logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony ta-f570ES - potencjometr głośności powoduje zanikanie dźwięku

unaksisl 16 Sie 2016 15:57 2157 8
REKLAMA
  • #1 15872199
    unaksisl
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam.

Sony ta-f570ES

Po jakimś czasie użytkowania pojawił się pewien problem, mianowicie potencjometr głośności.
    dosyć często dźwięk sam się ścisza, bądź też podgłaśnia. Zanika któraś kolumna, albo obydwie.. wystarczy delikatnie ruszyć potencjometrem w któryś bok, lub go przydusić .

zauważyłem, że nie wszystkie kanały są sprawne, słychać syczenie, albo wysokie częstotliwości.

działa dobrze, jeśli mam podłączone dwie kolumny, jedna pod A lewo, druga pod B lewo.

ktoś mógłby mi wytłumaczyć, co może być przyczyną i ile by wyniosła + - naprawa w serwisie ??

Sony ta-f570ES - potencjometr głośności powoduje zanikanie dźwięku Sony ta-f570ES - potencjometr głośności powoduje zanikanie dźwięku
  • REKLAMA
  • #2 15872389
    dj rafii12
    Uczeń
    Ocena: 19
    Moim zdaniem najprawdopodobniej winny jest potencjometr głośności, można go "wyczyścić" środkiem do czyszczenia potencjometrów, bo raczej będzie ciężko znaleźć nowy na wymianę, w dodatku nawet jak znajdziesz to cena może okazać się zaporowa.
    Pozdr.
  • #3 15872476
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    dj rafii12 napisał:
    Moim zdaniem najprawdopodobniej winny jest potencjometr głośności,

Nie jestem do końca przekonany - jeśli rzeczywiście jest jak pisze Autor, i tylko w takiej konfiguracji połączenia gra poprawnie
    unaksisl napisał:
    działa dobrze, jeśli mam podłączone dwie kolumny, jedna pod A lewo, druga pod B lewo.

- zastanowiłbym się nad tym, czy aby przełącznik gniazd głośnikowych (ew, przekaźniki - nie pamiętam jak jest to rozwiązane w tym modelu) nie wymaga czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #4 15873643
    unaksisl
    Poziom 4  
    Pojutrze powinien do mnie dojechać płyn Ipa. Wszystko rozbiorę i dokładnie wymyje, jeśli się nic nie poprawi, to napiszę jeszcze.

dzięki
  • #5 15873657
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9246
    IPA nadaje się do mycia płytki drukowanej z kalafonii, kurzu itp. Do czyszczenia styków - średnio.
    Do styków są odpowiedniejsze preparaty - Kontakt U i Kontakt S. Po ich użyciu masz większą pewność, ze nie będzie potrzeby mycia styków po tygodniu... (IPA nie zabezpiecza powierzchni i po usunięciu tlenków, siarczków i innych zanieczyszczeń pozostawia "gołą" powierzchnię metalu, który przez kontakt z powietrzem szybko pokrywa się nalotem)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15884632
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @unaksisl Wydmuchaj kurz z wzmacniacza, umyj styki alkoholem - IPA, zapsikaj, kontaktem 60, lub S, a potencjometr kontaktem PR.
  • REKLAMA
  • #7 15892818
    unaksisl
    Poziom 4  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    @unaksisl Wydmuchaj kurz z wzmacniacza, umyj styki alkoholem - IPA, zapsikaj, kontaktem 60, lub S, a potencjometr kontaktem PR.

Tak zrobię.

Jeszcze jedno, bo tam jest jeden wielki bród.

(wszystko) wymyć IPĄ ?
    zabezpieczyć styki kontaktem S
    Potencjometr kontaktem PR, ale jest możliwość bez demontowania go? wypsikam porządnie z niego bród, nadmiar płynu wydmucham delikatnie powietrzem, tak żeby nie ciekło z niego później.

Dzięki za pomoc.
  • #8 15893782
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 571
    @unaksisl tak, najpierw wydmuchaj kurz pędzelkiem, potem umyj przełączniki IPĄ, następnie odpowiednimi KONTAKTAMI zabezpiecz.
  • #9 15907473
    unaksisl
    Poziom 4  
    ciasteczkowypotwor napisał:
    @unaksisl tak, najpierw wydmuchaj kurz pędzelkiem, potem umyj przełączniki IPĄ, następnie odpowiednimi KONTAKTAMI zabezpiecz.

wyczyściłem, pozabezpieczałem, potencjometry przepłukałem kontaktem PR i nadal to samo. trzeszczy, syczy. jak podgłośnie na max, to coś tam słychać delikatnie w prawej kolumnie - wysokie częstotliwości, albo głośnik basowy się rusza w obu.

Dodano po 36 [minuty]:

Trochę pokombinowałem z tym potencjometrem i jeśli go pociągnę delikatnie do siebie, to działa.. puszcze i z powrotem to samo.

już się ucieszyłem, że coś się zmieniło, a tu nagle po 10 minutach zaczął lecieć dymek z okolic potencjometru.

Nie mam na tyle umiejętności, żeby to ogarnąć.
    jest sens zaniesienia go do specjalisty?
    a jeśli jest sens, to ile by to na oko wyniosło?

edit; po dwóch tygodniach wyciągnąłem go z szafy, odpaliłem i odziwo działa :)potencjometr sprawny w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z potencjometrem głośności w wzmacniaczu Sony TA-F570ES, który powoduje samoczynne ściszanie lub podgłaśnianie dźwięku oraz zanikanie kolumn. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być zanieczyszczone styki potencjometru lub przełączników głośnikowych. Rekomendowano użycie środków czyszczących, takich jak IPA oraz preparaty Kontakt U, S i PR do zabezpieczenia styków. Po próbie czyszczenia problem nie ustąpił, a użytkownik zauważył dymek z potencjometru. Ostatecznie, po pewnym czasie, wzmacniacz zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA