logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop IBM T22 - błąd BIOS, hasło serwisowe, konflikt zasobów

tysiulek 09 Lip 2005 15:13 4926 4
REKLAMA
  • #1 1641134
    tysiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam Państwa!
    Zanim zdecydowałem się na napisanie tego posta przeszukałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi i znalazłem jeden post w 2004 roku którego sprawa zakończyła się na priv stąd chciałbym zadać Państu to samo pytanie.

Mam Laptopa IBM T22 i pewnego dnia przy uruchomieniu zaraz po oknie powitalnym wyskoczył mi błąd biosu

ERROR
    0271: Check date and time settings
    ERROR
    0251: System CMOS checksum bad - Default configuration used
    ERROR
    Resource Conflict - Allocation error static mode # 01

i okienko z dyskietką gdzie mam wpisać hasło. Próbowałem różnych haseł i bezskutecznie. Ja żadnego hasła nie zakładałem. Doczytalem że być może jest to hasło serwisowe. Jeśli wykonam restart komputera to błąd jaki pojawia się na ekranie to tylko ten pierwszy odnośnie daty ale zaraz bo ponownym włączeniu komputera są powyższe 3 błędy.
    Ten laptop jest strasznie stary i 200 zł za naprawę to dla mnie bardzo dużo i z uwagi że nie mam na to pieniędzy najpierw chciałem poprosić o pomoc i rady jak mogę spróbować samemu go naprawić.

Będe wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1641623
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Ten laptop jest strasznie stary i 200 zł za naprawę to dla mnie bardzo dużo i z uwagi że nie mam na to pieniędzy najpierw chciałem poprosić o pomoc i rady jak mogę spróbować samemu go naprawić.

Jeżeli to jest bardzo stary laptop to ... nie skończę.
    Teraz błędy:
    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-4K2MCU.html
    Powyższy link jest "obowiązkową lekturą" każdego posiadacza ThinkPad'a!
    Tam znajdzie Pan odpowiedź na błędy (2 pierwsze) -po prostu wymiana bateryjki od zegara załatwia sprawę w 100%
    Trzeci błąd to Resource Conflict - Allocation error static mode - czyli przyczyna konfliktu to "błąd Alokacji statyczny tryb " - to może być spowodowane w 99,9% słabej bateryjki od zegara cmos.
    Wymiana bateryjki (nie akku!) załatwi sprawę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1646623
    tysiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Dziękuje za odpowiedź.

Generalnie laptop domaga się hasła i zmiana bateryjki nie dała nic bo błędy wciąż te same a doczytałem że wystaczy wklepać hasło administratora czyli serwisowe a to już wymaga z tego co czytałem wylutowania epromu i złamania hasła. Chyba będzie trzeba zbierać na naprawę.

Dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 1647082
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Chyba będzie trzeba zbierać na naprawę.

Myślę, że jeżeli laptop nie miał zakładanego żadnego hasła (chyba, że się mylę) można oddać go do serwisu i za niewielkie pieniądze naprawić - polecam dwie firmy DIGITEL (bardzo profesjonalna - dbają o najmniejszy szczegół - ale troszkę droga, sam u nich naprawiałem ostatnio mojego ThinkPad'a - info: www.digitel.pl), druga firma (naprawy do max. 250 pln brutto - kontakt ze serwisantem SLONIK77(_at_)interia.pl albo tutaj http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57233860)

Jeżeli hasło funkcjonowało wcześniej w systemie - to faktycznie inna sprawa - wtedy w grę wchodzi wymiana płyty głównej (ok. 500 zł na allegro).

Pozdrawiam i proszę nie myśleć, że to jest stary sprzęt! [/code]
REKLAMA