logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor samsung LE32A457CD uszkodzony kondensator.

harrymartin 15 Wrz 2016 22:40 6705 8
REKLAMA
  • #1 15934122
    harrymartin
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.
    Podczas oglądania telewizora coś w nim strzeliło błysnęło i wyskoczyły bezpieczniki w domu. Po rozebraniu i przyjrzeniu się płycie głównej stwierdziłem uszkodzenie kondensatora ceramicznego wysokiego napięcia o oznaczeniu B 222K 1KV SHM. Dodatkowo w jego sąsiedztwie przepalił się jakiś drut chyba oporowy na płytce oznaczenie J839. Domyślam się że nie jest to zwykły drut tylko coś innego ale nie mogę znaleźć co to było dokładnie. W internecie też nie mogę znaleść co ten symbol oznacza. Na zdjęciach płytki już jest wymontowany kondensator i widać resztki tego drucika :| fot 1. Dziękuję za podpowiedzi i informację gdzie można coś takiego kupić bo kondensator znalazłem w sklepie internetowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15934128
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    J to są zworki
  • REKLAMA
  • #3 15934152
    harrymartin
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Ale mam pytanie co to są zworki i czy można je zastąpić np. zwykłym drutem?
    Pozdrawiam i dziękuję za wyrozumiałość.
  • #4 15934269
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15934819
    harrymartin
    Poziom 9  
    Witam.
    Może wie ktoś co jest najczęstszą przyczyną zwarcia na takich płytach. Zdaje sobie sprawę że przyczyn może być wiele ale od czegoś trzeba zacząć. Dzięki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 15934889
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 574
    @harrymartin zwora to taki kawałek przewodu, łączący dwa punkty, można go zastąpić jakimkolwiek przewodnikiem, nawet gwoździem.

Na płycie nie ma zwarcia, jest miejsce po uszkodzonym kondensatorze.
  • #7 15939722
    harrymartin
    Poziom 9  
    Witam.
    Według oznaczeń na uszkodzonym kondensatorze ma on tylko 0,1% dopuszczalnej tolerancji pojemności (duża litera B). Czy można go zastąpić kondensatorem o tolerancji 10% bo mam problem ze zakupem identycznego. Na zdjęciu oryginalny kondensator. I jeszcze jedna kwestia czy 222K to 2,2nF?
    Dzięki i pozdrawiam. Telewizor samsung LE32A457CD uszkodzony kondensator.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15939953
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    harrymartin napisał:
    Czy można go zastąpić kondensatorem o tolerancji 10% bo mam problem ze zakupem identycznego.

Tak.
    harrymartin napisał:
    I jeszcze jedna kwestia czy 222K to 2,2nF?

Dokładnie tak. Kondensator 2,2nF o dopuszczalnym napięciu pracy wynoszącym 1kV.
  • #9 15954307
    harrymartin
    Poziom 9  
    Dziękuję za wszelkie pomocne wskazówki.
    Kondensator i zworka wymienione wszystko poskręcane. Telewizorek działa jak dawniej całkowity koszt naprawy 1,5zł.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas oglądania telewizora Samsung LE32A457CD doszło do uszkodzenia kondensatora ceramicznego wysokiego napięcia (B 222K 1KV SHM), co spowodowało przepalenie bezpieczników w domu. Użytkownik zidentyfikował uszkodzenie oraz zworkę (oznaczenie J839) na płycie głównej. Uczestnicy dyskusji wyjaśnili, że zworka to przewód łączący dwa punkty na płycie, który można zastąpić innym przewodnikiem. Użytkownik zapytał o możliwość zastąpienia kondensatora o tolerancji 0,1% kondensatorem o tolerancji 10%, co zostało potwierdzone. Po wymianie kondensatora i zworki telewizor został naprawiony za minimalny koszt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA