logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Whirpool ADG 6999 FD - Błąd F6 E4, wyciek wody na dolnej płycie

Ireczkops 12 Wrz 2016 15:01 10005 2
REKLAMA
  • #1 15926890
    Ireczkops
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.

Sprawa dotyczy zmywarki Whirpool AGD 6999 FD. Podczas programu mycia wyskoczył kod F6 E4 (brak opisu w instrukcji). Po rozebraniu na dolnej płycie zmywarki pojawiła się woda co podniosło pływak i zatrzymuje zmywarkę. Oczyściłem wszystko i ponownie odpaliłem zmywarkę. Na programie płukanie wszytko poszło ok. Po włączeniu pełnego cyklu znów w połowie mycia wyskoczył błąd F6 E4. Pojawił się ponownie wyciek na dolnej płycie. Z tego co mi się wydaje to wyciek jest z rurki "awaryjnej" ( są dwie, wyciek jest z lewej).
    Tabletka się rozpuściła.
    Sprawdziłem odpływy i podłączenia. Wszystko wygląda na drożne. Mam wrażenie że w którymś momencie zmywarka próbuje wyrzucić wodę i ma z tym jakieś problemy co powoduje że woda wycieka przez te awaryjne wężyki i podnosi pływak.
    Czy kogoś spotkało coś podobnego lub czy ktoś potrafi rozszyfrować kod błędu.

Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15926916
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    Kod błędu

Zmywarka Whirpool ADG 6999 FD - Błąd F6 E4, wyciek wody na dolnej płycie

Tłumacząc z polskiego na nasze - jeśli jest woda pod zmywarką oznacza to iż gdzieś jest przeciek/nieszczelność, jeśli wody nie ma - uszkodzony wyłącznik pływakowy.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #3 15969117
    Ireczkops
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dziękuje za "rozkodowanie błędu".

Dla osób mających podobny problem. W moim przypadku kod sygnalizował podniesienie się pływaka awaryjnego na dolnej płycie oczywiście przez jej zalanie. W takiej sytuacji należy osuszyć płytę i znaleźć przeciek.
    U mnie była to nietrzymająca dolna uszczelka w drzwiach zmywarki. Co powodowało przelewanie się wody przez otworki awaryjne i odprowadzenie jej na dolną płytę. Inne miejsca możliwych przecieków to niedokręcony zbiornik na sól lub niedokręcony dozownik wody ( po lewej stronie, w połowie wysokości ( chyba tak zwany płaszcz wodny). Jeśli to nie pomoże to zostaje rozebranie zmywarki i szukanie już pod spodem. ( w drzwiczkach jest tylko elektronika więc nie ma co ich rozbierać).

Mam nadzieję, że komuś pomoże.
REKLAMA