logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSD ADATA 1TB - Jak odzyskać dane po usunięciu partycji?

andrzejz78 30 Sie 2016 19:41 1281 9
REKLAMA
  • #1 15901591
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 109
    Chciałem sobie rozszerzyć partycję o jakiś tam kawałek nie przydzielonego miejsca żeby być dysk w pełni wykorzystany Dodam jeszcze że system mam na innym SSD a ten służył na magazyn Jak się łatwo domyslić miałem tam zdjęcia, instalki, kopie zapasowe itp No trochę mi się humor popsuł przez to bo mam tam wiele ważnych rzeczy

Już nie pamiętam jak to było ale dysk/partycja zrobiła się jako dynamiczna a jak kliknąłem na "Tak" to dysk zniknął a w zarządzaniu dyskami jest "nieprzydzielone"

Nie próbowałem nic z nim robić ale dysk siedzi w laptopie?

Czy można coś z tym zrobić?
    Da się go przywrócić lub odzyskać dane?
  • REKLAMA
  • #2 15901632
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Normalnie jak ci zależy na danych to powinieneś zrobić kopię posektorową i z tej kopi robić odzysk (np. za pomocą testdisk).
    Ja bym zaryzykował użyć testdisk bezpośrednio na dysku, gdzie powinien odszukać poprzedni układ partycji. Ale to ja, to nie moje dane.
  • REKLAMA
  • #3 15901638
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje po wyborze tego dysku z urządzeń fizycznych, pokaż też SMART dysku.
  • #4 15901667
    andrzejz78
    Poziom 19  

A jak mam smart zrobić?

Może bym tu nie zawracał wam głowy tylko sam próbował ale za dużo mam tam danych na takie eksperymenty a poza tym nigdy nie usunąłem dysku więc nie mam wprawy w odzysku
  • #5 15901699
    mati211p
    Screen z CrystalDiskInfo podaj dla tego dysku. Aktualnie coś się namieszało i masz dwie jednakowe partycje z danymi, obie wyglądają na sprawne, więc szansa na przywrócenie wszystkiego jest duża.
  • REKLAMA
  • #6 15901716
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Cristal też był na tym dysku ;)

Pierwsza partycja nazwana jest jako NTFS Boot (kopia) a druga NTFS Boot
    Pierwszą mogę podejrzeć i są tam moje pliki a jak drugą chcę otworzyć to mam coś takiego

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15901862
    mati211p
    Zapisz sobie na wszelki wypadek do pliku kopię sektora 81 920. Następnie w DMDE kliknij na partycję MAGAZYN xCF--> z opcji na dole wybierz opcję Przywracaj, następnie Wstaw. Po tym Zastosuj, zapisz plik do wycofywania zmian. Jak wszystko się wykona zrestartuj PC.
  • #8 15901941
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Nie mam opcji wstaw czy przywracaj czy tak jak Ty napisałeś Jest np. odzyskaj itp

Tak jak napisałeś się nie da bo nic takiego się nie wyświetla Mógłbym co prawda zaznaczyć mój dysk i kliknąć odzyskaj ale nigdy tego nie robiłem i trochę się boję eksperymentować ze swoimi danymi
    Może w mojej wersji programu inaczej się to odbywa i dlatego wolę dopytać
  • #9 15901958
    mati211p
    Bo szukasz tych opcji po wejściu na partycję :) Wszystko wykonuj w oknie Partycje.
  • #10 15902066
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Wreszcie doszedłem co i jak :)

Kurde jakie to proste było

SSD ADATA 1TB - Jak odzyskać dane po usunięciu partycji? SSD ADATA 1TB - Jak odzyskać dane po usunięciu partycji?

Wielkie dzięki mati211p !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z utratą danych po usunięciu partycji na dysku SSD ADATA 1TB, który był używany jako magazyn. Po nieudanej próbie rozszerzenia partycji, dysk stał się "nieprzydzielony". Uczestnicy dyskusji zaproponowali różne metody odzyskiwania danych, w tym użycie narzędzi takich jak TestDisk i DMDE. Użytkownik uzyskał pomoc w analizie stanu dysku oraz w przywracaniu partycji, co ostatecznie zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA