Zwracam się z prośbą o pomoc przy doborze komponentów do złożenia sobie PC-ta. Budżet to ok. 4500zł razem z Windowsem. Mam kilka priorytetów i kilka rzeczy, na których mogę zaoszczędzić/kupić później. Otóż miałoby to wyglądać mniej-więcej tak:
1. Procesor Intel i7, ok. 1500zł, najwyższy priorytet (co wybrać?). W ostateczności, jeżeli byłoby to opłacalne, to mocny i5 (komputer do grania), podkręcać nie będę.
2. Grafika Ge Force ok. 1000-1300zł, średnio-wysoki priorytet (co wybrać?)
3. Ram 1 kość 8gb, niski priorytet, drugą dokupię w późniejszym czasie (mało istotne, będę się martwił później)
4. Płyta główna, średni-niski priorytet: dobrze by było, aby miała zintegrowaną dźwiękówkę i najlepiej WiFi. Jeżeli taka płyta byłaby droga, to może być bez WiFi, dokupię sobie kartę na USB za gorsze a w porządniejszą zainwestuję później.
5. Dysk SSD, średni priorytet, ok. 250GB, talerzowego na razie nie potrzebuję
6. Napęd optyczny - na razie nie potrzebuję, mam laptopa
7. Zasilacz: niski priorytet, byle nie zepsuł się po pół roku, czyli nie był totalnym no-name (jaką szacunkową moc szukać?)
8. Obudowa: najtańsza, praktycznie bez znaczenia
9. Chłodzenie CPU: niski priorytet, coś rozsądnego, nie musi kosztować majątku
Bardzo proszę o pomoc, co by Koledzy polecali, szczególnie, jeśli chodzi o procesor/grafikę/płytę główną, bo z nimi najtrudniej
1. Procesor Intel i7, ok. 1500zł, najwyższy priorytet (co wybrać?). W ostateczności, jeżeli byłoby to opłacalne, to mocny i5 (komputer do grania), podkręcać nie będę.
2. Grafika Ge Force ok. 1000-1300zł, średnio-wysoki priorytet (co wybrać?)
3. Ram 1 kość 8gb, niski priorytet, drugą dokupię w późniejszym czasie (mało istotne, będę się martwił później)
4. Płyta główna, średni-niski priorytet: dobrze by było, aby miała zintegrowaną dźwiękówkę i najlepiej WiFi. Jeżeli taka płyta byłaby droga, to może być bez WiFi, dokupię sobie kartę na USB za gorsze a w porządniejszą zainwestuję później.
5. Dysk SSD, średni priorytet, ok. 250GB, talerzowego na razie nie potrzebuję
6. Napęd optyczny - na razie nie potrzebuję, mam laptopa
7. Zasilacz: niski priorytet, byle nie zepsuł się po pół roku, czyli nie był totalnym no-name (jaką szacunkową moc szukać?)
8. Obudowa: najtańsza, praktycznie bez znaczenia
9. Chłodzenie CPU: niski priorytet, coś rozsądnego, nie musi kosztować majątku
Bardzo proszę o pomoc, co by Koledzy polecali, szczególnie, jeśli chodzi o procesor/grafikę/płytę główną, bo z nimi najtrudniej