Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z Magpol 400/1 podajnik ZP2

Enio 03 Jan 2008 01:07 4538 6
    Enio
    Level 10  
    Mam problem z podajnikiem drutu w ww. migomacie a mianowicie po naciśnieciu przycisku na uchwycie spawalniczym drut wychodzi nierównomniernie, przyspiesza i zwalnia. inne funkcje podajnika działają tj krokowe podawanie drutu. przy najniższym ustawieniu potencjometru szybkości podawanego drutu wysówa się on nadal bardzo szybko. w podajniku jest silnik PCKK 87/4060. rezystor R303 (5W) nagrzał się i pękł. na płytce ZP-2 100 rezystor R105 (390ohm) również się nagrzał.
    Przepraszam za ew. błędy i proszę o pomoc.
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    W tym podajniku stosowano 2 rodzaje silników: PCBK-80-50 oraz PCKK-87-4060. W przypadku pierwszego rezystor R105 powinien mieć wartość 390 ohm,a w przypadku zastosowania drugiego, rezystor R105 powinien mieć wartość 680 ohm.
    Enio
    Level 10  
    Ale dlaczego dosłownie zwęgliło rezystor R303?

Dodano po 8 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanie. Jaki powinien być rezystor R303? Z oznaczeń szczątków poprzedniego który był spalony gdy kupiłem spawarkę doszłem że był to rezystor 5W 15ohm. Czy jest on poprawny bo w schemacie nie podają jego parametrów.
    Akrzy74
    Dziwne...u mnie na schemacie nie ma rezystora R303,więc chyba moja rola się zakończyła...:cry: Jeśli do poniedziałku nic się nie wyjaśni to spróbuję w pracy poszukać/większość schematów mam w pracy.../
    Enio
    Level 10  
    tyle że rezystor R303 Jest na oddzielnej płytce przy Ty302.
    Akrzy74
    Znalazłem DTR od ZP-2 Z rezystorem R105 jest tak jak pisałem, natomiast R303 to 0,22 ohm 10W.Proponuję dodatkowo sprawdzić diodę D 301,oraz sam silnik.../szczotki/
    Enio
    Level 10  
    Zobaczę jak się silnik trzyma i tą diodę, rezystor R105 już zmieniłem tylko muszę kupić R303 bo takiego nie mam. Dziękuję za radę