logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer jako urządzenie do przeglądania internetu na telewizorze

lajonpl 07 Wrz 2016 16:49 777 7
REKLAMA
  • #1 15917286
    lajonpl
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Siemka. Mam telewizor SONY 42' i chciałbym podłączyć do niego komputer do oglądania live na twitch.tv czy do oglądania YouTube. I tu się rodzi pytanie jaki system wybrać aby chodził jak najlepiej i był najbardziej intuicyjny. Na pokładzie komputera 160gb dysk na taśmę, 3 gb ram, intel pentium 4 3GHZ i Nvidia GeForce 210 więc będzie połączenie przez kabel HDMI. Pozdrawiam.

P.S. Jeżeli zły dział proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 15917343
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Co do YT to połączenie P4 z GF210 nie będzie demonem szybkości.
    Niestety ten CPU jest już zbyt powolny do sensownego udzwignięcia internetu przeładowanego flashem, reklamami i innymi multimediami.
    Podobną wydajność, jak nawet nie lepszą uzyskiwałem na wynalazkach typu Odroid albo MXQ TVBox ;)
    Dopiero coś pokroju Core2Duo daje lepszą reaktywność.

A co do systemu, co kto lubi.
    Może być Win/Linux. Z nakładką KODI. Świetna np pod sterowanie pilotem i ogólnie taka "telewizyjna"...
  • REKLAMA
  • #3 15917360
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam

Cytat:
    Co do YT to połączenie P4 z GF210 nie będzie demonem szybkości.
    Niestety ten CPU jest już zbyt powolny do sensownego udzwignięcia internetu przeładowanego flashem, reklamami i innymi multimediami.

Matko do czego to doszło :cry:
    Niezbyt dawno temu taki komputer był podporą pracowni projektowej a dziś nawet na filmach ma wymiękać?
    U mnie multimediami zawiaduje Raspberry Pi z Kodi i sobie bardzo dobrze radzi.
    Pobór prądu poniżej 1/10 tego co Twój komputer, cicho bez wiatraków i obsługa z jednego pilota.,
    Nowsze wersje Raspberry czy też Orange Pi radzą sobie nawet z 4K (nie sprawdzałem nie mam na czym).
    Posadzić można na tym coś z Linuxów lub nawet Androida ( na Orange Pi ), dedykowany do multimediów Openelec czy tez Libreelec.
    Gotowa przystawka z hardwerową obsługą kodeków kosztuje mniej niż ewentualna adaptacja PCta do tego celu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 15917375
    lajonpl
    Poziom 9  
    Mam taki komputer z Core2Duo ale problem jest z dyskiem bo aktualnie nie posiadam żadnego wolnego dysku na SATA. Może jest jakiś inny sposób? LiveCD z pena?
  • REKLAMA
  • #5 15917388
    Karaczan
    Poziom 42  
    Cytat:
    Matko do czego to doszło :cry:
    Niezbyt dawno temu taki komputer był podporą pracowni projektowej a dziś nawet na filmach ma wymiękać?
    U mnie multimediami zawiaduje Raspberry Pi z Kodi i sobie bardzo dobrze radzi.

Napisałem że np Odroid czy MXQ sobie dobrze radzą z tym. Zalety posiadania sprzętowych dekoderów różnych formatów, a także wielordzeniowość. Dzięki czemu nie czuć tak ew. zamulenia.

Cytat:
    Może jest jakiś inny sposób? LiveCD z pena?

Oczywiście że można tak.
    Przez pewien czas nawet mój NAS zbudowany na starym C2D pracował w ten sposób.
    Z HDD za często wybudzał dysk systemowy z uśpienia, lub go nie usypiał, przez co pobór prądu jak i zużycie fizyczne dysków było znaczne. Później problem rozwiązałem przenosząc system na energooszczędny dysk 2.5" z laptopa ;)
  • #6 15917391
    lajonpl
    Poziom 9  
    No to skoro to jest dobra opcja to jaki system polecacie do takiej zabawy? Zakładam że jakaś z dystrybucji Linuxa. Pendrive 8GB :D
  • #7 15917399
    Karaczan
    Poziom 42  
    Zależy co kto lubi.
    Może być Debian, Ubuntu (szczególnie Server jeśli tylko pod Kodi), Android...
    Kodi istnieje na każdy istniejący OS. Od Win do MacOS ;)

Kwestia co kto lubi. Android się fajnie spisuje w takich TVBoxach ze względu na dużą ilość aplikacji, w końcu od groma różnych Boxów pracuje właśnie na nim.
    Ale jak z Androidem na dziś przy platformach PC (x86) nie mam pojęcia.

Moj NAS z PC pracuje pod kontrolą Ubuntu Server.
    Odroid ma dedykowany system oparty o Kubuntu.
    MXQ pracuje pod Androidem ICS

A prawda jest taka że rodzice wolą używać zabytkowego laptopa na C2D i Win7, w sumie ja też ;)
  • #8 15917414
    lajonpl
    Poziom 9  
    A taki w którym działałaby karta wifi tp-link tl-wn422g myszka i klawiatura pod usb.

Dodano po 11 [minuty]:

Ok. Znalazłem dysk na SATA. Resztę już wiem dzięki za pomoc. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z telewizorem SONY 42' poszukuje sposobu na podłączenie komputera do oglądania Twitch.tv i YouTube. Wskazano, że jego sprzęt (Intel Pentium 4, 3 GHz, 3 GB RAM, Nvidia GeForce 210) może nie wystarczyć do płynnego przeglądania multimediów ze względu na ograniczenia wydajności. Użytkownicy sugerują alternatywy, takie jak Raspberry Pi lub MXQ TVBox, które lepiej radzą sobie z multimediami i mają niższe zużycie energii. Proponowane systemy operacyjne to Linux (Debian, Ubuntu) oraz Android, z naciskiem na użycie Kodi jako interfejsu. Użytkownik rozważa również użycie LiveCD z pendrive'a, a po znalezieniu dysku SATA, planuje kontynuować konfigurację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA