logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podajnik ZP2 rozpędza się do max prędkości posuwu drutu

belfer252 30 Sie 2016 20:41 1779 7
REKLAMA
  • #1 15901749
    belfer252
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,

Mam problem jak w temacie, po załączeniu posuwu jakiś czas podajnik pracuje prawidłowo żeby po niedługim czasie osiągnąć max obroty i przestaje wtedy reagować na regulację potencjometrem regulującym posuw. Elektrolity wymieniłem i bd139 który jest na płytce oznaczony jako T105 i niestety nic nie pomogło. Może miał ktoś podobny przypadek? Płytki z podajnika mam wymontowane (są to zp-2-101 wer. 2 i zp-2-201 211) bo nie ma fizycznej możliwości przetransportowania całego urządzenia do warsztatu.
  • REKLAMA
  • #2 15902098
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Bardzo dawno tego nie naprawiałem.Z tego co pamiętam,padały tranzystory T102-BC211 i T111-BC107.Nie wiem czy w póżniejszych wersjach to poprawili,ale wstawiałem mocniejsze tyrystory i miałem święty spokój.Opieram się na schemacie z 1989 roku.Jeśli podajnik był mocno eksploatowany,to warto sprawdzić stan silnika-szczotki,wirnik itd.U mnie T105 idzie na TR101 ,a T102 bezpośrednio na bramkę TY301.
  • REKLAMA
  • #4 15902199
    borg77
    Poziom 31  
    Potencjometr-nie zaszkodzi sprawdzić.Z praktyki wynika,że były dość trwałe(nie przypominam sobie ,żebym jakoś często je wymieniał a podajniki pracowały po kilkanaście godzin na dobę).Według mnie do sprawdzenia te 2 tranzystory,2 tyrystory i przede wszystkim silnik- to najczęściej.
  • #5 15902225
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6358
    Potencjometr zużywa się nie od kilkugodzinnej pracy kolego, tylko najczęściej od kręcenia nim. A wystarczy trochę wilgoci, pyłu i temperatury i suwak traci styk ze ścieżką.
  • REKLAMA
  • #6 15902267
    borg77
    Poziom 31  
    Kolego,wiem co piszę .Było wszystko to co wymieniłeś i jeszcze parę innych czynników.To wszystko pomnóż razy pięć,dodaj jeszcze grube spawalnicze rękawice,nerwowego spawacza (nie wyrabia akordu) i wychodziło to co napisałem.
    Jest jeszcze jedna możliwość-potencjometr był już wymieniany na tani chiński zamiennik,ale tego na razie jeszcze nie wiemy.Te stare były naprawdę trwale.
  • REKLAMA
  • #7 15902627
    belfer252
    Poziom 9  
    Odpisuję dopiero teraz bo prądu nie było u mnie i niestety odcięty od świata byłem.
    Potencjometr sprawdzony na początku. W pełni sprawny, stara jeszcze polakierowana produkcja, silnik w porządku, po przytrzymaniu posuwu napięcie na tyrystorze jest stałe jakiś czas by po chwili lawinowo wzrosnąć i nadać silnikowi max obroty. i odpowiada za to napięcie sterujące bramką tyrystora które zmienia sie bez jakiejkolwiek ingerencji.
    Zaraz zastosuję się do rad kol. borg77 i powymieniam te tranzystory. Dziękuję za odzew.
  • #8 17238029
    belfer252
    Poziom 9  
    Wymiana tranzystorow pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podajnikiem ZP2, który po pewnym czasie pracy osiąga maksymalne obroty i przestaje reagować na regulację potencjometrem. Wymieniono elektrolity oraz tranzystor BD139 (T105), jednak problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie tranzystorów T102 (BC211) i T111 (BC107), a także silnika i potencjometru, który może być uszkodzony przez wilgoć lub pył. Po dalszych testach użytkownik potwierdza, że wymiana tranzystorów przyniosła pozytywny efekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA