logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Siemens SE55E550EU/70 - Nie uruchamia się.

goostaf 18 Wrz 2016 22:46 1986 2
  • #1 15940121
    goostaf
    Poziom 2  
    Cześć.
    Opis pacjenta - zmywarka jak w temacie. Zmywarka działała do tego roku bezproblemowo przez około 10 lat. W tym roku uszkodzeniu uległ element odpowiedzialny za mycie naprzemienne (rozdział wody na górne i dolne ramię) i zmywarka myła tylko w górnym koszu. "Usunąłem" problem poprzez wymontowanie modułu grzałki i fizyczne usunięcie kółeczka odpowiedzialnego za rozdział wody na górę i dół, dzięki czemu po zmontowaniu zmywarka znowu zaczęła myć ładnie zarówno w górnym jak i dolnym koszu. To było jakieś 2 miesiące temu.

Do wczoraj zmywarka pracowała bez zarzutu. Dzisiaj zmywarka nie włączyła się, w ogóle nie reaguje na włącznik. Sprawdziłem włącznik (w porządku), a później dobrałem się do elektronicznej płytki sterującej i oczom moim ukazał się taki widok:
    Zmywarka Siemens SE55E550EU/70 - Nie uruchamia się. Zmywarka Siemens SE55E550EU/70 - Nie uruchamia się.
    Fragmenty 1 i 3 zaznaczone na płytce - "zniknęły" ścieżki, fragment 2 - przepalona ścieżka.
    Czy Waszym zdaniem zasadna będzie próba naprawiania tego urządzenia, czy koszty naprawy zbliżą się do ceny zakupu nowej zmywarki? Ratować ją, czy na złom?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 15940159
    budiet
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    To tylko zależy od tego w jakiej cenie kupisz części zamienne do niej i czy sam to będziesz robił czy ktoś inny. Zlutuj te przepalone ścieżki i sprawdź czy maszyna ruszy. Miałem taki przypadek we wzmacniaczu gdzie ścieżki podobnie uległy przepaleniu, oczywiście wcześniej pomogła im w tym wilgoć i patyna.
  • #3 15941601
    goostaf
    Poziom 2  
    Dziękuję kolego budiet za radę. Polutowałem przepalone ścieżki, maszyna ruszyła i na razie działa. Zobaczymy ile podziała.
REKLAMA