loa_in_ napisał: Zakładając, że to serwer linuxowy to tak:
Spróbuj zainstalować swoją dystrybucję na dysku sformatowanym UEFI.
wady:
- zależy od sprzętu
- nie każdy linux to obsługuje jeszcze
- jeśli sprzęt obsługuje, ale masz MBR, to musisz sformatować cały dysk by zrobić tablicę GPT (UEFI)
zalety:
- jest to zaszyfrowane i nie da się zmienić bootloadera bez fizycznego dostępu do serwera
(ale generalnie tego nie polecam)
Myślę że podchodzisz do bezpieczeństwa tego serwera ze złej strony.
Skoncentruj się raczej na zabezpieczeniu działających na tym serwerze usług, tj serwera apache, samba, czy czegokolwiek chcesz tam używać.
Ogólnym sposobem na to jest dobre skonfigurowanie SeLinuxa i ustawienie go w tryb Enforcing.
Jest to długi temat, bo zawiera dużo pojęć, więc napiszę więcej jeśli wyrazisz na to chęć i dowiem się co już na ten temat wiesz, co by się nie produkować za wiele.
SeLinux jest bardzo skutecznym systemem kontroli dostępu. Może zagwarantować, że żaden proces/użytkownik (nawet root) nie będzie miał swobody zmiany plików jak bootloader. Można ustawić tak, żeby nawet program parted uruchomiony przez roota nie będzie mógł zmienić bootloadera.
Jeśli zapewnimy przez SeLinuxa to, że wszystkie serwery sieciowe będą mogły jedynie czytać pliki i nie wykonywać (poza wybranymi) to nikt nie nadpisze twojego bootloadera.
Ja bym tak na to się zapatrywał.
Dzięki za wypowiedź. Obecnie jestem na W7x64, wcześniej testowałem PCLOS, Debian. Niestety, tylko na W7x64 uzyskuje transfery po LAN, ok. 100MB sek, czasami mniej, czasami więcej. W linuxach, mam wolne transfery, dlatego trochę błądzę. Nie wiem już czego używać.
Jak to możliwe, że tyle firm ma serwery, systemy operacyjne typu linux i tam mają przyzwoite transfery, a ja, mam tylko przyzwoite transfery na Windows ?
Sporo czasu straciłem i nadal na linuxie mam wolne transfery, po LAN.
Więc póki co jestem na W7x64 i tu jak na razie działam sobie.
Co chodzi o MBR i pierwsze sektory dysku, udało mi się je zaszyfrować.
Odpalenie komputera z cd, lub pendrive daje mi w pewnym stopniu
wrażenie, że nie da się dołączyć do startera żadnego kodu złośliwego,
oczywiście w teorii, kto tam wie co się da a co się nie da...
Powiedz, czy na Intel Atom D510, jest jakaś wersja linux, która umożliwia
po SAMBIE lub w inny sposób, uzyskać transfery jak na W7x64 ? Czyli po 100 MB / sek ?
Musze mieć wydajny lan, w końcu po coś kupiłem płyte ze 1Gbps kartą...