logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica 601GE2 - nie działa piekarnik

slawekbelfer 24 Wrz 2016 09:17 42207 12
REKLAMA
  • #1 15951320
    slawekbelfer
    Poziom 8  
    Ocena: 18
    Kuchenka Amica 601GE2.33ZpTaYN- nie działa piekarnik, nawet żarówka nie świeci się, wyświetlacz pokazuje godzinę, czy to wina przełącznika funkcji, czy może piekarnik ma jakiś bezpiecznik?
    Sprawdziłem napięcie, kable nie poprzepalane, zapalarka działa .
  • REKLAMA
  • #2 15951348
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 15951374
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3917
    To jest elektryczno gazowa tak to sprawdź z tyłu czy masz napięcia na grzałki od piekarnika.
  • #4 15951409
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    slawekbelfer napisał:
    Kuchenka Amica 601GE2.33ZpTaYN- nie działa piekarnik, nawet żarówka nie świeci się, wyświetlacz pokazuje godzinę, czy to wina przełącznika funkcji, czy może piekarnik ma jakiś bezpiecznik?

Instrukcja obsługi w rękę i krok po kroku uruchomienie kuchenki.Sądzę że piekarnik jest sprawny,nie było przypadkiem zaniku napięcia?
  • #5 15951997
    slawekbelfer
    Poziom 8  
    newDJ napisał:
    slawekbelfer napisał:

Instrukcja obsługi w rękę i krok po kroku uruchomienie kuchenki.Sądzę że piekarnik jest sprawny,nie było przypadkiem zaniku napięcia?

Zasilanie jest bo działa zapalarka i zegar, ale nie ma napięcia na grzałkach i żarówce więc jeśli nie tam jakiegoś bezpiecznika to z tego co czytałem na forum to prawdopodobnie przełącznik funkcji
  • REKLAMA
  • #6 15952055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15952108
    newDJ
    Poziom 18  
    W tej Amice masz programator elektroniczny Tm.Spróbuj wyłączyć i włączyć zasilanie i od nowa za pomocą przycisków 3-4 i 5-6 ustaw czas.Zobaczymy czy piekarnik zadziała.
  • #8 15952275
    slawekbelfer
    Poziom 8  
    newDJ napisał:
    W tej Amice masz programator elektroniczny Tm.Spróbuj wyłączyć i włączyć zasilanie i od nowa za pomocą przycisków 3-4 i 5-6 ustaw czas.Zobaczymy czy piekarnik zadziała.

dzięki za wiadomość, ale w w tej amice jest pokrętło wyboru funkcji mechaniczne tylko wyświetlacz jest elektroniczny pokazuje godzinę i czas pracy, a wyłączałem wiele razy przy rozkręcaniu ściany z tyłu kuchni i nic.
  • #9 15952837
    newDJ
    Poziom 18  
    Moje niedopatrzenie,ta kuchenka ma programator Ta a nie Tm.W związku z tym mam pytania.Na wyświetlaczu,po ustawieniu czasu wyświetla się symbol wyglądający jak miska z trzema pionowymi kreskami?Gdy go nie ma piekarnik nie zadziała.Minutnik ustaw na pozycję z symbolem dłoni.Sądzę że programator będzie do sprawdzenia a nie wyłącznik funkcji.
  • #10 15952855
    slawekbelfer
    Poziom 8  
    newDJ napisał:
    Moje niedopatrzenie,ta kuchenka ma programator Ta a nie Tm.W związku z tym mam pytania.Na wyświetlaczu,po ustawieniu czasu wyświetla się symbol wyglądający jak miska z trzema pionowymi kreskami?Gdy go nie ma piekarnik nie zadziała.Minutnik ustaw na pozycję z symbolem dłoni.Sądzę że programator będzie do sprawdzenia a nie wyłącznik funkcji.

symbol pracy piekarnika cały czas się wyświetla, minutnik ustawia się na wyświetlaczu tam gdzie jest zegar i nie ma tam żadnego symbolu dłoni, taki symbol jest na pokrętle mechanicznym, ale nie w tym typie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 15954113
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Jeżeli zegar prawidłowo ustawiony, to jest uszkodzony (wypalony) łącznik krzywkowy (funkcyjny) - wymontuj nie rozłączając przewodów i zajrzyj od spodu.
  • #13 15965662
    slawekbelfer
    Poziom 8  
    nares napisał:
    Jeżeli zegar prawidłowo ustawiony, to jest uszkodzony (wypalony) łącznik krzywkowy (funkcyjny) - wymontuj nie rozłączając przewodów i zajrzyj od spodu.

Wielkie dzięki kolego za fachową poradę.
    Łącznik krzywkowy wymieniony, piekarnik śmiga.
    Serwis chciał mnie skasować na 80 zł za sam przyjazd i ekspertyzę plus koszt naprawy. Zostało mi w kieszeni jakieś 150 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem w kuchence Amica 601GE2, który nie działał, a nawet żarówka nie świeciła. Po sprawdzeniu napięcia i stanu kabli, użytkownik podejrzewał uszkodzenie przełącznika funkcji lub bezpiecznika. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie napięcia na grzałkach, a także zalecali otwarcie kuchenki w celu wykonania pomiarów. Po dalszej dyskusji, okazało się, że problemem był uszkodzony łącznik krzywkowy, który został wymieniony, co przywróciło funkcjonalność piekarnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA