logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galaxy 512 - brak komunikacji z klawiaturą po podłączeniu do magistrali

KsiegowyMafii 06 Lip 2005 20:23 2678 7
REKLAMA
  • #1 1634238
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Z uwagi na to, iz Galaxy nie robilem, jedynie kiedys instalacje do niej teraz dostalem zadanie nauczyc sie tego systemu i plama! Polaczylem SMARTA poprzez zacisk 4 pinowy do plyty centrali "S 1", ..."+ - A B".Ze SMARTA wyprowadzilem juz ze skrecanych zlaczek "A B + -" linie do RIO. Klawiature poprowadzilem z plyty magistrala "A B nr 1", zasilanie do niej wpialem bezposrednio ze SMARTA i klawiaturka sie nie zglasza...(((. Komunikacja miedzy SMARTEM i RIO jest bo doczytalem to o miganiu LED.
    Probowalem wpinac klawiature do magistrali w RIO i nic, probowalem wpiac na magistrale nr 2, 3, 4 kolejno i nic. Zwracalem uwage na adresy i gdy klawiatura jest wpieta do magistrali nr 1 ustawiony adres to "0" i nie dziala, inne adresy tez wprowadzalem. Co moze byc przyczyna nie dzialania klawiatury? Mozliwe, ze zrobilem cos nie tak.Prosze o naprowadzenie...

Jutro mam podlaczyc Komunikacje, interfejs drukarki, wiem, ze sa tam jakies ograniczenia co do dzialania klawiatury wzgledem adresow ale teraz ich nie podpinalem....

Nie wiem co to moze byc, rezystory w linie powpinalem zamiast czujek, sabotaz zabezpieczylem, przelacznik PAMIECI jest zwarty(chyba tak powinno byc)...i dalej juz nie wiem...
  • REKLAMA
  • #2 1634588
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Musisz pamiętać o tym aby spełnić podczas instalacji klawiatury następujące warunki :
    1.w chwili instalacji liczba klawiatur pracujących w systemie nie może przekraczać dwóch.
    2.musisz jej nadać adres linia 1 możliwe adresy 0-4,D,E oraz F
    linie 2,3,4 adresy 0-6,F
    3.zmiana adresu możliwa jest tylko przy odłaczonym zasilaniu klawiatury.
    4.Nowa klawiatura może być tylko skonfigurowana w trybie inżyniera (serwisowym)
    Procedura jest taka ustaw tryb serwisowy podłącz linie RS 485 (AB)nowej klawiatury z wcześniej podłączonymi.
    podłącz końcówki do zasilania + / - wyjdź z trybu serwisowego (kod inżyniera + esc)pojawić sie powinien komunikat 1MOD.DOD.następnie esc
    naciśnij klawisz esc po tym pojawi się komunikat wyłaczenia systemu.brak tego komunikatu świadczy o braku komunikacji z systemem i że klawiatura nie została skonfigurowana.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1634864
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam.Pracuje praktycznie na codzień z tymi systemami.Co prawda rzadko sie zdarza ale czasami klawka potrafi byc uszkodzona fabrycznie. Sam tego doswiadczyłem,co mało system raz ja widział a raz nie,dodatkowo klaw. powodowała brak komunikacji z innymi urzadzeniami.Niedawno po burzy wymienilismy jedno rio bo tak zakłucało magistrale ,że system głupiał. Widział raz 20 modułów a raz 15, 12, itd. Wiem ze niektóre wersje central miały problemy z jakimiś klawiaturami. Możesz sprawdzić wejscia magistarli w klaw. Mierząc miernikiem (odłączone przewody) ustawionym na spadek napięcia dla diodek. Dla A i B MAGISTRALI mierząc do + zasilania i - zasilania raz powinno przewodzic a raz nie.Nie pamietam do którego bieguna. W razie czego podaje nr tel do Firmy TAP Poznań, dystrybutora sprzętu (061) 8767088, powinni powiedzieć jak sprawdzić klaw, pomóc . Ustal wersje centrali, jaki eprom .

Ps: Kolega dobrze mówi, przy wychodzeniu z serwisu pokaże się komunikat o dodaniu klaw. System poda też adres jaki ustawiono.
    Jest jeszcze jedna sprawa. Poczytaj uważnie warunki okablowania dla Galaxy 512. Jesli płyta gł. ma stary eprom czasami opłaca się wymienić na nowy, należy przedtem zgrać ustawinia przez rs'a(mozna go uzyć jako posrednika dla komputera albo poprostu nośnika danych,tego sposobu nie polecam) wsadzić nowy eprom i załadowac program na nowo. Przyspiesza to znacznie komunikację z modułami rio i klaw.Szybciej akceptuje kody,menu szybciej działa.
  • REKLAMA
  • #4 1635389
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    KsiegowyMafii
    Chodzi o to że przy podłączeniu klawiatura cały czas miga gwiazdkami i nie wyświetla się jej nazwa na klawiaturze
  • #5 1636192
    visti
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    kidyś miałem podobny przypadek. okazało się, że uszkodzeniu ulwegło zasilanie eproma nas płycie. Njlepiej będzie jeśli zadzwonisz do TAPu, tam ci wszystko powiedzą.
  • REKLAMA
  • #6 1636653
    wowerman
    Poziom 23  
    Sprawdz czy nie zamieniłes A i B magistrali.Pozdrawiam
  • #7 1636828
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    Ten temat juz mozna uznac za zakonczony:).Klawiatura sie okazala walnieta, wymienilem inna i poszlo...ale po drodze trafilem na inne problemy...mianowicie na brak komunikacji programu Galaxy w v..6.80 z RS 232, nic sie nie otwiera, kable wymienialem na inne i tez nic, moze to to ze centrala jest w wersji 4.80?i program tez powinien jak to bywalo w niektorych innych centralkach....

No i wrazenia z klawiatury przy programowaniu grup....albo ja jakis nietomny jestem albo to jest jakies zagmatwane...
    Dzieki za pomoc...
  • #8 1637714
    wowerman
    Poziom 23  
    Witam. Odnosnie programowania to menu jest w postaci drzewa, enter wchodzisz,esc wychodzisz. Programowanie grup to pikuś,wchodzisz w daną czujke, przypisujesz nazwe, funkcje i grupe. W grupach nadajesz nazwy. Duzo opcji znadziesz w pozycji 51 - parametry systemu. Czasy, wiele innych, pozdrowienia:)

Dodano po 1 [minuty]:

Odnośnie programowania przez kompa lepszy chyba będzie prog Galaxy Gold.Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji klawiatury z centralą Galaxy 512 po podłączeniu do magistrali RS-485. Klawiatura nie zgłaszała się, a na wyświetlaczu migały gwiazdki bez wyświetlania nazwy. Wskazano, że podczas instalacji należy spełnić warunki: maksymalnie dwie klawiatury w systemie, prawidłowe nadanie adresu (dla magistrali 1 adresy 0-4, D, E, F; dla magistral 2-4 adresy 0-6, F), zmiana adresu tylko przy odłączonym zasilaniu oraz konfiguracja klawiatury w trybie serwisowym. Zalecano sprawdzenie poprawności podłączenia linii A i B magistrali oraz testowanie wejść magistrali miernikiem pod kątem spadku napięcia. Możliwe były uszkodzenia fabryczne klawiatury lub problemy z zasilaniem pamięci EEPROM na płycie. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana uszkodzonej klawiatury na nową. Dodatkowo poruszono kwestie braku komunikacji programu Galaxy w wersji 6.80 z interfejsem RS-232 przy centrali w wersji 4.80 oraz wskazano, że programowanie grup w systemie odbywa się przez menu drzewa, a do programowania komputerowego lepszy jest program Galaxy Gold.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA