Dandre napisał:
1. Cytat: Podejrzewam że masz dobre chęci, ale brakuje Ci doświadczenia, aby ocenić zagrożenia jakie ten pomysł niesie ?
Zbiornik wyrównawczy w tego typu instalacji jest kluczowym elementem i absolutnie konieczne jest, aby był połączony z powietrzem atmosferycznym cienką rurką ( może być 1/2 cala ). W najbardziej typowej sytuacji, czyli w domku jednorodzinnym, robi się to w taki sposób, że zbiornik jest wyniesiony na strych blisko ściany, a tuż pod jego górną pokrywą jest wspawana/wkręcona rurka ok. 1/2 cala poziomo i przez ścianę wysunięta na zewnątrz.
Musi tak być, bo jak się pali, to woda kotłowa zmienia swoją objętość razem z temperaturą i bywa że nadmiar wody , lub gorąca para z gotującej wody, wylatuje rurką na zewnątrz. Dlatego tak się projektuje wylot rurki, aby nikogo nie poparzyło w przypadku wycieku. Piszę tu o prostym rozwiązaniu stosownym do Twojej sytuacji, bo rozwiązania zaawansowane są dużo bardziej skomplikowane.
W tym przypadku taka rurę przelewowa zamontowałbym i ona była by doprowadzona do instalacji kanalizacyjnej. Od zbiornika z 30cm w poziomie a potem pionowo w dół
2. Cytat: Dodatkowo należy często kontrolować poziom wody w zbiorniku, bo pewien poziom jest tam niezbędny. Gdyby ten poziom się obniżył i zszedł poniżej górnej rury zasilającej kaloryfer, to zabrakło by obiegu w instalacji i nastąpiło by lokalne przegrzanie i gotowanie wody z trudnymi do przewidzenia konsekwencjami.
A nie dasz sobie gwarancji, że zawsze będziesz miał ogień pod kontrolą. Może się zdarzyć, że się zagotuje i coś gorącego wyleci ze zbiornika do łazienki. Ewentualny szczelny zbiornik powoduje że robi się instalacja ciśnieniowa, zasilana w sposób nie sterowany i bardzo niebezpieczna w eksploatacji.
Na ten temat czytałem i wode bym doprowadził do niego i zamontowałbym tam zawór z pływakiem
3. Cytat: Na koniec podniosę kwestię grzejnika. 7 m2 to nie za dużo do ogrzania i grzejnik duży być nie może, bo dzieciaki zagrzejesz i będą chorować. Konieczny by był drugi w większym pokoju z piecem, ale to już by dziwacznie wyglądało.
Kolega wcześniej napisał
Cytat: Jeden grzejnik nie odda ciepła, jakie generuje piec
dlatego napisałem czy taki będzie ok, w grzejniku chciałem zamontować termostat, ale chyba to nie najlepszy pomysł...
Cytat: Dlatego lepiej zaproś kogoś obeznanego w temacie do domu, niech zobaczy co tam masz i doradzi.
Chyba tak będę musiał zrobić
stanislaw1954 napisał:
Cytat:
To którędy poprowadzisz rurę powrotną jak masz po drodze drzwi? Rura zasilająca oczywiście nad drzwiami.
O tym właśnie nie pomyślałem
Dodano po 33 [minuty]: Dandre a co powiesz co takim zastosowaniu?
I taką podkowę
Czy taka
Do takiego pieca