SS411P: -140...140G

Zakres pomiarowy dla SM451RT: -7...7 Gs

Chciałem się dowiedzieć czy oni się pomylili i jaka powinna być jednostka(G czy Gs) czy może są to dwie różne jednostki i co to jest za jednostka bo nie znalazłem w internecie?

Jeśli jednostki są takie same to wyglądało by to tak że w pobliżu tego pierwszego mogę dalej ruszać magnesem i nie zmieni się stan niż u drugiego.

Ostatnie moje pytanie brzmi czy jeżeli bym miał zbyt mocny magnes czy nie uszkodzę czujnika?

Moja wiedza na temat czujników pola magnetycznego jest prawie zerowa więc proszę o pomoc i poprawienie mnie jeśli się mylę.

Kornel
  • Pomocny post
    #2 15849408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 15849545
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Jednostki są te same. Drugi sensor ma znacznie większą czułość. Malutki magnes neodymowy wykryje z odległości 10..50mm. Używam tego typu czujników. Nie udało mi się jeszcze żadnego popsuć. Dużych magnesów jednak do nich nie zbliżałem.
  • #4 15849728
    korneliusz1
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za pomoc.

Cytat:
    Drugi sensor ma znacznie większą czułość.

Czyli bliżej sensora zmienia stan na 1 i dalej od sensora zmienia stan na 0. Czy dobrze rozumiem?
  • Pomocny post
    #5 15849756
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Robione są dwa rodzaje czujników.
    - pole magnetyczne większe to "1", mniejszej to "0"
    - pole magnetyczne jednym kierunku to "1" w drugim to "0"
  • Pomocny post
    #6 15849847
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 15850067
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Musisz zwracać uwagę czy to ma być unipolarny czy też bipolarny. Dodatkowo zastanów się czy nie wystarczy Ci wersja cyfrowa.
  • #8 15850479
    korneliusz1
    Poziom 9  
    Jakie są różnice między unipolarnym i bipolarnym i cyfrowym?

Chodzi o to że mają wbudowane tranzystory i w zależności od tego różnie się zachowują?

Temat wyniknął z tego że mam zamiar kupić kilka części na tme i chciałem kupić sobie też kilka części na zapas (może kiedyś się przyda po 1 lub 2 szt.) a nie chcę płacić kilka razy za przesyłkę. W temacie czujników pola magnetycznego jestem zielony. Kiedyś słyszałem o czymś takim jak czujnik Halla więc stwierdziłem że sobie taki kupię. Taki czujnik miałby być głównie do współpracy z mikrokontrolerem.

Moje pytanie brzmi jaki/jakie polecacie na początek zabawy z tego typu czujnikami? Nie ukrywam że te czujniki wybrałem ze względu na to, że były najtańsze, ale jeśli polecicie coś lepszego to się nad tym zastanowię.

Czy moglibyście nazwać poszczególne rodzaje i opisać na jakiej zasadzie działają(tak że przeglądając ofertę sklepu żebym wiedział co kupuje).

Moje ostatnie pytanie dotyczy SM451RT TME
    Nie ma on dokładnej noty katalogowej tylko coś w rodzaju przeglądu wszystkich modeli producenta czy budowa wewnętrzna i wyprowadzenia są takie same jak w SS411P czy jest to standard wyprowadzeń czujników Halla?
  • Pomocny post
    #9 15850527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 15851529
    korneliusz1
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję właśnie tego chciałem się dowiedzieć.

Co do SS49 to jest wycofany zamiast tego jest SS49E tylko że jest napisane że jest bipolarny. Czy poleciłbyś jeszcze jakieś inne analogowe które są na TME bo ja za wiele nie znalazłem tylko układy scalone(SO8) które są drogie.
  • Pomocny post
    #11 15851541
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 15852133
    korneliusz1
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Wątpliwości rozwiane. Zamykam temat.
  • #13 19384914
    GeorgeZip
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Panowie jaki czujnik halla zastosować do zmiękczacza wody, do liczenia ilości zużytej wody zmiękczonej, w pompie jest trybunka z magnesem, obecny czujnik halla uległ uszkodzeniu i nigdzie nie mogę znaleźć jakiego typu jest ten czujnik, czy uni czy bi ? , wiem tylko, że zasilany 5V, trójnóg, jakaś podpowiedź miłe widziana
  • #14 19385030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19385201
    GeorgeZip
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    na czujniku jest grawer 503 A 6 36 3

oznaczenie na kablu CNT - jest to czujnik użyty do zliczania zapasu wody miękkiej
    podłączony do płyty głównej na której znajduje się licznik

gdy czujnik jest odłączony od płyty - płyta odlicza litry niczym sekundy

jak wszystko było sprawne i odkręciłem wodę - obracała się turbinka z magnesem czujnik hala uruchamiał licznik na płycie głównej, jak turbinka stała licznik stał, po awarii jak raz odkręcisz wodę, licznik zostaje uruchomiony ale nigdy się nie zatrzymuje

wydaje mi się, że on musi zliczać impulsy jakieś by wiedzieć, że właśnie przepłynął litr wody - stąd chyba raczej cyfrowy, idą do niego +, - (5V) oraz sygnał
    Załączniki:
    • Czujniki Halla SS411P vs SM451RT - różnice w zakresie pomiarowym i jednostkach hall.jpg (448.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19385374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwa modele czujników Halla: SS411P i SM451RT, zwracając uwagę na różnice w zakresie pomiarowym i jednostkach. SS411P ma zakres pomiarowy -140...140G, podczas gdy SM451RT -7...7 Gs. Uczestnicy wyjaśnili, że jednostki G i Gs są różne, przy czym Gs (gauss) jest mniejszą jednostką. SM451RT charakteryzuje się większą czułością i jest w stanie wykrywać małe magnesy z większej odległości. Wskazano również na różnice między czujnikami unipolarnymi a bipolarnymi oraz cyfrowymi a analogowymi, co jest istotne przy wyborze odpowiedniego czujnika do zastosowań z mikrokontrolerami. Uczestnicy podkreślili znaczenie zrozumienia tych różnic przed dokonaniem zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA