logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Backup całego systemu - jakie jest optymalne rozwiązanie (win10)

rahtava 25 Wrz 2016 11:52 882 3
REKLAMA
  • #1 15953207
    rahtava
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,
    obecnie robię backup systemu windows 10 w taki sposób:
    1. Dzielę dysk na 2 partycje, 1-system, 2-data
    2. Przenoszę folder users na partycję 2
    3. Wykonuję backup partycji 1

Takie rozwiązanie pozwala mi szybko odtworzyć backup windowsa 10 przy zachowaniu wszystkich niezbędnych danych, bo folder users leży na innej partycji.
    Backup używam w przypadkach, gdy chcę "odświeżyć" windowsa z zachowaniem wszystkich zainstalowanych aplikacji. Kompletne "odświeżenie" oczywiście wymaga jeszcze utworzenie nowego użytkownika i przeniesienie danych ze starego na nowego użytkownika.

plusy rozwiązania:
    - zachowanie zainstalowanych programów
    - zachowanie danych

minusy:
    - przeniesienie folderu users na inna partycje powoduje, że funkcja czyszczenia spod windowsa nie będzie działać - ale tej funkcji i tak używać nie będziemy, bo od tego mamy backup

Czy jest to optymalne rozwiązanie ? (priorytetem jest zachowanie wszystkich zainstalowanych aplikacji oraz konfiguracji).
  • REKLAMA
  • #2 15953220
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    To nie jest rozwiązanie najlepiej na jakiś nośnik zewnętrzny zrobić w razie awarii dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #3 15954097
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    Jak wspomniał Kolega wyżej, to żadne rozwiązanie, jak dysk twardy padnie to czy masz backup na tej samej czy innej logicznej partycji nie ma znaczenia. Po pierwsze zewnętrzny dysk twardy/drugi dysk twardy na backupy. Po drugie wpisujesz np. w Google frazę dot. rankingów programów do backupu... i testujesz. Darmowe, płatne, aż znajdziesz w końcu coś co będzie dla Ciebie zadowalające. Możesz zacząć od wbudowanego w Windows 10 File History: http://www.makeuseof.com/tag/ultimate-windows-10-data-backup-guide/

Ja osobiście wybrałem płatne, popularne rozwiązanie i nie żałuję.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #4 17178536
    rahtava
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Nigdzie nie napisałem gdzie wykonuję ten backup. Robię go oczywiście na niezależnym nośniku. W pytaniu choziło o co innego.
REKLAMA