logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 15-n065sw - Laptop nie uruchamia się, czarny ekran po logo HP

tomblack1234 21 Sie 2016 11:34 1251 7
REKLAMA
  • #1 15881420
    tomblack1234
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Laptop od teściowej, nie wiem co dokładnie się stało, co robiła, laptop nie uruchamia się. Pierwszy raz udało mi się przywrócić system ,instalowałem programy itd. uruchomiłem ponownie logo HP kółeczko się kreci, czarny obraz, zaś logo tylko obraz ciemniejszy i z wiecha.Zrobiłem test pamięci ram i jest ok, ale za nic nie umiem testu hdd zrobić.Co jest grane różne cuda się działy ale tego nie umiem rozwiązać .
  • REKLAMA
  • #2 15881465
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Uruchom laptop bez dysku hdd z jakiegoś linuxa live cd i sprawdź czy będzie OK.
  • REKLAMA
  • #3 15884373
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    SMART dysku wrzuć.
  • REKLAMA
  • #4 15885349
    tomblack1234
    Poziom 8  
    Jakiś systemowy program się włączył przy włączaniu się jak chaotycznie wciskałem F2 itd. Można było zrobić test w nim ,wyniki jak na foto

EDIT
    Zrobiłem za pomocą programu Linux live pena z systemem ale za diabła nie wystartuje w biosie ustawione ze ma czytać usb .Do dysku się nie dobierałem .Za dużo mam na głowie dziecko w szpitalu wiec wieczorami coś majstruje przy nim a nie jestem informatykiem a już mnie przerasta foto ustawienia biosu
    HP 15-n065sw - Laptop nie uruchamia się, czarny ekran po logo HP

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • HP 15-n065sw - Laptop nie uruchamia się, czarny ekran po logo HP DSC_0369.JPG (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15885539
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    Wyłącz Secure Boot, daj screen z Legacy Support zmień na enable.
    Tak miało być.
  • #6 15885620
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Legacy Support zmień na "Enabled" i próbuj ponownie uruchomić z USB Linuxa.
  • #7 15887471
    tomblack1234
    Poziom 8  
    Uruchomił się linux ale do pewnego momentu ściana cyfer logo potem kursor i echo
    Załączniki:
    • HP 15-n065sw - Laptop nie uruchamia się, czarny ekran po logo HP DSC_0373.JPG (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP 15-n065sw - Laptop nie uruchamia się, czarny ekran po logo HP DSC_0372.JPG (1.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HP 15-n065sw - Laptop nie uruchamia się, czarny ekran po logo HP DSC_0371.JPG (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15891847
    sierasie
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Po pierwsze. Wejdź do biosu i poszukaj przywracania ustawień fabrycznych.
    Drugą rzeczą, którą zrób to Sprawdź czy masz wyłączone Secure Boot. Jeśli tak, to wyłącz tą opcje. Tak jak koledzy mówią włącz legacy support. Kolejną rzeczą, jest instalacja systemu. Podczas instalowania systemu wywal wszystkie partycje, tak aby został Ci tylko 1 obszar "Nieprzydzielone miejsce". Wtedy utwórz partycje i spróbuj zainstalować jeszcze raz.
    Tak wgl. to polecam Ci zainstalować najpierw 7 i zrobić automatyczny upgrade do win10.
    Zrób rzeczy powyżej, i napisz co tam się zadziało ;)

Jeśli pomogłem kliknij +

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop HP 15-n065sw nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran po logo HP. Użytkownik próbował przywrócić system i zainstalować programy, jednak po restarcie pojawia się tylko ciemny ekran. Test pamięci RAM wykazał, że jest sprawna, ale użytkownik nie potrafił przeprowadzić testu HDD. W odpowiedziach sugerowano uruchomienie laptopa bez dysku HDD z użyciem Linux Live CD oraz sprawdzenie ustawień BIOS, w tym wyłączenie Secure Boot i włączenie Legacy Support. Użytkownik zdołał uruchomić Linux, ale napotkał problemy z dalszym działaniem systemu. Rekomendowano również przywrócenie ustawień fabrycznych oraz ponowną instalację systemu operacyjnego, z zaleceniem usunięcia wszystkich partycji przed instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA