logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek Rally B&S 11,5hp - Niskie ładowanie po przewinięciu cewek, dlaczego?

Rain08 21 Sie 2016 07:21 3393 8
REKLAMA
  • #1 15881041
    Rain08
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Przeszukałem wiele tematów, ale w żadnym nie uzyskałem odpowiedzi. Mianowicie mam traktorek rally, to jest troche starszy typ i ostatnio kupiłem do niego silnik briggsa 11,5hp. (Sam traktorek jak kupilem nie miał żadnego silnika, jedynie na masce było oznaczenie 14hp) a teraz do rzeczy. Po uruchomieniu silnika okazało sie, ze nie ma ładowania. Po wyjęciu półpierscienia byly uszkodzone 2 cewki. Elektryk mi je przewinal, ale po zamontowaniu na wolnych obrotach daje ok 3V, a na wysokich max do 7V. I pytanie dlaczego? Dodam, ze z półpierscienia wychodzi jeden przewód, a z wiązki wychodzą dwa, ale już mniejsza o to, ważne zeby ładował akumulator. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Edit: Napięcia są zmienne, a mierzyłem bez jakiegokolwiek obciążenia, tzn. prosto z przewodu wychodzącego z cewki. (za diodą)
  • REKLAMA
  • #2 15884585
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Może elektryk źle połączył cewki. Sprawdź w jakim układzie są one połączone tj. szeregowo, czy równolegle. Ponadto sprawdź w jaki sposób "prostowane" jest napięcie zmienne tj. jedną diodą, czy też mostkiem prostowniczym.
  • REKLAMA
  • #3 15884640
    Rain08
    Poziom 2  
    Cewki połączył tak samo jak były oryginalnie, tj. szeregowo. A za prostowanie odpowiada tylko jedna dioda zamontowana na przewodzie z cewki.
  • REKLAMA
  • #4 15884693
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15884786
    Rain08
    Poziom 2  
    No tak, tak. Tylko pytanie dlaczego daje tak niskie napięcie?
    Ten fragment o wiązce dodałem faktycznie niepotrzebnie.
  • #6 15884848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15886005
    Rain08
    Poziom 2  
    Pomiar robiłem na obrotach maksymalnych (ok. 6-7V) i na minimalnych (ok 3V). Sprzet ten nie posiada obrotomierza, żeby stwierdzić konkretne obroty.. Panowie elektronikiem nie jestem, dlatego szukam pomocy. I dlatego też mylę pojęcia.. Ładowanie mierzyłem za diodą tak więc jak kolega poprawił, jest to prąd stały. Tylko czy jest to różnica? Jaki by nie był, to jest za niski..
  • REKLAMA
  • #9 17197719
    vota
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kontynuacja tematu. Dlaczego Rycho T (VIP Zasłużony dla elektroda) nie zakończył tematu, tj. nie udzielił żadnej odpowiedzi. Przedstawione problemy przez Rain08 są jasno przedstawione, a mimo to nikt nie podał rozwiązania. Pewnie problem do tej pory został rozwiązany. i Rain08 cieszy się z użytkowania kosiarki. Nie mniej jednak problem pozostał, bo w moim przypadku jest identycznie, jak u Rain08, więc nic więcej nie dodaję. Proszę o podpowiedź dlaczego jest takie niskie napięcie, a może tak ma być, a problem istnieje dalej za diodą ładowania? Może Rain08 podpowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z traktorkiem Rally, który został wyposażony w silnik Briggs & Stratton o mocy 11,5 hp. Po wymianie silnika i przewinięciu uszkodzonych cewek, napięcie ładowania wynosi jedynie 3V na wolnych obrotach i 7V na wysokich, co jest niewystarczające do ładowania akumulatora. Użytkownik sprawdził połączenia cewek, które są podłączone szeregowo, oraz zastosowanie diody do prostowania napięcia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby zweryfikować sposób połączenia cewek oraz obroty silnika podczas pomiaru. Podano również linki do zasobów Briggs & Stratton dotyczących testowania systemu ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA