logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napięcie na wyjściu prostownika Adler Boost 18/1 - co może być przyczyną?

wprost123 11 Gru 2023 14:19 855 12
  • #1 20856362
    wprost123
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    Witam. Sp
    Dostałem do naprawy prosty prostownik transformatorowy Adler Boost 18/1
    Problem polega na tym, że na wyjściu tj. na klemach podaje tylko 12,5V i to mimo że prostownik nie jest obciążony ( a dla ustawienia 24V daje ok 22-23V). Pytanie gdzie szukać uszkodzeń?
    Mostek prostowniczy zmierzyłem i wygląda na to że jest ok.
    Z czego może wynikać takie małe napięcie wyjściowe?
    Widok wnętrza prostownika transformatorowego Adler Boost 18/1.[/url]
    Wnętrze prostownika transformatorowego Adler Boost 18/1 pokazujące okablowanie i elementy elektroniczne. Przedni panel prostownika transformatorowego Adler Boost 18/1 z kontrolkami i przewodami. Wnętrze prostownika transformatorowego z widocznymi przewodami i komponentami. Ręka trzymająca prostownik transformatorowy Adler Boost 18/1 na tle narzędzi i sprzętu w warsztacie.
  • #2 20856378
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    A jakie masz napięcie przed mostkiem ?
  • #3 20856383
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Najszybciej ze złego pomiaru. Jaką wartość ma napięcie transformatora? Mierzysz oczywiście przed mostkiem. Za mostkiem napięcie jest tętniące, więc należy podłączyć kondensator i zmierzyć napięcie szczytowe.
    Jeśli te napięcia będą zaniżone, to należy sprawdzić czy transformator otrzymuje napięcie sieciowe, czy może bezpieczniki, kable połączeniowe, włącznik czy cokolwiek innego obniża napięcie zasilające transformator. Czasem omomierz pomoże wykryć zbyt duży opór między końcówką wtyczki sieciowej a transformatorem (trzeba odlutować jedną końcówkę transformatora od kabla zasilającego).
    Zdarzają się zwarcia międzyzwojowe skutkujące obniżeniem napięcia transformatora i nadmiernym grzaniem się, ale one w krótkim czasie doprowadzą do uszkodzenia transformatora.
  • #4 20856385
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    LEDówki napisał:
    Najszybciej ze złego pomiaru. Jaką wartość ma napięcie transformatora? Mierzysz oczywiście przed mostkiem. Za mostkiem napięcie jest tętniące, więc należy podłączyć kondensator i zmierzyć napięcie szczytowe.
    Jeśli te napięcia będą zaniżone, to należy sprawdzić czy transformator otrzymuje napięcie sieciowe, czy może bezpieczniki, kable połączeniowe, włącznik czy cokolwiek innego obniża napięcie zasilające transformator. Czasem omomierz pomoże wykryć zbyt duży opór między końcówką wtyczki sieciowej a transformatorem (trzeba odlutować jedną końcówkę transformatora od kabla zasilającego).
    Zdarzają się zwarcia międzyzwojowe skutkujące obniżeniem napięcia transformatora i nadmiernym grzaniem się, ale one w krótkim czasie doprowadzą do uszkodzenia transformatora.

Też uważam, że to błąd pomiaru napięcia wyprostowanego bez kondensatora filtrującego.
    Prawidłowe napięcie pokaże oscyloskop, jeśli nic się nie grzeje to jest to prrawidłowe napięcie.
  • #5 20856420
    wprost123
    Poziom 9  
    Ocena: 52
    Kondensatora niestety nie mam skąd wziąć (jestem u rodziców gdzie nie mam prawie nic z elektroniki).
    Czy pojemność kondensatora miałaby jakieś znaczenie dla pomiaru bez obciążenia, czy taki mały kilka uF (na napięcie oczywiście powyżej 20V przy pomiarze wyjścia 12V) byłby ok, czy nawet bez obciążenia wyjścia do sprawdzania i wygładzenia napięcia musi być dużo większy?

Pożyczę akumulator i zobaczę czy napięcie na nim będzie rosło po podłączeniu
  • Pomocny post
    #6 20856470
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    wprost123 napisał:
    Czy pojemność kondensatora miałaby jakieś znaczenie dla pomiaru bez obciążenia,

Jeżeli ma to być tylko pomiar napięcie, to pojemność kondensatora nie ma specjalnego znaczenia. Jego zastosowanie pozwala zmierzyć napięcie szczytowe jakie się na nim odłoży.
    Napięcie 12.5V które zmierzyłeś, to jest napięcie średnie i ono w tym wypadku nie jest wcale takie małe. U mnie w prostowniku dwupołówkowym, z trafo 12VAC na wtórnym, napięcie średnie po wyprostowaniu wynosi tylko 10.6V, ale napięcie szczytowe do którego naładowałby się kondensator to 17V. Ja swoim prostownikiem ładuję akumulatory, bez nadzoru, bo nie obawiam się ich przeładowania. Ładowanie tym prostownikiem od Kolegi, będzie już wymagać nadzoru - jak kolega zmierzy jakie on daje napięcie w szczycie, to będzie wiedział dlaczego.
  • #7 21476194
    michal2510
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Witam, posiada ktoś może schemat takiego prostownika? Nie wiem gdzie podłączyć czarny przewód, który idzie do ładowania akumulatora. Ogólnie na obudowie i na czerwoonym mam 130V. Ktoś to źle podłączył a ja bez schematu mam ciężko zrobić to tak jak było :/
    Wnętrze otwartego prostownika z widocznymi przewodami i multimetrem wskazującym napięcie 214,1V.
  • #8 21476203
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Obudowa nie jest biegunem w żadnym prostowniku. Napięcie mierzy się na przewodach wychodzących z transformatora i będzie to naoięcie przemienne, a później za mostkiem prostowniczym i będzie to napięcie wyprostowane( przyjmijmy-stałe).
  • #9 21476287
    michal2510
    Poziom 6  
    jak dotknąłem do obudowy czerwonym zaciskiem, wyrzuciło mi w domu bezpiecznik B16 + RCD typu A.

Mam to podłączone w taki sposób, nie wiem gdzie podlaczyc czarny przewód jak na zdjęciu.
    Wnętrze urządzenia elektronicznego z licznymi przewodami i komponentami.
    Widok wnętrza urządzenia elektronicznego z plątaniną przewodów, w tym widocznym czarnym przewodem do podłączenia.
  • #10 21476549
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Mimo chęci nie potrafię zlokalizować, gdzie ten przewód powinien być podpięty, bo ciemne tło prostownika powoduje, że nie można nic wypatrzyć .Nie ulega pewności, ze przewód jest zdjęty/spadnięty z końcówki konektorowej, ale tych jest tam sporo.
  • #11 21476575
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Chyba powinien być wetknięty w bezpiecznik ten wyjściowy samochodowy.
    Ale tam siedzi już biały gruby przewód który trzeba podłączyć w inne miejsce. Tudno tak ze zdjęcia a do tego obawiam się czy tam 230V z 12/24 nie jest pomieszane.
  • #12 21476613
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No cóż, jeśli ktoś bierze się za naprawę, a nie ma o tym tzw. :zielonego pojęcia", to albo coś więcej jeszcze zepsuje, albo co jest jeszcze gorsze doprowadzi do niebezpiecznej sytuacji i dojdzie do porażenia prądem elektrycznym, co może skończyć się niezbyt dobrze.
  • #13 21476614
    michal2510
    Poziom 6  
    postaram się dodać lepsze zdjęcia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy prostownika transformatorowego Adler Boost 18/1, który na wyjściu podaje niższe napięcie (około 12,5 V przy ustawieniu 12 V oraz 22-23 V przy ustawieniu 24 V) mimo braku obciążenia. Mostek prostowniczy został sprawdzony i jest sprawny. Dyskusja wskazuje, że prawdopodobną przyczyną jest błędny pomiar napięcia wyprostowanego bez kondensatora filtrującego, co powoduje odczyt napięcia średniego, a nie szczytowego. Zaleca się pomiar napięcia na wyjściu transformatora przed mostkiem prostowniczym oraz zastosowanie kondensatora filtrującego (nawet o niewielkiej pojemności kilku mikrofaradów) do pomiaru napięcia szczytowego. Wskazano również na możliwość obniżenia napięcia zasilającego transformator przez uszkodzone bezpieczniki, przewody lub włącznik. W dalszej części dyskusji pojawiły się problemy z podłączeniem przewodu do ładowania akumulatora oraz zagrożenia związane z nieprawidłowym podłączeniem, co może skutkować wyzwoleniem bezpieczników i ryzykiem porażenia prądem. Zalecana jest ostrożność i posiadanie schematu prostownika przy naprawie.
REKLAMA