logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy instalacja z podkową i pompą cyrkulacyjną do grzejnika będzie działać?

anet870 30 Wrz 2016 23:33 3888 11
REKLAMA
  • #1 15965226
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Witam. Planuję stworzyć taką instalację jak na rysunku:
    Czy instalacja z podkową i pompą cyrkulacyjną do grzejnika będzie działać?

Jest możliwość że to zadziała dobrze?
    Pompka ze sterownikiem, który będzie włączał cyrkulację na grzejnik po nagrzaniu się wody w bojlerze powyżej 60 stopni.
    Grawitacyjnie nie może działać grzejnik gdyż jest usytuowany jak na rysunku.
    Potrzeba będzie zamontować zawór zwrotny na obwodzie pompy? Praca pompy nie może wychładzałć wody w bojlerze tylko wymusić obieg pomiędzy podkową a grzejnikiem.
    Reasumując chodzi o to aby babcia siedząca w zimie przy piecu nie gotowała wody w bojlerze tylko nadmiar został oddany do pomieszczenia za pomocą grzejnika.
    W układzie będzie woda pitna.
    Czekam na sugestie lub inne rozwiązanie ze strony osób bardziej doświadczonych w dziedzinie :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15965956
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Zbiornik wyrównawczy nie jest tu specjalnie potrzebny.Nadmiar wody jeśli taki wystąpi zostanie cofnięty do sieci miejskiej,ja bym ewentualnie założył zawór bezpieczeństwa na bojlerze.(u mnie to się sprawdziło)Pozd artur

Dodano po 2 [minuty]:

Zbiornik wyrównawczy nie jest tu specjalnie potrzebny.Nadmiar wody jeśli taki wystąpi zostanie cofnięty do sieci miejskiej,ja bym ewentualnie założył zawór bezpieczeństwa na bojlerze.(u mnie to się sprawdziło).Ewentualnie zawór zwrotny na pompie.Pozd artur
  • #4 15966028
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Obwód wężownica - podkowa na tym rysunku jest zamknięty (no chyba że to nie bojler tylko wspólny zbiornik), a skutki rozgrzania wody w tym obiegu będą opłakane.
  • #5 15966093
    arturdip
    Poziom 31  
    To jest zbiornik do podkowy a więc nie ma wężownicy(w całym układzie jest woda pitna).Pozd artur
  • REKLAMA
  • #6 15966545
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    arturdip napisał:
    Zbiornik wyrównawczy nie jest tu specjalnie potrzebny.Nadmiar wody jeśli taki wystąpi zostanie cofnięty do sieci miejskiej

Oczywiście wiesz, że wszystkie nowe liczniki maja w sobie zawór zwrotny i prędzej czy później będą zamontowane u każdego- wiem montowałem właśnie zbiornik przeponowy z tego powodu.
  • #7 15966668
    asgdran
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Zawór bezpieczeństwa musi być choćby z tego względu że ktoś może zakręcić zawór przy liczniku co jest bardzo dobrym zwyczajem przy wychodzeniu z domu. Warto mieć też zawór odpowietrzający bo niby to powinno się tam samo odpowietrzyć ale u babci od kilku lat się nie odpowietrzyło i jest poduszka powietrzna przez co nie da się wyregulować ciśnienia ciepłej wody.
  • #8 15966699
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    anet870 napisał:
    Potrzeba będzie zamontować zawór zwrotny na obwodzie pompy? Praca pompy nie może wychładzałć wody w bojlerze tylko wymusić obieg pomiędzy podkową a grzejnikiem

Nie prawda bo wyciągnie nie tylko z bojlera a nawet przepuści to przez piec , czyli będziesz go ogrzewał . A jak myślisz co się stanie jak w bojlerze zawiedzie termostat co się często zdarza , czy w piecu zagotuje się woda . Cofnie się co ,do instalacji ?
  • #9 15966756
    anet870
    Poziom 26  
    Zbiornika wyrównawczego nie ma. Przy wylocie wody ciepłej ze zbiornika jest zamontowany zawór zabezpieczający (ciśnieniowy) w najwyższym punkcie . W najgorszym wypadku zaparuje i trochę zaleje pomieszczenie lecz nigdy to się nie zdażyło. Natomiast zdażyć się może wię chcąc zapobiedz takiej sytuacji postanowiłem zamontować pompkę ze sterownikiem i grzejnik w roli wychładzacza. W mroźne dni może posłużyć jako dodatkowe ogrzewanie. Zaworu głownego nikt nie zamyka z racji własnego zasilania w wodę (wioska na terenie górskim).

Dodano po 16 [minuty]:

Krzysztof Reszka napisał:
    anet870 napisał:
    Potrzeba będzie zamontować zawór zwrotny na obwodzie pompy? Praca pompy nie może wychładzałć wody w bojlerze tylko wymusić obieg pomiędzy podkową a grzejnikiem

Nie prawda bo wyciągnie nie tylko z bojlera a nawet przepuści to przez piec , czyli będziesz go ogrzewał . A jak myślisz co się stanie jak w bojlerze zawiedzie termostat co się często zdarza , czy w piecu zagotuje się woda . Cofnie się co ,do instalacji ?

Czyli mogę spokojnie sterownik z pompą zainstalować jak na rysunku i ustawić temperaturę pracy na 90 stopni. Wtedy tylko zamiesza jak trzeba będzie w skrajnej sytuaci a poza tym będzie ok?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 15966816
    arturdip
    Poziom 31  
    Powinno być ok.Pozd artur
  • #11 15996749
    anet870
    Poziom 26  
    Jeszcze jedno ważne pytanie. Czy taki kaloryfer nie wpłynie na jakość wody ,która jest przeznaczona do picia? Bojler,pompa ma atest dla wody pitnej.
  • #12 15997318
    asgdran
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Prawdopodobnie po jakimś czasie użytkowania woda będzie śmierdzieć szczególnie jeśli nie będzie wypływało jej zbyt wiele z tej instalacji jeszcze bez grzejnika miało by to szanse powodzenia, miałem kiedyś coś podobnego i bez grzejnika woda do mycia się jako tako nadawała ale do picia absolutnie a jeśli nikt się 2 tygodnie nie kąpał pod tą instalacją to woda nie nadawała się do mycia podłogi, jednak jest też taki temat że miałem zwykły rosyjski spawany bardziej baniak niż bojler. Jeśli zależy panu na porządnej instalacji to polecał bym rozdzielenie obydwu układów i dorzucenie zbiornika wyrównawczego dla wody z pieca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system grzewczy z podkową i pompą cyrkulacyjną, aby wykorzystać nadmiar ciepłej wody z bojlera do ogrzewania pomieszczenia. Wskazano, że grzejnik nie będzie działał grawitacyjnie z powodu jego usytuowania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że zbiornik wyrównawczy nie jest konieczny, a zamiast tego zaleca się zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa oraz zaworu zwrotnego na pompie. Istnieją obawy dotyczące jakości wody pitnej, która może być zanieczyszczona, jeśli system nie będzie odpowiednio zarządzany. Użytkownik planuje zainstalować sterownik do pompy, aby kontrolować temperaturę wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA