logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Bosch ZW 20 KD23 - Wzrasta ciśnienie podczas lania ciepłej wody

pytlowany1 15 Wrz 2016 21:35 1839 8
REKLAMA
  • #1 15933972
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    Witam, od pewnego czasu nieznacznie rośnie ciśnienie podczas lania ciepłej wody.
    Od 1 bara do 2,5 bara. Wcześniej nie było żadnych problemów, praktycznie wskazówka stała na 1 bar.
    Czy powinno rosnąć czy powinno stać w miejscu, na barometrze.
    Przez pomyłkę podpompowałem wody czarnym motylkiem i od wtedy zaczęło rosnąć ciśnienie.
    Piec dwufunkcyjny ZW 20 KD23.
    Po niekorzystaniu przez kilkanaście minut, ciśnienie opada i wraca do pozycji nieco poniżej 1bar.
    Zauważyłem że ruszając wężem od manometru, wskazówka przeskakuje sobie dużymi ruchami.
    Czy oznacza to jednak uszkodzony wąż albo manometr? i tak naprawdę nie wiadomo jakie ciśnienie jest w układzie?

Pozdrawiam
    pytlowany1
  • REKLAMA
  • #2 15934047
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    pytlowany1 napisał:
    Po niekorzystaniu przez kilkanaście minut, ciśnienie opada i wraca do pozycji nieco poniżej 1bar.
    Zauważyłem że ruszając wężem od manometru, wskazówka przeskakuje sobie dużymi ruchami.
    Czy oznacza to jednak uszkodzony wąż albo manometr? i tak naprawdę nie wiadomo jakie ciśnienie jest w układzie?

Ciśnienie "na zimno" przy otwartych zaworach na CO powinno być wyższe od hydrostatycznego instalacji CO, ( Mówiąc bardziej po ludzku - Każdy metr wysokości instalacji ponad kotłem to 0,1Bara.) ale nie może być niższe od około 1,0 ani też wyższe od 2,5 Bara.
    Ten kocioł ma już ponad 15 lat. Z opisu winowajcą może być naczynie przeponowe.
    Zmiany wskazań przy ruszaniu wężykiem - zatykający się wężyk do manometru.
    Odradzam samodzielne " naprawianie" ze względu na wiek kotła.

Chociaż bardzo wątpię czy łatwo uda się znaleźć kogoś kto odważy się do niego podejść.
  • #3 15934102
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Tak to prawda, stary piec.
    Ale poza skokami ciśnień podczas grzania C.O. nie było większych usterek.
    Co do naczynia przeponowego to serwisant wymienił mi je na nowe pół roku temu.
    Tak jak pisałem dolałem wody i wtedy zaczęło rosnąć podczas każdego lania wody.
    Więc jak upuścić tej wody?
    Przy temp. wody 70st jest nawet 2,3 bara.
  • REKLAMA
  • #4 15934903
    1tropek
    Poziom 23  
    pytlowany1 napisał:
    Tak jak pisałem dolałem wody i wtedy zaczęło rosnąć podczas każdego lania wody.
    Więc jak upuścić tej wody?
    Przy temp. wody 70st jest nawet 2,3 bara.

Generalnie, to powinieneś zgłosić reklamacje temu od naczynia.
    Jeśli ciśnienie nie przekracza 2,5 bara to raczej nie upuszczaj wody. Masz podpięte CO?
  • #5 15935163
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Tak jest C.O. ale nie grzałem jeszcze w tym sezonie. Ostatnio w kwietniu kiedy było robione naczynie.
  • REKLAMA
  • #6 15936513
    1tropek
    Poziom 23  
    pytlowany1 napisał:
    Tak jest C.O. ale nie grzałem jeszcze w tym sezonie. Ostatnio w kwietniu kiedy było robione naczynie.

Zapytałem o CO, bo przy otwartych zaworach nie powinno aż tak rosnąć ciśnienie. To wymienione naczynie coś szwankuje.
  • #7 15937440
    Coyote75
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Niech serwisant co zakładał naczynie przyjedzie i sprawdzi jakie jest w nim ciśnienie. Niech sprawdzi też czy nie uchodzi powietrze przez wentyl.
  • REKLAMA
  • #8 15939828
    pytlowany1
    Poziom 15  
    W tym tygodniu przyjedzie i sprawdzi - odpiszę co było przyczyną.
    Ciśnienie rośnie i na C.O. i na wodzie.
  • #9 15950964
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1448
    Stawiam na zapchany wężyk manometra. Czasami trzeba nawet wiercić pod pompą w mosiądzu... Zdarza się również zapchany wężyk do naczynia ale bardzo rzadko. Nowe naczynie raczej sprawne, chyba że jakiś "mądry" odpowietrzył kocioł wentylem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem dwufunkcyjnym Junkers Bosch ZW 20 KD23, gdzie ciśnienie wody rośnie z 1 bara do 2,5 bara podczas korzystania z ciepłej wody. Po dolaniu wody ciśnienie zaczęło wzrastać, a po pewnym czasie spada do nieco poniżej 1 bara. Wskazówki manometru skaczą, co sugeruje możliwe zatykanie wężyka manometru lub uszkodzenie. Użytkownik zastanawia się nad koniecznością spuszczenia wody oraz sprawdzeniem naczynia przeponowego, które zostało wymienione pół roku temu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w naczyniu przeponowym lub zatyczce w wężu manometru, a także zalecają wezwanie serwisanta do sprawdzenia ciśnienia w naczyniu i wentylu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA