logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki subwoofer do salonu 40 m2 z budżetem do 1000 PLN?

sajmonk 07 Lip 2005 11:37 1511 3
REKLAMA
  • #1 1635658
    sajmonk
    Poziom 2  
    Witam

To mój pierwszy post na tym forum wiec pewnie mnie skarcicie że takich pytań były już tysiące ale przejżałem dokładnie kilka razy chyba wszystkie konstrukcje i nie znalazłem (chyba) nic co by mogło zagrać w salonie 40 m2 który jest dodadkowo otwarty tz. ma przejście do kuchni 15 m2 i do korytarza który jest połączony schodami z piętrem (korytarz oczywiście) wiec kubatyra jest dość spora i ma gdzie ten dzwięk się rozproszyć . Sub ma być używany w głownej mierze w kinie domowy ale również do słuchania muzyki (różnej) . Mam zamiar przeznaczyć maksymalnie 1000 PLN razem ze wzmacniaczem , jednak nie ukrywam że im taniej tym lepiej ;) więc co koledzy mogliby doradzić tz jaki przetwornik zastosować i wzmacniacz . Amplituner posiadam DENONA i powiem szczerze że interesuje mnie raczej coś co wywoła na nie duże wrażenie odsłuchowe . Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc .

Pozdrwamiam S@jmon
  • REKLAMA
  • #2 1635682
    gofer111
    Poziom 12  
    Niestety pomyliłeś działy z pomysłem to do akustyki
    pozdrawiam.
    Tu przedstawia się gotowe wynalazki. :-)
  • REKLAMA
  • #3 1635822
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Proponuje glosnik Ravemaster BSW154II - 15 calowa jednostka, opisana konstrukcja w dziale DIY w temacie "Zestaw 5.1..." . Sadze, ze glosnik prezentuje bardzo dobra relacje jakosc - cena, wymaga tylko paru zabiegow upiekszajacych, ktore nie kosztuja wiecej, niz okolo 10 zl, a przy odrobinie fantazji nawet mniej.
    W obudowie 100 litrow - jak w temacie - wytrzymuje spokojnie 300W w swoim pasmie, nawet nalezy go zasilac czyms mocniejszym... Podali 250 W znamionowo, ale jak na 4ro warstwowa cewke nawinieta na 63mm karkas z kaptonu i z pelna wentylacja - skromnie podali.

Warto tez przemyslec taka konstrukcje : 50 - 60 litrow zamknieta, bardzo silny wzmacniacz i korekcja (lustrzane odbicie opadania char. odpowiedzi) - wtedy kosztem natezen, ale przy rewelacyjnym impulsie uzyskujemy zejscie do praktycznie 20 - 25 Hz - dodatkowo ma malym pudelku.
  • #4 1636014
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Ja mam STX GDN-32-300-8-SC w salonie o powierzchni ponad 60 metrów i spisuje się świetnie, jednak wymaga niesamowicie mocnego wzmacniacza. Jeśli masz pieniądze, to kupuj coś droższego.
REKLAMA