logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy uszkodzony transformator w prostowniku 12/24V może powodować spadek napięcia?

gieniek 21 Sie 2016 10:51 2079 3
REKLAMA
  • #1 15881340
    gieniek
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam,

Dostałem od znajomego uszkodzony prostownik "marketowy".
    Prostownik na 12 lub 24V.
    Problem był z nim taki, że po podłączeniu obciążenia (akumulator, żarówka) napięcie na zaciskach spadało do 0.
    Bez obciążenia napięcie na zaciskach było połowę mniejsze niż powinno być, czyli na zakresie 12V pokazywało 6V, a na 24V pokazywało 12V.
    Wytargałem transformator i mostek z tego prostownika żeby sobie pomierzyc (na tyle na ile umiem).
    Wydaję się ze mostek (KBPC5010) jest sprawny - na kazdej diodzie była wartosć ok. 500 (chyba Omów bo sprawdzałem multimetrem w pozycji do sprawdzania diód - nie wiem jaka tam jest jednostka)
    Natomiast transformator posiada uzwojenie wtórne dzielone. Na uzwojeniu pierwotnym rezystancja wynosi ok 23 Omów, na uzwojeniu wtórnym ok 21 Omów.
    Dodam ze w uzwojeniu wtórnym tylko w jednej parze omomierz pokazuje jakąś wartość (włąsnie te 21 Omów). Na wtórnym powinno być chyba wiecej.

W związku z powyższym, czy przyczyną może być sfajczony Transformator?

Na prostowniku była informacja, że jest przeznaczony do ładowania akumulatorów do 125 Ah, wiec chyba prąd maksymalny ok 12A?

Będe wdzieczny za wskazówki, co mogę jeszcze pomierzyć i jak, dla pewności ze trafo jest skopany. Dodam na koniec ze na wyjściu uzwojenia wtórnego (w którym jest podwójny drut) jest przytopiona końcówka.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15881348
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 752
    Powinieneś
    1. Załączyć jakieś zdjęcia.
    2. Zmierzyć napięcie na wyjściu transformatora to że rezystancja jest niewielka to nic dziwnego.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #4 15881400
    gieniek
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Ok, zaraz postaram sie zrobić te pomiary.

Wiec zrobiłem pomiary.
    Poniżej zdjęcie
    Pomiary zrobione na dwóch zakresach (są takie w prostowniku), uzwojenie pierwotne ma 4 wyprowadzenia.

Czy uszkodzony transformator w prostowniku 12/24V może powodować spadek napięcia?

Stała się dziwna rzecz.
    Za pierwszym razem jak robiłem pomiary, to wskazania oscylowały w granicach 11-14V na zaciskach wewnętrznych, do ok22-24V przy połączeniu zacisków zewnętrznych -skrajnych ( w odniesieniu do zdjęcia)
    Podłączyłem mostek i do mostka na probe podłaczyłem obciązenie (zarówkę H4) zarowka sie zaswieciła, napiecie spadło do ok 6.5V- nie wiem czy to normalne.

Jak odłaczyłem mostek, to napiecia wskoczyły na takie wartości jak na zdjeciu.

Jeżeli coś zle mierzyłem, to prosze o instruktarz.

Dodam że napięcie zmienne mierzyłem na zakresie 200, napięcie najpierw na zakresie 20, po odłączeniu mostka na 200 (na 20 był przekroczony zakres).

Poniżej zdjęcie ze wszystkimi wyprowadzonymi złączami z transformatora.

Uzwojenie pierwotne ma 4 złącza, uzwojenie wtórne 3 - w tym jedno z podwójnym drutem.

Bede wdzieczny za dalsza pomoc, czy cos z tego będzie.

Osobiscie wolalbym na tym (moim) etapie doswiadczenia miec doczynienia z prostszym trafem. (:
REKLAMA