logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

renault 19 1.7 monowtrysk + gaz. Nalot na swiecach.

quadro 05 Lip 2005 18:35 3387 16
REKLAMA
  • #1 1631248
    quadro
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ostatnio wyciagalem swiece z mojej renowki i mialy one nalot taki bilaławy.
    Czy taki powinien byc?
    I podczas dodawania gazu slychac takie charakterystyczne dzwonienie.
  • REKLAMA
  • #2 1631518
    PIOTR111
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam
    Białawy nalot na świecach oznacza dobre spalanie i nie ruszać niczego
    Pozdrawiam
    PIOTR
  • #3 1632993
    quadro
    Poziom 15  
    ok to nie bede niczego regulowal.
    wczoraj wymienilem olej na texaco havoline(15W-40), sprzedawca powiedzial ze nadaje sie do silnikow z instalacja gazowa.
    olej dodatkowo byl kupiony z beczki. nigdy nie bylem zwolennikiem takiego kupowania, ale coz kasy mi brakowalo!
    teraz pytanie czy dobrze kupilem?
  • REKLAMA
  • #4 1633967
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    dzwoni? taki grzechot i bielutkie świece?
    na mój rozum masz spalanie stukowe,uboga mieszanka,czujnik spalania stukowego. jedz do elektryka niech sprawdzi ustawienie zapłonu 8stopni na biegu jałowym
    Jeśli masz spalanie stukowe grozi to uszkodzeniem silnika!
  • #5 1633981
    quadro
    Poziom 15  
    jest tam taki czujnik, ktory reguluje i nie dopuszcza do spalania stukowego. chyba mi sie rozregulowala intalacja gazowa!
    bo na benzynie nie jest dopuszczalny taki nalot na swiecach, a na gazie to kto wie!
  • #6 1635317
    andrzej20001
    Poziom 43  
    wiesz co wczoraj jeszcze przypomniałem sobie że w tych silnikach w kolektorze ssącym w miejscu tak na wprost akumulatora są 1albo 2 króćce zaślepione fabryvznie taką gumką i ta gumka z czasem parcieje i pęka,może tam podsysa powietrze i zubarza mieszankę.Sprawdz
    trzeba odpalić auto i posłuchać ew włożyć rękę pod silniczek krokowy po zdjęciu filtra bo ciasno
  • #7 1635610
    quadro
    Poziom 15  
    juz sprawdzalem wszystko. te zaslepki wymienilem.
  • #8 1639833
    andrzej20001
    Poziom 43  
    był jeszcze taki motyw w tych silnikach ale nie we wszystkich że kolektory ssący i wydech były połączone uszczelką i na łączeniu były kanały zaworu EGR i ta uszczelka się wypalała i zasysało powietrze.sprawdz z kanału jak u ciebie jest.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1645137
    quadro
    Poziom 15  
    sprawdze ta uszczelke. tak na marginesie to ja odlaczylem ten zawur EGR. szczagnalem wezyk podcisnienia
  • #10 1645275
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Sciagnoles tylko wezyk czy zaslepiles kanal ktorym wlatuja spaliny?
    Mi po zaslepieniu tego kanalu spadlo spalanie lpg o jakies 10%.
  • #11 1645373
    quadro
    Poziom 15  
    zaslepilem te rurke zeby nie zasysalo powietrza. mi narazie spala w miescie przy normalnej jezdzie ok 9 litow gazu. strasznie malo.
  • #12 1646008
    lechos
    Poziom 18  
    Jaka rurke??? :)
  • #13 1646272
    quadro
    Poziom 15  
    rurka podcisnienia ktora steruje zaworem EGR. caly splot tych rurek znajduje sie w poblizu reflektora po stronie pasazera. bo calego mechanizmu EGR jeszcze nie ruszalem, ale mysle ze wkrotce sie tym zajme :) . wystepuje jeszcze jedem problem odnosnie zapalania na zimnym silniku dzieje sie cos takiego, ze gdy uruchamiam silnik to po chwili zgasnie. zeby nie zgaslo musze podtrzymac gaz noga,ale wtedy wystepuje tzw. falowanie obrotow. gdy przelacze zaraz na gaz to jest wpozo.
  • #14 1646306
    lechos
    Poziom 18  
    Zaslepianie zaworu EGR ma na celu zlikwidowanie ponownego doplywu spalin do kolektora ssacego co skutecznie zamula silnik (brak duzej ilosci swierzego i zimnego powietrza) Odkrec zawor, wytnij z puchy po piwie duplikat uszczelki ale niewycinaj otworu ktory doprowadza spaliny, przykrec zawor i masz juz w pelni zaslepiony.
    Skoro piszesz ze ta usterka wystepuje tylko na benie to sprawdzilbym silnik krokowy (silownik biegu jalowego) bo wlasnie on odpowiada za wolne obroty. Czy po zgaszeniu silnika slyszysz kilka pstrykniec?
  • REKLAMA
  • #15 1646620
    quadro
    Poziom 15  
    tak jak zgasze to slychac nawet bardzo takie chrakterystczne pstrykniecia (moze 4). jak odlaczylem podcisnienie to chyba zawor EGR nie powinien dzialac ? ale zrobie tak jak mowisz.
    masz jeszcze jakies modyfikacje w aucie?
  • #16 1646704
    lechos
    Poziom 18  
    Ale jesli masz walnieta membrane albo zawieszony grzybek to nawet przy odlaczonym wezyku podcisnienia bedzie przelot spalin
  • #17 1982900
    quadro
    Poziom 15  
    zwiekszylem dawke gazu i po przejechaniu 1000 km nie bylo sladu bialawego nalotu na swiecach.
    dzwonienie dalej wystepuje bo mam nieprawidlowe luzy na zaworach. po regulacji powinno byc wszystko OK.
    dzieki wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W Renault 19 1.7 z instalacją gazową pojawił się biały nalot na świecach zapłonowych oraz charakterystyczne dzwonienie podczas jazdy na gazie. Biały nalot świadczy o dobrym spalaniu, jednak dzwonienie może wskazywać na spalanie stukowe spowodowane ubogą mieszanką lub nieprawidłowym ustawieniem zapłonu. Zalecane jest sprawdzenie czujnika spalania stukowego i ustawienia zapłonu na 8 stopni na biegu jałowym. Możliwe przyczyny problemów to nieszczelności w kolektorze ssącym, uszkodzone fabryczne zaślepki króćców, nieszczelna uszczelka łącząca kolektory ssący i wydechowy z kanałami zaworu EGR oraz nieprawidłowa praca zaworu EGR, który został częściowo odłączony przez odcięcie przewodu podciśnienia. Problemy z falowaniem obrotów na zimnym silniku mogą wynikać z uszkodzonego silnika krokowego sterującego biegiem jałowym. Po zwiększeniu dawki gazu biały nalot zniknął, a dzwonienie zostało przypisane do nieprawidłowych luzów zaworowych, które po regulacji powinny wyeliminować problem. Wymieniono olej na Texaco Havoline 15W-40, rekomendowany do silników z instalacją gazową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA