logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer do pokoju 15 m2 za 400 zł: używany aktywny czy nowy skrzynia bassowa?

krawiecszymek9 29 Maj 2024 14:38 612 9
REKLAMA
  • #1 21099757
    krawiecszymek9
    Poziom 3  
    Dobry wszystkim
    Mam pare pytań do ludzi bardziej ogarniętych w temacie audio. Chcę kupić subwoofer do pokoju 15 m2 za około 400 zł patrzyłem na olx to w okolicach tej kwoty to można wyrwać jakieś suby aktywne bardziej lub mniej zmęczone (około 100 W RMS). Znalazłem alternatywe żeby kupić skrzynie bassową taką jak do auta (nową), I teraz pytanie czy taki np. POWERBASS S-1004 nie byłby lepszą opcją niż jakaś zmęczona używka z kina domowego. Słucham techno i lubie jak sub dobrze dudni. Odrazu mówiE że się nie sugeruje mocą ale mi się wydaje że lepiej zagra taka skrzynia.
    Napiszcie co o tym sądzicie.

Chodziło by to z denonem avr 1404

Dodam że wznacniacz mam: Crunch GPX600 no i do tego wiem że jakiś zasilacz od kompa trzeba do zasilenia
  • REKLAMA
  • #2 21099767
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Sprzęt Car Audio nie nadaje się do zastosowań domowych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21099801
    krawiecszymek9
    Poziom 3  
    sosarek napisał:
    Sprzęt Car Audio nie nadaje się do zastosowań domowych.

A dlaczego??
    Jak se skrzynie w pokoju zamątuję to nie będzie tego łupnięcia czy oco chodzi?
    Mógłbyś bardziej jakoś to opisać ?
  • REKLAMA
  • #4 21099810
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Nie - będzie dudnienie - sprzęt CA jest przeznaczony do znacznie mniejszych powierzchni i ma inną charakterystykę.
    Kup używany subwoofer aktywny do KD.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21099851
    krawiecszymek9
    Poziom 3  
    >>21099810
    W takim razie masz jakieś modele do polecenia które mógłbym wyrwać za około 500 zł?
  • #6 21109305
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Subwoofer nie ma dudnić... Za dudnienie odpowiedają częstotliwości 60-90hz, które w dobrym subie powinny być znacznie odfiltrowane bo będzie dudnić jak altusy 140 zamiast "rzucać mięsem".
    Niestety jest tak, że do dobrego suba potrzeba dobrego glośnika w odpowiedniej aplikacji i dobrego wzmacniacza z filtrem aktywnym. I to nie tak, że car audio zagra źle w domu - dobre car audio zagra tu i tu. Tylko dobre car audio będzie wiele droższe. Dobrego suba w tej kwocie to jedynie możesz zbudowac samemu - stx 27-400 kosztuje 160 złotych. Budę z plyty z odpadów i za reszte polutować wzmacniacz na elementach dyskretnych, bo na scalakach bedzie mało temu stxowi. Jest to do zrobienia w tej kwocie - jak na zakupy gotowca to 500 zł starczy tylko na byle co lub cos uszkodzonego z kina domowego, które niewielkim kosztem mozna naprawić.
  • #7 21109324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21118131
    krawiecszymek9
    Poziom 3  
    >>21109305
    No sam się zastanawiałem czy nie złożyć na STX e samemu suba. Zwiększyłem budżet do 1000 zł i znalazłem głośnik STX W.32.500.8. Tylko nie wiem jakiego wzmacniacza użyć do budowy + chyba trzeba wliczyć w koszty ten filtr od odcięcia hz.

Opisał byś mi to bardziej (o wzmacniaczu) i powiedział czy lepiej coś takiego składać czy kupić klipscha r120sw używke
    Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź
  • #9 21118643
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Nie wiem czy aż 32-500 potrzebujesz - 27 400 zagra praktycznie to samo w budzie 10 litrów mniejszej.
    Żeby samemu złożyć wzmacniacz do suba potrzeba niemałego pojecia o elektronice.
    Możesz wejść na strone subwoofery.pl i zagadać ich o panel PA-300 czy nawet 400 - kiedys mieli fajne ceny na te panele ale teraz już nie podają cen więc nie wiem jak to wygląda - jest telefon możesz zapytać.
    Będzie to potęzniejsze od rzeczonego "klipsia" ale jak dobrze kupisz "klipsia" to sie nie narobisz a też niezgorzej pograsz.
  • #10 21122681
    krawiecszymek9
    Poziom 3  
    @Arkadyo
    Jak coś utworzyłem nowy temat odnośnie budowy suba - aby więcej osób zobaczyło i żeby łatwiej innym potem szukać tematu.
    Jak masz cas to luknij co tam napisałem i się wypowiedz.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje subwoofera do pokoju o powierzchni 15 m² w budżecie około 400 zł, rozważając zakup używanego subwoofera aktywnego lub nowej skrzyni basowej, takiej jak POWERBASS S-1004. Forumowicze sugerują, że sprzęt car audio nie jest odpowiedni do zastosowań domowych ze względu na różnice w charakterystyce dźwięku. Zalecają zakup używanego subwoofera aktywnego do kina domowego, który lepiej sprawdzi się w większej przestrzeni. Użytkownik rozważa również samodzielne złożenie subwoofera, zwiększając budżet do 1000 zł i poszukując odpowiednich komponentów, takich jak głośnik STX W.32.500.8 oraz wzmacniacz. Wskazówki dotyczące filtrów i wzmacniaczy są również omawiane, z sugestiami o kontakt z firmą subwoofery.pl w celu uzyskania informacji o dostępnych panelach wzmacniających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA