logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć czas wykorzystania energii cieplnej w kotle 15 m3, 160°C do 120°C?

Macias2002 22 Sie 2016 04:46 963 1
REKLAMA
  • #1 15883269
    Macias2002
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam mały problem z obliczeniem czasu na jaki wystarczy mi zmagazynowana energia cieplna w kotle.
    Parametry początkowe.
    1. Kocioł ma pojemność 15 ton wody (15 m3)
    2. Temperatura wody wylotowej z kotła to 160 stopni C
    (początek wykorzystywania zgromadzonej energii cieplnej)
    3. Temperatura wody wlotowej do kotła to 56 stopni C
    (jest stała bo regulowana przez podmieszanie w obiegu wewnętrznym)
    4. Przepływ Q=18 m3/h
    (początek wykorzystywania zgromadzonej energii cieplnej)
    5. Odbiór ciepła (zapotrzebowanie na moc) przez wymiennik jest stały i wynosi 2 MW/h

Warunek konieczny i końcowy kiedy chcę przestać korzystać ze zmagazynowanej energii cieplnej to temperatura wody w kotle wynosząca 120 stopni C (wtedy kocioł zostanie załączony ponownie)

Pytanie:
    1. Przez jaki czas będzie można korzystać ze zgromadzonej energii cieplnej w kotle do uzyskania warunku koniecznego ?
    Chodzi o to jak to uśrednić w excelu aby zrobić tabelkę w której widoczny będzie spadek temperatury wody (160 do 120) i zwiększenie przepływu wody.
    2. Do jakiej wartości będzie trzeba zwiększać przepływ w układzie przy temp. 120 stopni C aby uzyskiwać stałą wartość energii cieplnej dla stałego odbioru tej energii o wartości 2 MW ? ( 28 ton wody? )

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15885364
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 414
    Ad1. ok. 21min (podpowiedź: policz ilość ciepła w 15m³ przy dT=40C, przejdź przez moc, a otrzymasz czas). Tak prosto wykresu nie zrobisz bo jest to iloczyn dwóch zmiennych- jedną musisz zrobić stałą.
    Ad2.ok. 26,9t/h.
REKLAMA