logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte Z170-D3H - Nie uruchamia się - pomaga tylko Clear CMOS

dariushm 23 Sie 2016 10:31 1251 7
REKLAMA
  • #1 15885799
    dariushm
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Problem zapewne trudny do weryfikacji na odległość, ale może ktoś naprowadzi mnie na nowy trop.

Płytę Gigabyte Z170-D3H zakupiłem 3 miesiące temu. Pracuje razem z i7 6700K oraz 2x8GB HyperX Fury Black. Problem pojawił się kilka dni temu, gdy nie mogłem uruchomić systemu operacyjnego. Przy uruchomieniu wisi bardzo długo na logo bios a potem windowsowy bluescreen. Po wejściu do bios zawiesza się po chwili i konieczny jest restart. Problem rozwiązuje Clear CMOS, jednak po odłączeniu zasilania problem powraca.
    Wykonałem już pewne czynności sprawdzające:
    - wymiana baterii płyty głównej na nową;
    - odłączanie poszczególnych kości RAM;
    - przepinanie kości RAM do innych slotów;
    - odłączenie dysków, napędów oraz dodatkowych kart;

Czy ktoś ma jakiś pomysł co można by jeszcze zrobić? Niestety nie mam miernika aby sprawdzić napięcia na zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #2 15885806
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Jaki to jest zasilacz? Czy po odpięciu wszystkich napędów płyta również się zawiesza? Do sprawdzenia dysk na innym komputerze, podaj SMART.
  • REKLAMA
  • #3 15885819
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    moze podejdzmy krok po kroku do problemu:
    - odpinamy wszystko i odlaczamy wszystko.
    - zostaje plyta z procesorem, klawiatura i zasilanie, czy bios cos komunikuje po wlaczeniu ? (brak pamieci grafirki itp)
    - dokladamy jedna kosc pamieci i jak wyzej - czy komunikaty potwierdzaja blad (tu braku karty graficznej)
    - dokladamy grafike - czy sie budzi, cos widac, reaguje ?
    - HDD czy rozpoznaje i bootuje, jezeli tu wystapil problem zabootuj jakiego liveLinuxa z usb i sprawdz hdd
    - itd kro po kroku.
    - zasilacz - jakie napiecia pod obciazeniem ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 15885823
    dariushm
    Poziom 11  
    badboy84 napisał:
    Jaki to jest zasilacz? Czy po odpięciu wszystkich napędów płyta również się zawiesza? Do sprawdzenia dysk na innym komputerze, podaj SMART.

Zasilacz to jedyna część ze starego kompa i jest to: Modecom MC-400-85. Na starej płycie głównej działa (testowałem przez chwilą) więc stwierdziłem że nie on powoduje problem. Odłączenie wszystkich dysków, napędów, karty muzycznej oraz sieciowej (nie korzystam ze zintegrowanych) nie pomaga (chodzi o to że dalej wisi na logo bios bez żadnego komunikatu, a po wejściu w bios po chwili się wiesza - Windows wiadomo nie startuje bo nie ma dysku).

Bez ramu nic się nie dzieje poza ciągłym dźwiękiem z wbudowanego głośniczka. Z jedną kością (bez względu gdzie wpięta) problem już występuje.
  • #5 15885841
    badboy84
    Poziom 43  
    Musisz więc podmienić pamięć i sprawdzić płytę z innymi pamięciami.
  • REKLAMA
  • #6 15885929
    dariushm
    Poziom 11  
    badboy84 napisał:
    Musisz więc podmienić pamięć i sprawdzić płytę z innymi pamięciami.

Czy to możliwe aby obie kości padły w tym samym czasie? Problem występuje zarówno gdy wpięta jest pierwsza, jak i druga, jak i obie razem. Dlaczego gdy zrobię Clear CMOS wszystko wraca do normy? Memtest86 nic nie wykrył.
  • #7 15886092
    badboy84
    Poziom 43  
    Czy te pamięci są na liście QVL? Mogą być niekompatybilne z Twoją płytą.
  • #8 15886167
    dariushm
    Poziom 11  
    badboy84 napisał:
    Czy te pamięci są na liście QVL? Mogą być niekompatybilne z Twoją płytą.

Tego nie jestem pewien, ale wydaje mi się że tak. HX426C15FBK2/16

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Gigabyte Z170-D3H, która nie uruchamia systemu operacyjnego i zawiesza się na logo BIOS. Po wykonaniu Clear CMOS problem ustępuje, ale powraca po odłączeniu zasilania. Użytkownik wymienił baterię, testował różne konfiguracje pamięci RAM (2x8GB HyperX Fury Black) oraz odłączał inne komponenty, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilacza (Modecom MC-400-85), testowanie pamięci RAM na innej płycie oraz upewnienie się, czy pamięci są zgodne z listą QVL płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA