logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postawić serwer na komputerze 1.2 MHz, 30GB z Linuxem?

wasylgkps 06 Lip 2005 11:46 2966 40
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę postawić własny serwer na jednym komputerze i połączyć go z laptopem w sieci lokalnej, mimo że administrator sieci dopuszcza tylko jeden komputer na podstawie adresów kart sieciowych?

Tak, możesz postawić serwer do własnych testów, ale jeśli ma on służyć tylko do połączenia laptopa ze stacjonarnym, najprościej zrobić to bez routera: dołożyć drugą kartę sieciową, połączyć komputery kablem krosowanym i ustawić ręcznie adresy IP oraz tę samą maskę i grupę roboczą [#1634105] [#1636582] Jeśli włączysz udostępnianie/NAT, administrator z zewnątrz zobaczy tylko jeden komputer, a laptop pozostanie niewidoczny [#1636582] Gdy chcesz wystawić usługi na świat, mogą pojawić się problemy z blokadą portów i publicznym IP, a za routerem potrzebne byłoby przekierowanie portów [#1633920] Do nauki nie musisz ograniczać się do Linuksa; można też postawić proste środowisko serwerowe w Windows albo użyć gotowych pakietów typu Krasnal/Webserv [#1633515] [#1634324]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 1632848
    wasylgkps
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam komputer stacjonarny: 1.2 MHz procek, 30GB dysku...i chciałbym na nim postawić serwer...mam też laptopa którego podłączyłbym do komputera stacjonarnego. Wiem, że aby to zrobić musze zainstalować Linuxa. Mam sieć lokalną(osiedlową) i administrator sieci ma nr kart sieciowych, więc w domu moge korzystać tylko z jednego kompa (pomijam kombinacje z roterem). Zatem czy możliwe jest zrobienie czegoś takiego jak opisałem wyżej???

nie chcę rozprowadzać netu na lewo czy coś w tym stylu, chcę to zrobić tylko i wyłącznie dla nauczenia się czegoś porzytecznego jako przyszły student informatyki ;)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1632857
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Mozna, serwer jak serwer, z routingiem czy bez, wszystko mozna
  • #3 1632875
    wasylgkps
    Poziom 13  
    aha czy ktoś mógłby mi pomóc choć troszeczkę :) zabardzo sie w tym nie orientuje i chciałbym sobie z tym poradzić...najlepiej chciałbym bez routera bo mi się zepsół.

więc co na początek, jaką wersje Linuxa?? w domu posiadam tylko LinuxPlus 4/2001 czy to wystarczy?? jeżeli nie to może jakiś link gdzie mozna to pobrać

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1632891
    bw1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

A kto mówi że serwer można postawić tylko na Linuxie
    Napisz dokładnie o jaki serwer ci chodzi i do czego ma służyć?

Pozdrawiam
  • #5 1632912
    wasylgkps
    Poziom 13  
    Witam

poprostu chciałbym serwer mieć dla siebie "tak o..." a służyć ma dla osobistego użytku, konta pocztowe np: hosting - tak chce sie pobawić w takie rzeczy w celach edukacyjnych

tylko pozniej jak połacze laptopa ze stacjonarnym to czy wszystko bedzie chodzic jezeli jest ten problem co pisałem w 1 poście na temat kart sieciowych???

pozdrawiam
  • #6 1633202
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Dokładasz 2 sieciówke łaczysz kablem cross, włanczasz udostępnianie i masz neta na laptopie ;)
  • REKLAMA
  • #7 1633228
    wasylgkps
    Poziom 13  
    galaxy-->czy Ty przeczytałeś o co mi chodzi??? chyba nie... :|

nie chce robić żadnego udostępnienia tylko postawić serwer (czyt. 1 post)

i w tym cały problem że nie wiem jak, dlatego prosze tu na forum o wytłumaczenie mi tego!!!

pozdrawiam
  • #8 1633322
    galaxy_938
    Poziom 24  
    a od czego jest najlepszy kumpel człowieka WwW.google.Pl
  • #9 1633435
    wasylgkps
    Poziom 13  
    galaxy-->nie zamierzam z Toba dyskutować bo nie ma sensu, po za tym temat jest inny...gdyby wszystko pięknie ładnie było na googlach to nie byłoby takiefo forum jakim jest elektroda

koncząc proszę bardzo o bardziej wykwalifikowanych ludzi o odpowiedzi związane z tematem

pozdrawiam
  • #10 1633515
    bw1
    Poziom 13  
    Witam

Jak chcesz się pobawić w serwer www, email nie musisz instalować linuxa tymbardziej jak się nie znasz. Ja polecam ci takie rozwiązanie zainstaluj sobie windnowsa i linuxa i będziesz mógł sobie eksperymentować :D

Zainstaluj sobie apache, php, mysql, jakiś serwer pocztowy i masz serwer. Możesz też postawić sobie serwer shoutcast ;)

Pozdrawiam BW Powodzenia
  • #11 1633606
    wasylgkps
    Poziom 13  
    bw1 dzięki za info

chciałbym jeszcze jedno, jak to zrobić? bo wiesz wymieniłeś tylko nazwy co zainstalować, a ja zupełnie nie mam pojęcia co do czego :)...jeśli miałeś z tym doczynienia to prosze podaj jakieś namiary gdzie mógłbym o tym poczytać...
    tylko proszę nie mów o googlach bo mi sie nie dobrze robi, tak samo mozna znalezc rozne infa o programowaniu C++ ale nic sie z tego nie rozumie, a przypadkiem znalazłem opis goscia który wszystko wytłumaczył na chłopski rozum i duuuzo teraz wiem

pozdrawiam
  • #12 1633920
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    google! jesli czegos tam nie ma tzn ze nie umiesz szukac lub informacja ktorej szukasz wogole nie istnieje :>

a co do Twojego pytania to chcesz hosting i inne uslugi postawic tylko dla tego laptopa czy wogole na swiat??

Bo w tym drugim przypadku moze byc problem z portami. Administratorzy sieci czesto [zazwyczaj] blokuja porty ktore sa potrzebne zeby Twoj komputer byl widoczny z zewnatrz....
    I do tego dochodzi kwestia zewnetrznego ip... jesli jest gdzies router i jestes za nim admin musialby zrobic forwardowanie portu zebys byl widoczny dla kompow poza LANem...

newbie.linux.pl polecam jesli chcesz sie pobawic na linuxie

Pozdrawiam!
  • #13 1634016
    wasylgkps
    Poziom 13  
    groovee napisał:
    a co do Twojego pytania to chcesz hosting i inne uslugi postawic tylko dla tego laptopa czy wogole na swiat??

tak chce sobie zrobić tak jakby hosting dla swojego laptopa...mam kilka GB danych do przesłania dla niego i m.in. to by się do tego przydało, ale nie tylko...więc czekam na podpowiedzi

za wszelkie sugestie dzięki

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 1634048
    groovee
    Poziom 20  
    Zeby przeslac dane to nie musisz stawiac serwa;)

a jesli chcesz sie pobawic i pouczyc to nie ma problemu:)

jak juz pisalem newbie.linux.pl
    znajdziesz tam opisy instalacji i konfiguracji zarowno systemow jak i serwerow [np apache samba....]

lub poszukaj progz na windowsa [niestety nie pomoge bo nie korzystam z tego ale wiem ze jest np IIS microsoftu z php na cgi i kilkoma innymi pomylkami:P]
  • #15 1634079
    wasylgkps
    Poziom 13  
    hehe wiem że do tego nie musze stawiac serwa,

apropo tego przesyłu, to czy uda się to zrobić bez pomocy routera(zepsuł mi sie)???
  • #16 1634105
    groovee
    Poziom 20  
    skretka +2 sieciowki :]

Dodano po 19 [sekundy]:

skretka krosowana +2 sieciowki :]
  • #17 1634118
    Sumar
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    A może warto byłoby się nauczyć poprawnie odmieniać słowo Linux?
  • #18 1634324
    bw1
    Poziom 13  
    Witam

Jeżeli za bardzo się nie znasz zainstaluj sobie pakiet aplikacji które wymieniłem np.:

- Krasnal www.krasnal.tk
    - Webserv www.webserv.pl

Pozdrawiam
  • #19 1634367
    groovee
    Poziom 20  
    @Sumar:

Poprawnie odmieniac tzn nie odmieniac??:>

Moim zdaniem to zalezy czy traktujemy slowo linux jako spolszczone czy nie...
    Poza tym zawsze mozemy napisac:
    uruchomic serwer pod kontrola sytemu Linux
    zainstalowac system operacyjny Linux
    jak zrobic to w systemie Linux? itd:P

co Sumar miales na mysli??

Pozdrawiam!
  • #20 1634412
    Sumar
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Miałem na myśli to, że odmieniając wyrazy zakończone literą "x" zmieniamy końcówkę na "ks", przez co wszelkie wymysły typu "linuxa", "linuxie" i tak dalej są błędne.
  • #21 1634434
    groovee
    Poziom 20  
    hehe ok:P

Ale 'Linuksa' to jakos nieciekawie brzmi... :P
  • #22 1634803
    wasylgkps
    Poziom 13  
    groovee napisał:
    skretka +2 sieciowki :]

Dodano po 19 [sekundy]:

skretka krosowana +2 sieciowki :]

ok, tylko Administrator sieci ma spisane nr kart sieciowych, więc net przypada na jeden komp w domu...

pozdrawiam
  • #23 1634934
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ale jak robisz udostępnianie to on nie widzi laptopa :)
  • #24 1636582
    groovee
    Poziom 20  
    Dokladnie jak pisze galaxy_938 jesli wlaczysz udostepnianie/nat to od strony administratora widac bedzie tylko jednego kompa [a laptop pozostanie niewidoczny]

a moja wypowiedz o skretce dotyczyla Twojego pytania o sposob przegrania tych danych... Odlaczasz sie calkiem od sieci i laczysz po prostu laptopa ze stacjonarnym podajesz IP po kolei ta sama maske, grupe robocza restart i masz siec:]
  • #25 1638850
    wasylgkps
    Poziom 13  
    zainstalowałem sobie na laptopiku Linuxa tylko jakas starsza wersje, jak sie odpala to pisze Storm Linux a na pudełku mam LinuxPlus

i troche się rozczarowałem bo myslałem że po instalacji zobaczę pulpit itp...a tu poczatek jak w dosie...

system chce podania loginu - wiec podałem, zaraz pyta o hasło wiec podałem i teraz jest: wasyl@storm:~$

co ja mam tu w pisać, czy to jest jakas wersja Linuxa z trybem txt???

pozdrawiam
  • #26 1639140
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    Linux jest w trybie txt, :P
    Ale oczywiscie mozna odpalic nakladke graficzna tz. X'y
    sprobuj wpisac:
    startx
  • #27 1639171
    wasylgkps
    Poziom 13  
    kasjo napisał:
    Linux jest w trybie txt, :P
    Ale oczywiscie mozna odpalic nakladke graficzna tz. X'y
    sprobuj wpisac:
    startx

wpisałem ale wyskakują komunikaty i na koncu to samo wasyl@storm:`$

:(

cośtam się odwołuje do serwera...
  • #28 1639212
    groovee
    Poziom 20  
    hehe ale co:P
    wrzuc tu te komunikaty..
    to wasyl@storm to TwojLogin@TwojSerwer i to jak najbardziej normalne ze sie pokazuje... mniej wiecej [raczej mniej:P] jac 'C:\' w dosie...

zaloguj sie jako root czyli:

su - [enter]
    haslo roota [podawales przy instalacji lub jest puste]

i wtedy startx...
    i wklej tu komunikaty... prawdopodobnie musisz cos z grafika pokabinowac...
  • #29 1639955
    wasylgkps
    Poziom 13  
    ok, wpisałem su a pózniej startx, chwile pomyslał i pokazały sie komunikaty...(oczywiscie nie pisze wszystkich bo bym zwariował :) )

"Entry deleted from font path.

(**)unscaled,/usr/X11R6.........................................................

(--) VGA16: PCI: SiS 630.....................
    (--) VGA16: chipset: sis630
    (--) VGA: videoram: 16384k............
    .
    .
    .
    .
    .
    (--) VGA16: There is no mode definition named "800x600"

Fatal server error:
    No valid modes found.

When reporting a problem related to a server crash, [lease send the full server output, not just the last messages

X connection to :0.0 broken (explixit kill or server shutdown).
    storm:/home/wasyl#"

p.s. nie wiem czy coś mi sie zle zainstalowało ale po jakiejs chwili zaczyna mi wszystko migac na ekranie, litery pojawiaja sie i znikaja (trwa to tak z 10 sek) a pozniej wszystko wraca do nowrmy i tak ok. 5 min

pozdrawiam
  • #30 1641842
    groovee
    Poziom 20  
    ale zalogowales sie jako root??
    powiniennes miec cos w stylu root@storm:P

poza tym musisz ustawic moda zeby Ci poszlo.. jaka masz karte graficzna?? mozliwe ze bedziesz musial zainstalowac sterowniki producenta [zwlaszcza jesli masz zintegrowana z plyta a tak mi sie wydaje;)....]

wpisz mc [cos takiego jak norton commander] oczywiscie wszystko jako root zebys mial dostep do wszedzie:) pozniej przejdz do /etc/x11/ [lub x86 w starszej wersji] i otworz plik xorg.conf [wszystkie nazwy pisze z pamieci wiec moze byc troszke inaczej....

i w tym pliku masz opisane [po angielsku] wszystkie opcje ktore musisz poustawiac... poszukaj na necie o konfiguracji x'ow jesli sobie nie poradzisz:) sa tez narzedzia ktore pomagaja to zrobic bez edytowania recznego...

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia serwera na komputerze z procesorem 1.2 MHz i dyskiem 30 GB z systemem Linux, w warunkach ograniczonej liczby kart sieciowych w lokalnej sieci osiedlowej. Autor chce postawić serwer do celów edukacyjnych, m.in. hosting kont pocztowych i przesyłanie danych między komputerem stacjonarnym a laptopem bez użycia routera. Wskazano, że możliwe jest połączenie laptopa i stacjonarnego kablem krosowanym oraz dodanie drugiej karty sieciowej, co pozwoli na komunikację bez routera. Zalecane jest użycie dystrybucji Linuksa o łatwej instalacji i wsparciu sprzętowym, takich jak Mandriva 2005, Fedora Core 4, SUSE 9.2/9.3 lub prostsze dystrybucje typu Aurox. Podkreślono, że instalacja Linuksa wymaga konfiguracji, m.in. ustawienia klawiatury (problem z polskimi znakami) oraz konfiguracji serwera X (graficznego interfejsu), co może wymagać edycji pliku xorg.conf i instalacji sterowników graficznych. Wskazano, że instalacja dwóch systemów (Windows XP i Linux) powinna odbyć się najpierw Windows, pozostawiając wolne miejsce na partycję Linuksa. Do nauki i konfiguracji serwera polecono instalację pakietów Apache, PHP, MySQL oraz serwera pocztowego, a także serwerów WWW typu Krasnal i Webserv. Zwrócono uwagę na ograniczenia sieci osiedlowej, gdzie administrator przypisuje adresy MAC kart sieciowych, co może blokować dostęp wielu urządzeń. Wskazano, że do przesyłania danych między laptopem a stacjonarnym bez routera wystarczy połączenie krosowane i odpowiednia konfiguracja IP. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące odmiany słowa "Linux" w języku polskim.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA