logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scoda Octavia 2.Mokro pod dywanikiem kierowcy

kriss0403 14 Sie 2016 17:33 12090 19
REKLAMA
  • #1 15868290
    kriss0403
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Dzień dobry.Kupiłem nie dawno Scode Octavie i dziś podczas odkurzania auta zauważyłem że dywanik u pasażera jest mokry,odchyliłem dywanik a tam mokro centralnie pod nogami pasażera,z gąbek można wyciskać wode.Skąd ta woda.Była wymieniana szyba może być że gdzie tam jest przeciek,nadmieniam że auto nie było bite.Gdzie może jeszcze przeciekać?
  • REKLAMA
  • #3 15868392
    kriss0403
    Poziom 9  
    A jak można sprawdzić ten odpływ i gdzie jest ta rurka?
  • REKLAMA
  • #5 15868448
    kriss0403
    Poziom 9  
    tak dokładnie z lewej strony,dodam ze ostatnio tam zobaczyłem parę kropel jak skapnęło z pod schowka!!!znaczy że być może będzie trzeba rozbierać deskę!!
  • REKLAMA
  • #7 15868471
    kriss0403
    Poziom 9  
    Dziękuje za poradę,będę działał,puki co susze to wszystko tam.
  • #8 15868507
    BUBERwawa
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Ja stawiał bym jeszcze na nagrzewnice sprawdź czy nie ubyło ci plynu chłodniczego.
  • REKLAMA
  • #9 15868561
    kriss0403
    Poziom 9  
    No też tak myślałem że może to być z nagrzewnicy,ale ciecz pod dywanikiem jest przezroczysta a ja mam w kolorze różu i nie ma słodkiego posmaku hehe bo próbowałem językiem!!!nie mogę namierzyć tej rurki drenowej i tego bardziej się boję
  • #10 15869983
    kriss0403
    Poziom 9  
    Dziś trochę jeździłem autem klima chodziła i nigdzie spod schowka nie kapało!!!!!mam dywaniki z sunięte i nie widać żeby się skraplało coś i woda się sączyła!! może to jednak źle sklejona szyba,może gdzieś na spoiwie jest przeciek!!!!masakra z tym w dodatku jeszcze w takim niedostępnym miejscu !!!!
  • #11 15870666
    BUBERwawa
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    To zostaje tylko lanie wody na szybe i diagnoza raczej tylko to zostaje jako winowajca znajomy miał to samo po wymianie szyby.
  • #12 15870737
    kriss0403
    Poziom 9  
    możliwości jest wiele i traf.Ale trzeba bedzie się wszystkich posłuchać
  • #13 15878478
    kriss0403
    Poziom 9  
    Ponawiam wątek.Na pewno to nie jest wina klimy, miałem poodsuwane dywaniki ostatni tydzień,do gołej blachy i po ostatnich deszczach definitywnie sączy się woda z pod deski u prawego przedniego pasażera z góry.Co tam jest,zapchane tzw.rynienki choć jak padało woda ściekała,może jednak gdzieś przy pchane jest o ścieka,ale może wolniej a reszta do kabiny.Co jeszcze by można było sprawdzić?
  • #14 15878537
    marek majchrzak
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Wszystko wskazuje na to, że winowajcą jest deszcz.
    Sprawdź czy na przednim prawym słupku założona jest prawidłowo gumowa przelotka drzwiowa.
    Następnie usuń zbędne elementy plastikowe w okolicach schowka, włącznie z samym schowkiem w celu jak najlepszego widoku i lej swobodnym strumieniem wodę (zaczynając od górnego prawego słupka).
    Oczywiście że drzwi muszą być pozamykane i potrzebna jest druga osoba do pomocy.
    Powodzenia.
  • #15 15878666
    kriss0403
    Poziom 9  
    Dziękuje,sprawdzę.
  • #17 15879246
    kriss0403
    Poziom 9  
    ok,sprawdzę.Też tak właśnie o tym miejscu myślałem,choć lałem tam wodą i coś ściekało na ziemie,ale może nie wszystko.
  • #18 15906480
    kriss0403
    Poziom 9  
    Dobry wieczór,dziś w końcu się zebrałem i zebrałem ekipę i sprawdziliśmy przeciek i na pewno cieknie przez szybę była wstawiana nowa,ale jeszcze w Niemczech i w prawym górnym rogu cieknie zdjęliśmy tapicerkę i widać było jak się woda sączyła z pod szyby,czyli źle wklejona przez fachowców.Czytałem ze trzeba od nowa ją zdjąć i jeszcze raz obsadzić,tylko nikt nie da gwarancji że nie pęknie,ale wybiorę się do warsztatu od szyb może coś poradzą.I mam nadzieje że to jedyny powód przecieku bo resztę sprawdziłem i chyba ok.
    Pozdrawiam.
  • #19 15929053
    kriss0403
    Poziom 9  
    Witam,jak pisałem wcześniej powodem przecieku była szyba źle sklejona pojechałem do serwisu NORDGLASS w Koszalinie i potwierdzili nie szczelność w narożniku szyby,diagnoza- wymiana szyby i w brew pozorom nie jest droga z wymianą wyszło 450zł,ja jednak zdecydowałem się na podklejenie i kupiłem od nich klej cena 23zł,kolega wypełnił miejsca przecieku i puki co jest ok,fajna rzecz której się dowiedziałem wyciągając dywaniki rurka od drenu klimy idzie pod dywanikami i wychodzi na zewnątrz na wysokości lewej nogi pasażera.dziękuje za porady i pozdrawiam.Ale żeby życie miało smaczek pojawiły się inne problemy tylną wycieraczka nie chodzi i ostatnio delikatnie paliło mi się światło stop na klapie,gdzieś dostaje lwy prąd,ale to już sprawy elektryki pogrzebie i zobaczę.
  • #20 20059425
    lukaszskowronski2
    Poziom 1  
    Witam, ja mam taki sam problem, woda lejąca się spod schowka ale ewidentnie w czasie deszczu ... jestem szczęśliwym posiadaczem skody superb 2 '14

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył mokry dywanik pasażera w Skodzie Octavii, co skłoniło go do poszukiwania przyczyny przecieku. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych źródeł problemu, w tym zapchany odpływ z klimatyzacji, źle zamontowaną rurkę, a także nieszczelność szyby po jej wymianie. Użytkownik sprawdził różne miejsca, w tym gumowe przelotki drzwiowe oraz odpływy na podszybiu. Ostatecznie ustalono, że przyczyną przecieku była źle wklejona szyba, co potwierdził serwis. Użytkownik zdecydował się na podklejenie szyby, co przyniosło pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA