logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blu Ray Panasonic - czy ktokolwiek zaufał, i trzyma na tym długo ważne dane ?

bicik4096 02 Paź 2016 01:18 2169 2
REKLAMA
  • #1 15966888
    bicik4096
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam

Czytałem wiele i z opisów wynika, rzekomo, że Panasonic BD-RE itp, są najlepsze do archiwizacji danych.

Czy macie jakieś doświadczenia z tymi płytami ? W sensie na dłuższą metę ? Boję się napracować jak wół nad moimi prackami, a potem nima. Używałem Panasonic BDRE 50GB dwóch tylko sztuk. Mam je parę lat. Jedna miała czasem błąd, czasem nie. Ogólnie rzecz biorąc mam dwie do dzisiaj. Ta z błędem, mimo że on nadal jest, daje się nagrać do tego stopnia, do którego nie ma tej wady fizycznej.

Dzisiaj Platinum - 5 płyt pod rząd poszło do kosza. Dobrze że nie miałem na nich danych. Były po prostu używane, ale ostatecznie pozostawione jako czyste ( erase ), na kiedyś, do ponownego użytku. Gdy pojawił się dzień, tzw. ponownego użytku, Platinum, jedna za drugą do kosza. Przetrwały około roku. Zapisane po 2-5 razy, a potem, pozostawione jako czyste sobie leżały do ponownego użytku... ( BDRE )

Jeśli nie Blu Ray, to na czym trzymać dzisiaj dane, skoro wszystko takie niepewne ?
    Nawet przez chwile sobie myślałem, że pamięci Flash może lepsze jakieś markowe ?
    Cena odstrasza.

Jak sobie radzicie. Po paru latach, danych mogę mieć ok 2-4 TB. Trudno to trzymać aby przetrwało. Czyżby dysk twardy - "podwójnie" był lepszym wyborem ?

Gdybym na jednym dysku pracował, a drugi włączał od czasu do czasu tylko na backup, czy daje mi to praktycznie lepszą trwałość ? Bo tak dumam sobie, że włączanie i wyłączanie dysku, np. parę razy dziennie, to może też ryzyko ?
    Naturalnie danych w chmurze nie chcę trzymać, bo trzeba płacić. Oraz wymagany zawsze jest internet...
  • REKLAMA
  • #2 15969682
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2650
    Płyty wielokrotnego nagrywania i do tego 50GB są bardziej podatne na uszkodzenia już podczas samego wypalania w porównaniu du BD-R 25GB. Dużo też zależy od samej prędkości nagrywania i występowania przy tym drgań / wstrząsów.
    Już kiedyś na Elektrodzie był podobny temat: Link
  • #3 15969732
    bicik4096
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Czytałem ten post do którego podałeś link. Zapytałem w temacie "Blu Ray Panasonic - czy ktokolwiek zaufał, i trzyma na tym długo ważne dane ? Chciałem wychwycić ile osób poświadczy że trzyma i jest zadowolona lub nie. Obecnie uważam że tylko ten Panasonic się nadaje i nie sposób wychwycić coś innego. Jeśli znajdę fakturę to ustalę w którym roku nabyłem nagrywarkę. Tak mniej więcej ustalę, ile lat mam dwie płyty Panasonica. Są przechowywane zwyczajnie, w pudełku, czasami leżały sobie luzem. Przecierałem je nawet pastą do zębów i działają. Jednak rys nie widać. Może dlatego że ten materiał jest taki ciemny.

W większych sklepach, płyt Panasonica nie można u nas zastać. Za to wszystkie marki które raczej się nie nadają do archwizizacji, są dostępne. A szkoda. Bo trzeba płacić za przesyłkę i brać więcej płyt z internetowego sklepu.
REKLAMA