logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] hp 15-db0023nw nie uruchamia się - tylko czarny ekran i monity f2/f8

Grzesznik 15 Maj 2019 09:44 705 7
REKLAMA
  • #1 17961723
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Jak w tytule. Po włączeniu laptopa słychać, że się uruchamia, startują wentylatory (chociaż jakby za głośno) i nic. Ekran czarny (raczej taki głęboko granatowy, jak po starcie). Wciśnięcie po włączeniu np. f2, powoduje wyświetlenie monitu "f2...startup check" i dalej nic się nie dzieje. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu wciśnięcie np. f8 daje ten sam skutek (tylko monit). Instrukcja ze strony HP dotycząca resetu sprzętowego (wciśnięcie przycisku zasilania przez ponad 15 sek) o kant.... Laptop księgowej, ważne dane ech.... Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17961745
    matjon
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Uspokoję Cię, że pewnie dane z laptopa można odzyskać po przełożeniu dysku twardego do innego komputera.
    Ile lat ma laptop?
    Jeśli są 2 kości RAM, to sprawdź, czy na jednej kości RAM laptop się uruchamia (umieszczaj tę kość RAM w różnych slotach, bo czasami laptop wymaga, żeby któryś slot był zajęty).

Wyjmij baterię i odłącz zasilacz na kilka minut.
  • REKLAMA
  • #3 17961763
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Laptop nówka, góra 2-3 miesiące. Bateria jest zintegrowana, więc chyba będę musiał go rozkręcić. Mam jednakże opory, bo jest jeszcze na gwarancji.
  • Pomocny post
    #4 17961786
    matjon
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Skoro laptop jest na gwarancji, to nie rozkręcaj go, ale zanieś do serwisu (wcześniej przenieś pliki z dysku twardego i zamaż HDD, bo możesz dostać laptop z innym dyskiem twardym). Czy dasz radę wyciągnąć dysk twardy bez rozbierania laptopa?
  • #5 17961802
    Grzesznik
    Poziom 10  
    No nie. Dolną pokrywę muszę odkręcić, chociaż nie widzę plomb na wkrętach. Zobaczę co się da zrobić.
    Jednak nie będę odkręcał, zastanawiam się co może być przyczyną, że nawet do BIOS-a nie mogę wejść ani odpalić opcji Recovery.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17963381
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Coś już wiem. Przede wszystkim zgłosiłem reklamację, gość z HP powiedział, że powinienem zgrać dane z dysku, bo serwis może go sformatować. Odkręciłem pokrywę i tak: dysk M.2, po wyjęciu dysku i odpaleniu komputera z bootowalnego pena startuje normalnie. Zakładam więc uszkodzony dysk. Teraz ścigam się z czasem, żeby załatwić jakąś przejściówkę albo obudowę do M.2 żeby zobaczyć czy coś da się z niego odzyskać zanim wpadnie kurier po laptopa. Djacek - dziękuję za manual, dzięki niemu nie połamałem pokrywy, bo pod gumkami były nie dwie jak sądziłem, ale cztery śruby mocujące :D
  • #8 17963540
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Coś już wiem. Przede wszystkim zgłosiłem reklamację, gość z HP powiedział, że powinienem zgrać dane z dysku, bo serwis może go sformatować. Odkręciłem pokrywę i tak: dysk M.2, po wyjęciu dysku i odpaleniu komputera z bootowalnego pena startuje normalnie. Zakładam więc uszkodzony dysk. Teraz ścigam się z czasem, żeby załatwić jakąś przejściówkę albo obudowę do M.2 żeby zobaczyć czy coś da się z niego odzyskać zanim wpadnie kurier po laptopa. Djacek - dziękuję za manual, dzięki niemu nie połamałem pokrywy, bo pod gumkami były nie dwie jak sądziłem, ale cztery śruby mocujące :D

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Po kłopocie - kurier zabrał do serwisu. Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop HP 15-db0023nw nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran po włączeniu. Użytkownik zauważa, że wentylatory działają głośno, a próby wejścia do BIOS-u (klawisze F2 i F8) kończą się na komunikatach bez dalszego postępu. Laptop jest nowy, z zintegrowaną baterią, co budzi obawy przed rozkręceniem go w celu sprawdzenia pamięci RAM i dysku twardego. Po konsultacji z serwisem HP, użytkownik odkrywa, że problemem może być uszkodzony dysk M.2, ponieważ po jego wyjęciu laptop uruchamia się normalnie z bootowalnego pendrive'a. Użytkownik planuje odzyskać dane z dysku przed oddaniem laptopa do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA