logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GTX 550Ti - Jak zainstalować sterowniki po zmianie karty graficznej?

Kacpertian 31 Sie 2016 15:43 1398 11
REKLAMA
  • #1 15903375
    Kacpertian
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć Wam ;)
    Mam mały problem ze sterownikami. Po kolei: teraz mam GTX 550Ti, ale wcześniej przy remoncie komputera kupiłem jakąś słabszą grafikę na moment, by była, którą rzuciłem w kąt po zakupie GTX-a. W międzyczasie zauważyłem, że sprzedawca (tej słabszej karty) prawdopodobnie zrobił mnie w jajo i chciałem ją sprawdzić w GPU-z czy dane podane przez sprzedawcę zgadzają się z faktycznymi, a jeśli nie - zwrócić i dostać kasę z powrotem. Wyjąłem z komputera 550 i wsadziłem tę małą i sprawdziłem... No i po sprawdzeniu stwierdziłem, że brakuje mi sterowników do tej grafiki, żeby faktycznie otrzymać jakieś faktyczne dane w GPU-z, więc pobrałem i usiłowałem zainstalować. Niestety wyskoczyło niepowodzenie. Ponowiłem to kilka razy. Po pewnym czasie coś padło ze sterownikami od 550 (czy sam je usunąłem, nie pamiętam już) i tak samo nie dają się zainstalować. Problem w tym, że nie wiem, co z tym fantem zrobić, bo od dłuższego czasu działam bez żadnych sterów i nie mam pomysłu, jak się z tym uporać. Nie ma żadnej informacji zwrotnej, feedbacku, dlaczego jest niepowodzenie. Nie pomogło usunięcie wszelkich sterowników nVidii, czy czysta instalacja.

Czyli podsumowując: nie mam żadnych sterowników i nie potrafię ich zainstalować. do 550-tki pobrałem również starsze i próbowałem z nimi, ale wypluło mi, że „niezgodne ze sprzętem” choć to poprzedni sterownik do tej grafiki, a aktualny to 372.54. Natomiast do tej słabszej (GeForce 310) sterownik to 341.96.
    Jestem w kropce. Co tu robić?
  • REKLAMA
  • #2 15903719
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Uzyj przywracania systemu do punktu utworzonego przed wystapieniem problemu ze sterownikami.
  • #3 15905404
    Kacpertian
    Poziom 11  
    Zupełnie zapomniałem o takiej możliwości! Sprawdziłem i...
    Niestety próba przywrócenia z jedynego punktu przywracania za każdym razem kończy się tak

Pozostaje reinstalacja systemu?

A tak się kończy próba zainstalowania sterowników
  • REKLAMA
  • #4 15905486
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Zamiast używać nVidia Experience proszę "przejść" się na stronę nVidii i pobrać stamtąd aktualną - i zgodną z kartą oraz systemem - wersję sterowników. Po pobraniu proszę uruchomić instalator i postępować wg informacji na ekranie (wybrałbym pewnie instalację czystą, ale to sprawa do rozważenia, a nie konieczność).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #5 15905495
    Kacpertian
    Poziom 11  
    Matuzalem, robiłem tak. Experiencem później spróbowałem, początkowo pobierałem bezpośrednio z nVidii. Robiłem również czystą instalację (pisałem o tym wyżej), która dokładnie tak samo się kończy. Sprawdziłem wszelkie takie „kombinacje”, zarówno z najnowszym sterownikiem (ten na screenie jest od dzisiaj i jak widać również nie działa), jak i ze starszymi. Bez skutku.
  • #6 15905794
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sprobuj rozpakowac sterowniki i zainstalowac wybierajac aktualizacje z poziomu menadzera urzadzen.
  • #7 15906103
    Kacpertian
    Poziom 11  
    Rozpakować sterowniki... Chyba nie umiem :P
    Mam aplikacje .exe ze sterami z nVidii:

To, co kazałeś zrobić, zrozumiałem o tak:

I niestety nie zadziałało...
    Gdy natomiast klikam: „Pozwól mi wybrać z listy...”, po czym: „Z dysku”, wyskakują mi okienka kolejno od 4. (pozwoliłem sobie ponumerować, żeby było przejrzyściej) i każe wyszukiwać pliku .inf :/
    Jeśli nie wybieram „Z dysku”, to instaluje „Standardowy sterownik VGA”.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15906173
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez po uruchomieniu instalatora nvidii, sterowniki rozpakowuja sie na C:\Nvidia o ile dobrze pamietam.

Nastepnie w menadzerze wybierasz aktualizacje i wskazujesz katalog z rozpakowanymi sterownikami jako zrodlo.
  • #9 15906241
    Kacpertian
    Poziom 11  
    Teraz do mnie dotarło. Znalazłem.
    Po czym:
    Meh... :(
  • Pomocny post
    #10 15906377
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sprobuj w trybie awaryjnym. Odinstaluj karte w menadzerze, odswiez i probuj instalowac sterowniki.
  • Pomocny post
    #11 15906605
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    Zrób jak pisze Kolega @Kolobos. Po deinstalacji pousuwaj pozostałości DDU:
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Podczas deinstalacji wyraź zgodę na uruchomienie w trybie awaryjnym/safe mode.
    Po zmianach sprzętowych dobrze jest wykonać clear CMOS (opis w instrukcji płyty głównej) a następnie przywrócić domyślne ustawienia BIOS.
  • REKLAMA
  • #12 15907255
    Kacpertian
    Poziom 11  
    Okay, jesteście wielcy. Wykonane i działa. Pomoc nieoceniona, a przede wszystkim nauczyliście mnie, jak sobie z tym radzić, i żebym pamiętał, że istnieje tryb awaryjny ;)
    Dzięki wielkie, wszystko już działa, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z instalacją sterowników do karty graficznej GTX 550Ti po wcześniejszej wymianie na słabszą kartę. Po próbie przywrócenia systemu i instalacji sterowników z nVidii, napotkał na błędy. Użytkownicy sugerowali różne metody, w tym instalację sterowników w trybie awaryjnym, użycie narzędzia DDU do usunięcia pozostałości po sterownikach oraz ręczne wskazanie folderu z rozpakowanymi sterownikami. Ostatecznie, po zastosowaniu tych wskazówek, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA