logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja C.O. Grawitacyjna z dodatkową pompą

Bigiel1910 07 Lip 2016 20:22 7089 20
REKLAMA
  • #1 15793409
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam jestem świeży i wiem że było dużo tematów na ten temat, ale mam mieszane myśli i kilka wątpliwości odnośnie centralnego ogrzewania (grawitacyjnego).
    Po:
    1. Chodzi o rurę ciepłej wody , mam mieszkanie 2,7m i zbiornik mogę umieścić najwyżej czyli gdzieś na wysokości 2,5m i czy powrót ciepłej wody może znajdować się tuż pod wysokością zbiornika wyrównawczego?
    I chyba tylko to jest dla mnie mało jasne, nie robiłbym grawitacyjnego , ale gdyby nastąpiła awaria prądu to wiecie bo by dalej było...
    Piec stoi w pomieszczeniu 18m2 a do drugiego pokoju ok 7m2 chce podłączyć grzejnik.
    Myślę że mi wytłumaczycie co i jak z tym c.o.

• REKLAMA
  • #2 15794146
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    Zbiornik wyrównawczy otwarty musi być nad wszystkim, rura może iść poniżej niego. Pompa może być przed, ale i za piecem. Dobrze jest pompę zbocznikować zaworem, najlepiej samoczynnym (układ rys. 1, dla układu rys 2 musi być zawsze prąd, i zawsze pompa musi być sprawna). Jeden grzejnik nie odda ciepła, jakie generuje piec. Zbiornik wyrównawczy można podłączyć do rury "wyjściowej" z pieca (rys. 1), to wtedy będzie także odpowietrznikiem.
  • #3 15796399
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Czyli już rozumiem że dam zbiornik jak najwyżej pod nim z 10 cm niżej rure wyjściowa . Co to znaczy zbocznikować? Dać zawór przed pompa i za nią tak?
    Cytat:
    Jeden grzejnik nie odda ciepła, jakie generuje piec

Czyli jeden grzejnik to za mało?

Dodano po 3 [minuty]:

Czyli już rozumiem że dam zbiornik jak najwyżej pod nim z 10 cm niżej rure wyjściowa . Co to znaczy zbocznikować? Dać zawór przed pompa i za nią tak?
    Cytat:

Czyli jeden grzejnik to za mało?
  • #4 15796892
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    Zbocznikować - to oznacza dać równolegle. Jednak sens tego jest tylko dla układu rys. 1 , dla układu rys2 pompa MUSI pracować gdy w piecu pali się. Nie pomoże żaden zawór obejściowy. Jeden grzejnik to 1000% za mało. Chyba, że będzie miał z 70 żeber. Grzejnik ma skończone możliwości oddawania ciepła, jak w piecu pali się, to wszystko się zagotuje, bo nie nadąży oddawać ciepła.
  • REKLAMA
  • #5 15796912
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Przy takiej powierzchni daj elektryczne ogrzewanie. Taniej wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #6 15797407
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Cytat:

Ogrzewanie elektryczne odpada, jak bym miał tam ogrzewać elektrycznie to już w całym mieszkaniu to bym wprowadził.

Ogrzewanie robiłbym z rys1 , apropo tego grzejnika to nawet jak bym założył grzejnik
    wysokość 550 mm
    szerokość 1000 mm
    głębokość 102 mm
    moc grzewcza 1591 W - 75/65/20oC

to by nie pomógł?
    Mam mały dylemat odnośnie tego kaloryfera, bo z tego co pamiętam Mój kuzyn miał pokój z kuchnią i w kuchni stała kuchnia, a w pokoju był jeden kaloryfer żeberkowy i z ok 15 żeber on miał( z 1,5m długości) i problemów z zagotowaniem wody on nie miał.
    U mnie w piecu nie będzie zbyt wysokiej temperatury bo pokój w którym on stoi ma 18m2 i staramy się palić tak węglem lub drzewem aby w nim się żarzyło i aby temperatura w pokoju miała te 23stopnie. Nie doprowadzamy aby w tym piecu się hajczyło. Mam mieszane myśli teraz i nie wiem co robić...

Poprawiłem rysunek , czy tak jest juz ok , chodzi o podłaczenie zbiornika z rurą wyjściową?
    A taka węzownice bede montował w piecu

Dodano po 37 [minuty]:

and_rog
    Cytat:
    Dobrze jest pompę zbocznikować zaworem, najlepiej samoczynnym

Miałeś na myśli coś takiego ?
  • #7 15797614
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    To podlacz ten grzejnik do reszty ogrzewania z mieszkania a nie robisz oddzielny piec.
  • #8 15797846
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4660
    olejopalacz2 napisał:
    To podlacz ten grzejnik do reszty ogrzewania z mieszkania a nie robisz oddzielny piec.
    Tam nie ma reszty ogrzewania, to układ kuchnia węglowa i w niej zamontowana "podkowa" w palenisku. To oczywiste,ze taki "kocioł"wystarczy do jednego grzejnika i na odwrót jeden grzejnik wystarczy do tego "kotła".
  • #9 15797961
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Przeciez na rysunku jest kociol a pytajacy pisze o piecu.
  • #10 15798016
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ale od #6 wiadomo,że chodzi o podkowę. A do Bigiel 1910- czy na trasie rur są przeszkody, by nie można ich poprowadzić normalnie z małymi spadkami, tak by nie była potrzebna pompka obiegowa?
  • #11 15799478
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Cytat:
    Bigiel 1910- czy na trasie rur są przeszkody, by nie można ich poprowadzić normalnie z małymi spadkami, tak by nie była potrzebna pompka obiegowa?

Nie ma przeszkód żadnych
    Masz na myśli coś takiego ?
    Pod jakim kątem puścić rurę ?

• #12 15799740
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Kąt nie ma znaczenia. W tym rogu ważne jest żeby zbiornik wyrównawczy podłączony był w najwyższym punkcie rur, a rura opadająca w kierunku grzejnika może opadać bardzo nieznacznie. Tylko tyle, by powietrze swobodnie mogło wydostawać się do zbiornika wyrównawczego. Ale dolne rury(powrót z grzejnika)w układzie bez pompki też muszą z niewielkim spadkiem opadać w kierunku podkowy.
  • #13 15799770
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Cytat:
    W tym rogu ważne jest żeby zbiornik wyrównawczy podłączony był w najwyższym punkcie rur, a rura opadająca w kierunku grzejnika może opadać bardzo nieznacznie. Tylko tyle, by powietrze swobodnie mogło wydostawać się do zbiornika wyrównawczego. Ale dolne rury(powrót z grzejnika)w układzie bez pompki też muszą z niewielkim spadkiem opadać w kierunku podkowy.

Czyli ma być tak? Dobrze to rozumiem, sorki że rysunkiem to opisuje, ale lepiej jest mi to zrozumieć.

• #14 15799797
    Dandre
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Z ciekawości zapytam: w jaki sposób ten zbiornik wyrównawczy będzie miał kontakt z powietrzem atmosferycznym ? Czy będzie to rurka przez ścianę na zewnątrz, czy inaczej ? Co jest nad sufitem..........strych może, czy następne mieszkanie ?
    Przyznam że to bardzo specyficzne rozwiązanie, aby zbiornik wyrównawczy był w mieszkaniu, gdzie jest piec. Gdyby był otwarty wewnątrz, to niosło by ze sobą poważne zagrożenie zawilgoceniem pomieszczenia ?
    Taki układ ogrzewania ( bez pompki i zaworu różnicowego) wymusza też montaż kaloryfera dość wysoko na ścianie, aby grawitacyjnie woda kotłowa mogła wrócić do podkowy. Wiem co piszę, bo moi rodzice mieli takie ogrzewanie na dwa podwójne kaloryfery stalowe u siebie przez 20 lat.
    Wskazane też byłyby rury minimum 1 calowe, aby ten obieg odbywał się w miarę sprawnie.
    To powoduje że taka instalacja, chociaż mała, sprawia wrażenie ciężkiej i jest zwyczajnie brzydka. No ale gdy estetyka nie jest istotna, to układ będzie działał
  • #15 15799825
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Cytat:
    Z ciekawości zapytam: w jaki sposób ten zbiornik wyrównawczy będzie miał kontakt z powietrzem atmosferycznym ? Czy będzie to rurka przez ścianę na zewnątrz, czy inaczej ?

Z powietrzem atmosferycznym będzie ciężko

Cytat:
    Co jest nad sufitem..........strych może, czy następne mieszkanie ?

Jest to mieszkanie w kamienicy i nad sufitem mieszkają sąsiedzi.

Cytat:
    Przyznam że to bardzo specyficzne rozwiązanie, aby zbiornik wyrównawczy był w mieszkaniu, gdzie jest piec. Gdyby był otwarty wewnątrz, to niosło by ze sobą poważne zagrożenie zawilgoceniem pomieszczenia ?

Zbiornik będzie w pomieszczeniu obok, czyli w łazience. Co do zawilgocenia to wentylacja jest.

Założyłem ten post aby właśnie inni wypowiedzieli się i doradzili co jak najlepiej zrobić aby było ok, nie robiłbym tego ale w małym pokoju śpią dwie córki , jedna 2 latka a druga 3 miesiące skończyła i dla nich to chce zrobić żeby w zimę miały ciepło.

Z góry mieszkanie wygląda tak i schemat jak to by szło

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 15799901
    Dandre
    Poziom 14  
    Podejrzewam że masz dobre chęci, ale brakuje Ci doświadczenia, aby ocenić zagrożenia jakie ten pomysł niesie ?
    Zbiornik wyrównawczy w tego typu instalacji jest kluczowym elementem i absolutnie konieczne jest, aby był połączony z powietrzem atmosferycznym cienką rurką ( może być 1/2 cala ). W najbardziej typowej sytuacji, czyli w domku jednorodzinnym, robi się to w taki sposób, że zbiornik jest wyniesiony na strych blisko ściany, a tuż pod jego górną pokrywą jest wspawana/wkręcona rurka ok. 1/2 cala poziomo i przez ścianę wysunięta na zewnątrz.
    Musi tak być, bo jak się pali, to woda kotłowa zmienia swoją objętość razem z temperaturą i bywa że nadmiar wody , lub gorąca para z gotującej wody, wylatuje rurką na zewnątrz. Dlatego tak się projektuje wylot rurki, aby nikogo nie poparzyło w przypadku wycieku. Piszę tu o prostym rozwiązaniu stosownym do Twojej sytuacji, bo rozwiązania zaawansowane są dużo bardziej skomplikowane.
    Dodatkowo należy często kontrolować poziom wody w zbiorniku, bo pewien poziom jest tam niezbędny. Gdyby ten poziom się obniżył i zszedł poniżej górnej rury zasilającej kaloryfer, to zabrakło by obiegu w instalacji i nastąpiło by lokalne przegrzanie i gotowanie wody z trudnymi do przewidzenia konsekwencjami.
    A nie dasz sobie gwarancji, że zawsze będziesz miał ogień pod kontrolą. Może się zdarzyć, że się zagotuje i coś gorącego wyleci ze zbiornika do łazienki. Ewentualny szczelny zbiornik powoduje że robi się instalacja ciśnieniowa, zasilana w sposób nie sterowany i bardzo niebezpieczna w eksploatacji.
    Na koniec podniosę kwestię grzejnika. 7 m2 to nie za dużo do ogrzania i grzejnik duży być nie może, bo dzieciaki zagrzejesz i będą chorować. Konieczny by był drugi w większym pokoju z piecem, ale to już by dziwacznie wyglądało. Dlatego lepiej zaproś kogoś obeznanego w temacie do domu, niech zobaczy co tam masz i doradzi.
  • #17 15800008
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Spadki i podłączenie zbiornika prawidłowe. Pytałem o przeszkody na trasie rur podkowa- grzejmik
    Bigiel1910 napisał:
    Nie ma przeszkód żadnych
    To którędy poprowadzisz rurę powrotną jak masz po drodze drzwi? Rura zasilająca oczywiście nad drzwiami.
  • #18 15800173
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Dandre napisał:
    1.
    Cytat:
    Podejrzewam że masz dobre chęci, ale brakuje Ci doświadczenia, aby ocenić zagrożenia jakie ten pomysł niesie ?
    Zbiornik wyrównawczy w tego typu instalacji jest kluczowym elementem i absolutnie konieczne jest, aby był połączony z powietrzem atmosferycznym cienką rurką ( może być 1/2 cala ). W najbardziej typowej sytuacji, czyli w domku jednorodzinnym, robi się to w taki sposób, że zbiornik jest wyniesiony na strych blisko ściany, a tuż pod jego górną pokrywą jest wspawana/wkręcona rurka ok. 1/2 cala poziomo i przez ścianę wysunięta na zewnątrz.
    Musi tak być, bo jak się pali, to woda kotłowa zmienia swoją objętość razem z temperaturą i bywa że nadmiar wody , lub gorąca para z gotującej wody, wylatuje rurką na zewnątrz. Dlatego tak się projektuje wylot rurki, aby nikogo nie poparzyło w przypadku wycieku. Piszę tu o prostym rozwiązaniu stosownym do Twojej sytuacji, bo rozwiązania zaawansowane są dużo bardziej skomplikowane.

W tym przypadku taka rurę przelewowa zamontowałbym i ona była by doprowadzona do instalacji kanalizacyjnej. Od zbiornika z 30cm w poziomie a potem pionowo w dół

2.
    Cytat:
    Dodatkowo należy często kontrolować poziom wody w zbiorniku, bo pewien poziom jest tam niezbędny. Gdyby ten poziom się obniżył i zszedł poniżej górnej rury zasilającej kaloryfer, to zabrakło by obiegu w instalacji i nastąpiło by lokalne przegrzanie i gotowanie wody z trudnymi do przewidzenia konsekwencjami.
    A nie dasz sobie gwarancji, że zawsze będziesz miał ogień pod kontrolą. Może się zdarzyć, że się zagotuje i coś gorącego wyleci ze zbiornika do łazienki. Ewentualny szczelny zbiornik powoduje że robi się instalacja ciśnieniowa, zasilana w sposób nie sterowany i bardzo niebezpieczna w eksploatacji.

Na ten temat czytałem i wode bym doprowadził do niego i zamontowałbym tam zawór z pływakiem

3.
    Cytat:
    Na koniec podniosę kwestię grzejnika. 7 m2 to nie za dużo do ogrzania i grzejnik duży być nie może, bo dzieciaki zagrzejesz i będą chorować. Konieczny by był drugi w większym pokoju z piecem, ale to już by dziwacznie wyglądało.

Kolega wcześniej napisał
    Cytat:
    dlatego napisałem czy taki będzie ok, w grzejniku chciałem zamontować termostat, ale chyba to nie najlepszy pomysł...

Cytat:
    Dlatego lepiej zaproś kogoś obeznanego w temacie do domu, niech zobaczy co tam masz i doradzi.
    Chyba tak będę musiał zrobić

stanislaw1954 napisał:
    Cytat:

To którędy poprowadzisz rurę powrotną jak masz po drodze drzwi? Rura zasilająca oczywiście nad drzwiami.

O tym właśnie nie pomyślałem

Dodano po 33 [minuty]:

Dandre a co powiesz co takim zastosowaniu?

I taką podkowę

Czy taka

Do takiego pieca
  • #19 15801441
    Dandre
    Poziom 14  
    1.Im dłużej myślę, to zastanawiam się, czy zarządca kamienicy gdzie mieszkasz, dopuszcza takie rozwiązanie ? Upewnij się. Skoro piszesz o piecu węglowym, to oznacza że tak można się ogrzewać i jest sprawny przewód kominowy do podpięcia rury dymowej, ale niekoniecznie znaczy że możesz wewnątrz mieszkania stworzyć instalację CO typu otwartego.
    2.Załóżmy że możesz zrealizować swój pomysł. Pokazany piec wymaga zaprojektowania i wyspawania podkowy na wymiar, te z rysunków zupełnie nie pasują. Ponad to konieczna będzie przeróbka pieca, aby tę podkowę tam włożyć i uszczelnić króćce wychodzące na zewnątrz. Czy to da się zrobić ?
    Należy też pamiętać o czopuchu i wyjściu do komina..........musi to być tak zrobione, aby nie kolidowało ze sobą.
    Ktoś słusznie zauważył, że powrotna rura biegła by przez drzwi wejściowe do pokoju dziewczynek. Musiałbyś puścić ją dookoła pokoju i łazienki. Ale nie wiadomo nic o oknach ?
    Jeśli dodamy do tego grube rury, to skala problemów moim zdaniem jest spora. Jak dla mnie sporo za duża, aby realizować taki pomysł.
    Ale przede wszystkim upewnij się że wolno tak zrobić ?
  • #20 15801877
    Bigiel1910
    Poziom 10  
    Cytat:
    1.Im dłużej myślę, to zastanawiam się, czy zarządca kamienicy gdzie mieszkasz, dopuszcza takie rozwiązanie ? Upewnij się. Skoro piszesz o piecu węglowym, to oznacza że tak można się ogrzewać i jest sprawny przewód kominowy do podpięcia rury dymowej, ale niekoniecznie znaczy że możesz wewnątrz mieszkania stworzyć instalację CO typu otwartego.
    2.Załóżmy że możesz zrealizować swój pomysł. Pokazany piec wymaga zaprojektowania i wyspawania podkowy na wymiar, te z rysunków zupełnie nie pasują. Ponad to konieczna będzie przeróbka pieca, aby tę podkowę tam włożyć i uszczelnić króćce wychodzące na zewnątrz. Czy to da się zrobić ?
    Należy też pamiętać o czopuchu i wyjściu do komina..........musi to być tak zrobione, aby nie kolidowało ze sobą.

Zarządca kamienicy nie ma nic przeciwko, podkowa będzie robiona na wymiar pod piec (rozmawiałem juz z osoba która robi takie rzeczy) dlatego zapytałem która będzie lepsza, piec mam rozebrany bo szamot w nim musiałem wymienić bo już kilka popękało na tyle ze odpadały, dlatego czekam z montażem nowego szamotu, bo może udałoby się mój projekt zrealizować. Rozmawiałem też z osoba która pomoże mi podkowę zamontować w piecu ( króćce będą dospawane do blachy tak aby nie było jak najmniejszej szparki).
    Cytat:
    Ktoś słusznie zauważył, że powrotna rura biegła by przez drzwi wejściowe do pokoju dziewczynek. Musiałbyś puścić ją dookoła pokoju i łazienki. Ale nie wiadomo nic o oknach ?

Okna są dwa , jedno tak gdzie kaloryfer (czyli kaloryfer pod oknem) a drugie w tym większym pokoju.
    Cytat:
    Jeśli dodamy do tego grube rury, to skala problemów moim zdaniem jest spora. Jak dla mnie sporo za duża, aby realizować taki pomysł.
    Ale przede wszystkim upewnij się że wolno tak zrobić ?

Jak dla mnie to też robi się sporo problemów, dlatego dodałem ten post i chciałem aby Ci którzy maja większe pojęci na ten temat się wypowiedzieli i napisali co jest ok a co nie i tak nastąpiło.

olejopalacz2 napisał:
    Cytat:

Chyba będę jednak koledze przyznać racje i skorzystać z jego rady.
  • #21 15802121
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    olejopalacz2 napisał:
    Przy takiej powierzchni daj elektryczne ogrzewanie. Taniej wyjdzie
    Bigiel1910 napisał:
    Chyba będę jednak koledze przyznać racje i skorzystać z jego rady.
    Na pewno nie taniej w eksploatacji, jedynie "bezobsługowo", ale przy ogrzewaniu jednego pomieszczenia piecem, a drugiego przy okazji również - wtedy ta obsługa nie ma znaczenia. Nie wspominam tu o koszcie instalacji, bo na pewno kupno "farelki" będzie tańsze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące instalacji grawitacyjnego centralnego ogrzewania z dodatkową pompą w mieszkaniu. Kluczowe kwestie obejmowały umiejscowienie zbiornika wyrównawczego, który powinien być umieszczony powyżej innych elementów instalacji, oraz pytania o odpowiednie podłączenie rur. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że jeden grzejnik może być niewystarczający do efektywnego ogrzewania, a także omówili znaczenie zbiornika wyrównawczego w kontekście bezpieczeństwa i wydajności systemu. Wskazano na konieczność zapewnienia odpowiednich spadków rur oraz ich średnicy, aby umożliwić prawidłowy obieg wody. Użytkownik rozważał różne opcje grzejników oraz ich moc, a także kwestie związane z wentylacją i ewentualnym zagrożeniem zawilgocenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA